Nova demokratska stranka (Kanada)

Nova demokratska stranka (engleski The New Democratic Party, francuski Nouveau Parti démocratique) je lijeva politička stranka koja djeluje u Kanadi i zalaže se različite forme socijaldemokracije i demokratskog socijalizma.

Osnovana je godine 1961. te sudjeluje na federalnim i provincijskim izborima. U kanadskom Domu zastupnika njeni zastupnici predstavljaju lijevo krilo kanadskih birača, dok Liberalna i Konzervativna stranka zastupaju centar i desnicu.

NDP je članica Socijalističke internacionale.

NDP je sve donedavno podržavala manjinsku vladu Paula Martina, ali je krajem 2005., u svjetlu korupcijskih skandala, tu podršku povukla te ishodila parlamentarne izbore na kojima je u januaru 2006. pobijedila Konzervativna stranka. Poslije je podržavala manjinske vlade konzervativnog premijera Stephena Harpera, ali dva puta ishodila njen pad - 2008. i 2011. godine.

Na izborima 2011. je doživjela veliki uspjeh i izbila na drugo mjesto ispred liberala, a iza pobjedničkih konzervativaca, dobivši status službene opozicije u federalnom Parlamentu.