Nova Mokošica

Nova Mokošica je prigradsko naselje grada Dubrovnika u Dubrovačko - neretvanskoj županiji. Sjedište je gradskog kotara Mokošica.

Nova Mokošica
Nova Mokošica na karti Hrvatske
Nova Mokošica
Nova Mokošica
Nova Mokošica na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Dubrovnik
Najbliži (veći) grad Dubrovnik
Geografske koordinate
 - z. š. 42.676 N
 - z. d. 18.107 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 6.041
Pošta 20236
Autooznaka DU
Nova Mokošica2010.JPG
Nova Mokošica
Spomen obilježje podignuto u sjećanje na poginule stanovnike, policajce i pripadnike Civilne zaštite Nova Mokošica

Zemljopisni položajUredi

Nova Mokošica se nalazi na predjelu Rijeke dubrovačke, oko 7 km daleko od Dubrovnika u pravcu sjeveroistoka, iznad Jadranske turističke ceste i između naselja Prijevor na istoku i Mokošica na zapadu. Sa sjevera i istoka je okružena visokim dalmatinskim kraškim brdima, a sa juga zaljevom Rijeke dubrovačke i sjevernim padinama brda Srđ.

NazivUredi

Prije gradnje naselja ovaj predio se zvao Mokošica po liku Mokoš iz slavenske mitologije. Zahvaljujući činjenici da se gradnja novog naselja odvija na tom predjelu, naselje je nazvano Nova Mokošica.

PovijestUredi

 
Mjesto najvećeg pojedinačnog masakra tijekom obrane Dubrovnika

Gradnja naselja je započela početkom osamdesetih godina 20. stoljeća. U nedostatku građevinskog zemljišta u samom Dubrovniku i nemogućnosti većeg širenja grada, započelo se sa gradnjom naselja Nova Mokošica čija je namjena trebala biti širenje grada Dubrovnika na ovaj predio. Teren na kojem se danas nalazi Nova Mokošica prije gradnje je obilovao maslinicima, vinogradima i obradivim poljima.

Tijekom rata u Hrvatskoj Nova Mokošica je bila u potpunosti okupirana. Prije okupacije na naselje je ispaljeno mnoštvo topničkih projektila a posebno težak dan je bio 7.10. 1991. godine kad je od jedne minobacačke granate 120 mm, neposredno ispred skloništa, poginulo devetero mladih ljudi, što je bila najveća pojedinačna tragedija tijekom Domovinskog rata u ovom kraju. Da tragedija bude veća, pogibija mladih ljudi se dogodila na pragu atomskog skloništa. Tijekom okupacije veći je dio stanovništva ostao u naselju u koje je ušla Jugoslavenska narodna armija, pripadnici teritorijalne obrane Crne Gore i pripadnici raznih četničkih dragovoljačkih postrojbi. U naselju je ustrojeno zapovjedništvo okupatorske vojske koje je smješteno u prostorijama osnovne škole Mokošica. Zahvaljujući toj činjenici Nova Mokošica je pošteđena veće pljačke, paleži i razaranja, ali je naselje svejedno pretrpilo štetu. Na mnogim pročeljima zgrada i danas su vidljivi tragovi krhotina granata.

Urbani razvitakUredi

 
Naš dom

Nakon gradnje prve faze naselja i izgradnje višekatnica, krenulo se sa gradnjom druge i treće faze tijekom kojih su izgrađene manje stambene zgrade dvokatnice i trokatnice. Taj je dio naselja nazvan Naš dom. Četvrta faza gradnje započinje 2005. gradnjom višekatnica iz programa poticajne stanogradnje. Očekuje se početak gradnje pete faze i daljnje širenje naselja u pravcu zapada.

U naselju je izgrađena osnovna škola, dječji vrtić, poštanski ured, banka, dom zdravlja, restoran, nekoliko kafića, trgovina i pekarnica a u planu je gradnja većeg trgovačkog centra i crkve.

Prilikom gradnje naselja posebno se vodilo računa o djeci pa u naselju postoji nekoliko potpuno opremljenih dječjih igrališta namijenjenih sportu, rekreaciji ili razonodi. Nova Mokošica je jedino dubrovačko naselje u kojem stanovnici nemaju većih problema sa parkiranjem svojih automobila jer u naselju postoje brojni parkinzi.

GospodarstvoUredi

Nova Mokošica je gospodarski nerazvijen dio Dubrovnika, ali je gradnja naselja tako i planirana. Ogromna većina zaposlenih stanovnika Nove Mokošice na posao odlazi u Dubrovnik, no daljnjim razvojem Mokošice otvaraju se i nove mogućnosti pa samim tim i otvaranje novih radnih mjesta.

Glavne grane gospodarstva su trgovina i u manjoj mjeri turizam.

PrometUredi

Nova Mokošica je sa Dubrovnikom povezana Jadranskom magistralom, a prijevoz do Grada udaljenog 7 kilometara obavlja se vrlo čestim autobusnim linijama 1A i 1B prometnog poduzeća Libertas.

StanovništvoUredi

Stanovništvo Nove Mokošice ogromnom većinom čine Hrvati katolici, a u malom postotku ima Srba i Bošnjaka.

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Novoj Mokošici živi 6.041 stanovnik.

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[1]

Napomena: U 2001. nastalo izdvajanjem iz naselja Dubrovnik. Od 1857. do 1991. podaci su sadržani u naselju Dubrovnik.

Poznati stanovnici Nove MokošiceUredi

SportUredi

U Novoj Mokošici djeluju slijedeći sportski klubovi:

IzvoriUredi

PovezniceUredi

Eksterni linkoviUredi

Šablon:Gradski kotari grada Dubrovnika