Nový Jičín

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Jičin.

Novi Jičin (češ. Nový Jičín, nem. Nový Jičín) grad je u Češkoj Republici, u okviru istorijske pokrajine Šleske. Novi Jičin je grad koji pripada upravnoj jedinici Moravsko-Šleski kraj, u okviru kojeg je sedište istoimenog okruga Novi Jičin.

{{{ime}}}
{{{ime}}}
Zastava Grb
Položaj {{{ime}}} na karti Češke
Država  Češka
Gradonačelnik Jaroslav Dvoržak
Površina 44,71

GeografijaUredi

Novi Jičin se nalazi u istočnom delu Češke republike. Grad je udaljen 350 km istočno od glavnog grada Praga, a od prvog većeg grada, Ostrave, 40 km južno.

Novi Jičin se nalazi u istorijskoj pokrajini Moravskoj. Grad leži u velikoj dolini severne Moravske, okruženoj pobrđem, dok se na istoku izdižu zapadni ogranci Karpata. Nadmorska visina grada je oko 280 m.

IstorijaUredi

Područje Novog Jičina bilo je naseljeno još u doba praistorije. Naselje pod današnjim nazivom prvi put se u pisanim dokumentima spominje u 1313. godine Novi Jičin je uskoro dobio gradska prava. U srednjem veku se podiže staro gradsko jezgro, koje je očuvano do danas.

1919. godine Novi Jičin je postao deo novoosnovane Čehoslovačke. Međutim, deo mesnog stanovništva su bili Nemci, koji se nisu lako mirili sa odvojenošću od matice. Stoga je 1938. godine Novi Jičin ocepljen od Čehoslovačke i pripojeno Nemačkoj, u sklopu izdvajanja Sudetskih oblasti. Posle Drugog svetskog rata grad je ponovo vraćen Čehoslovačkoj, a mesni Nemci su prisilno iseljeni u maticu. U vreme komunizma grad je naglo industrijalizovan. Posle osamostaljenja Češke došlo je do opadanja aktivnosti teške industrije i do problema sa prestrukturiranjem privrede.

StanovništvoUredi

Novi Jičin danas ima oko 27.000 stanovnika i poslednjih godina broj stanovnika u gradu stagnira. Pored Čeha u gradu žive i Slovaci i Romi.

Partnerski gradoviUredi

GalerijaUredi

Vidi jošUredi

Spoljašnje vezeUredi