Feminizam

Koncepti
Pokret  Teorija
Filmska teorija  Ekonomija
Feministička seksologija
Ženska prava
Profeminizam
Antifeminizam


Historija
Ženska historija
Feministička historija
Historija feminizma


Pravo glasa
Žensko pravo glasa
Kronologija  Sufražetkinja
Novi Zeland  U.K.  SAD


Valovi feminizma
Prvi  Drugi  Treći


Pod-tipovi


Prema državi ili regiji


Popis
Feministkinje  Literatura
Teme

 p  r  u 

Novi feminizam je izraz kojim se označava konzervativna, pretežno katolička struja unutar feminizma koja propovijeda jednakost, ali i komplementarnost žena i muškaraca u društvu.[1] Novi feminizam se smatra dijelom diferencijalnog feminizma koji smatra kako su žene zbog svojih karakteristika predodređene za određene uloge u društvu, prvenstveno majčinstvo.

Pokret je svoje začetke imao u Velikoj Britaniji 1920-ih kao svojevrsna reakcija na uspjehe sufražističkog pokreta, odnosno spoznaju da politička i pravna jednakost sama sa sobom nije donijela poboljšanje položaja žena. Tzv. Nove feministkinje su se zalagale za radno i socijalno zakonodavstvo koje bi ženama dalo preferencijalni tretman, odnosno olakšalo im da obavljaju svoje majčinske i obiteljske poslove. Taj je pokret imao svoje pristaše u Njemačkoj, od kojih je najpoznatija Helene Stöcker.

Međutim, pokretu je najvći poticaj dao papa Ivan Pavao II svojim predavanjima između 1979. i 1984. koja su danas sabrana u zbirku zvanu Teologija tijela. U njoj je iznio stav da su muškarci i žene komplementarni jedni drugima kao ljudska bića, te pozvao žene da ponovno počnu cijeniti svoj "ženski genij" koji se održavaa kroz status majke i njegovateljice.

Najpoznatije pristaše pokreta su Pia de Solenni, Janet E. Smith, Katrina Zeno, Elizabeth Fox-Genovese, Colleen Carroll Campbell, Mary Beth Bonacci, Sister Prudence Allen, Alice von Hildebrand, Kimberly Hahn i Mary Ellen Bork. Iako je nastao među katolicima, pokret se proširio i na pripadnice drugih vjera, pa mu pripadaju židovska autorica Wendy Shalit i protestantska aktivistica Enola Aird. Neki ga nazivaju i feminizmom četvrtog vala.

Novi feminizam je žestoko kritiziran od strane drugih dijelova feminističkog pokreta, dijelom zato što je stvoren zbog patrijarhalne organizacije kao Katolička crkva, a dijelom zato što se protivi abortusu i kontroli rađanja.

Bilješke uredi

  1. [Allen, Sr. Prudence Allen. 'Man-Woman Complementarity: the Catholic Inspiration.' Logos 9, issue 3 (Summer 2006) http://www.endowonline.com/File/spComplementary.pdf[mrtav link]]

Povezano uredi

Literatura uredi

  • Women in Christ: Toward a New Feminism. Edited by Michele M. Schumacher. Cambridge, UK: Wm B. Eerdmans Publishing Co., 2004.
  • "Feminism is Not the Story of My Life" by Elizabeth Fox-Genovese
  • Every Woman's Journey: Answering "Who Am I?" For the Feminine Heart by Katrina J. Zeno
  • God's Call to Women: Messages of Wisdom and Inspiration, Edited by Christine Anne Mugridge. Ann Arbor: Servant Publications, 2003.
  • Essays on Woman by Edith Stein (Sister Teresa Benedicta of the Cross Discalced Carmelite). 2nd ed. Translated by Freda Mary Oben. Washington DC: Institute of Carmelite Studies Publications, 1996.

Vanjske veze uredi