Novi romantizam

Novi romantizam (engleski: New Romantic) je bio pokret u pop kulturi koji se pojavio i proširio iz Ujedinjenog Kraljevstva početkom 80-ih godina. Iako ga se najčešće povezuje uz glazbu novog vala i synthpopa, novi romantizam je bio širi društveni pokret koji je obuhvaćao i modu, dizajn, marketing i druge discipline pop kulture i umjetnosti. Pokret je proizašao iz noćnih klubova u Londonu, posebice Billy's i Blitz, i Birminghamu, odakle je proizašao Duran Duran.[1] Novi romantizam je bio karakteriziran ekscentričnom modom inspiriranom buticima poput londonskog PX-a i birminghamskog Kahna & Bella. Rani zagovornici pokreta u medijima su inicijalno nazivani Blitz Kids, Novi dendiji ili romantičarski pobunjenici.[2][3]

Ekscentrični frontmen Culture Cluba, Boy George, bio je jedan od najpopularnijih, ali i najdugotrajnijih predstavnika novog romantizma. Njegov specifični, androgini izgled bio je utjelovljenje vizualnog stila novog romantizma kao pokreta.

Pod snažnim utjecajem Davida Bowieja, Marca Bolana i benda Roxy Music, novoromantičari su promovirali vizualni stil glam rocka i historijske modne stilove, a naziv su dobili zbog stila koji je podsjećao na rani romantizam. Nekolicina izvođača s početka 80-ih godina prihvatila je taj stil i utjelovila ga u muzici i medijima, a tu se posebno ističu Steve Strange (Visage) i Boy George (Culture Club) te bendovi Duran Duran, Spandau Ballet, A Flock of Seagulls i Classix Nouveaux. Ultravox je u medijima također redovito povezivan s novim romantizmom, mada članovi benda nikada nisu prezentirali tako jasan vizualni stil kao ostali pripadnici pokreta, unatoč snažnim vezama s bendom Visage. Japan i Adam and the Ants su u medijima također navođeni kao novormantičari, mada su oba benda javno odbijala tu poveznicu i nisu imali nikakvih direktnih poveznica s originalnim pokretom.[3] Dio novih romantičara prihvatio je sintesajzere i pomogao u komercijalnom usponu tada novonastalog synthpopa početkom 80-ih godina, kombinirajući taj muzički stil s ekscentričkim vizualnim izgledom, koji je doveo do istovremene popularizacije muzičkog žanra i pokreta u Britaniji, a zahvaljujući MTV-ju i u Sjedinjenim Državama, gdje su mediji pričali o drugoj britanskoj invaziji.

Novi romantizam je bio relativno kratkotrajni pokret i počeo je nestajati već nakon 1985. godine;[1][3] iako su neki izvođači nastavili sa svojim karijerama i nakon 80-ih godina, uvelike su napustili estetiku inicijalnog pokreta. Tokom 90-ih godina je bilo pokušaja oživljavanja pokreta, među kojima je najistaknutiji kratkotrajni romo pokret.

Povezano uredi

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 D. Johnson, "Spandau Ballet, the Blitz Kids and the birth of the New Romantics", Observer, 4 October 2009, retrieved 24 July 2011.
  2. „BLITZ KIDS, Shapers of the 80s”. Shapersofthe80s.com. Pristupljeno 2014-07-28. 
  3. 3,0 3,1 3,2 T. Cateforis, Are We Not New Wave?: Modern Pop at the Turn of the 1980s (University of Michigan Press, 2011), ISBN 0-472-03470-7, str. 47–8.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi