Northern Exposure

Northern Exposure
Format dramska serija/dramedija
Kreator Joshua Brand
John Falsey
Nastupaju Rob Morrow
Barry Corbin
Janine Turner
John Cullum
Darren E. Burrows
John Corbett
Cynthia Geary
Zemlja porijekla  Sjedinjene Države
Broj epizoda 110 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanje cca. 45 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanal CBS
Originalno prikazivanje 12. 7. 1990. – 26. 7. 1995.

Život na sjeveru (eng. Northern Exposure) je američka dramska televizijska serija, emitirana po prvi puta u Hrvatskoj u razdoblju od 1992. do 1995. godine, poslije reprizirana nekoliko puta.

AutoriUredi

Naslov izvornika, "Northern Exposure", može se prevesti na nekoliko različitih načina: Pogled na sjever, Sjeverna strana, Izloženost sjeveru i sl. Glavni producenti su Joshua Brand i John Falsey, dok je tekstualni sadržaj oblikovao niz scenarista, među kojima su se isticali Andrew Schneider i Diane Frolov, David Chase (kasniji producent veoma uspjele serije Sopranos) i Bob Egan. Prvotno su autori (Brand i Falsey) došli na ideju da kreiraju seriju o nesretnom doktoru u močvarama Louisiane, okruženom aligatorima i čudnim potomcima francuskih došljaka, no ubrzo su shvatili da bi takav scenarij bio odveć pitom i romantičan, stoga priču sele u brutalnije krajeve Aljaske, među sobove i jelene. Život na sjeveru je imao 6 sezona, 110 epizoda, od kojih je zadnja emitirana u lipnju 1995. na američkoj televiziji CBS. Prije nego su stvorili Život na sjeveru, autorski tandem Brand - Falsey primio je mnogobrojne nagrade za serije St. Elsewhere, Odletjet ću, A year in a life itd.

Sadržaj i kulturne referenceUredi

Osnovni zaplet je vrlo jednostavan: neurotični njujorški liječnik Joel Fleischman, vezan ugovorom o financiranju studija koji je potpisao sa saveznom državom Aljaskom, mora poslije završetka školovanja "odraditi" 4 godine medicinske prakse, i to ne u nekom gradskom aljaškom središtu, nego u Cicelyju, maloj naseobini (oko 800 stanovnika) u planinskoj zabiti. Bogatstvo i složenost serije u kojoj se uspjelo spojilo više sastavnica učinilo ju je omiljenom, gotovo kultnom TV igranom serijom. Neke od značajki serije su humor, katkad satirički i zajedljiv, katkad samilostan; obilje referenci na američku i svjetsku kulturu, od trivijalne do "visoke" (od Prousta i Shakespearea do MacArthura i rock kulture); pristup koji je inkorporirao elemente iz suvremene književnosti magičnog realizma kao i fantazijsku zaigranost (u jednoj se epizodi kao lik pojavljuje Franz Kafka - u Cicelyju!); te, ponajviše, spiritualno-mudrosni odnos prema životu prožet svjetonazorom Junga i Campbella (pa i New Age figura poput Carlosa Castanede) - sve je to od Života na sjeveru učinilo jedinstveni hibrid. Glavni su tvorci serije pohađali kalifornijski institut Esalen, a i školovani su u klasičnoj književnosti, napose ruskoj. Time je serija dobila jedinstveni okus mudrosno-meditativnoga, fantazijski-nadrealnog, drastično-satiričnoga i toplo ljudskoga prikaza općeljudske sudbine, danog kroz optiku doživljaja u imaginarnom mjestašcu situiranom negdje u aljaščanskoj zabiti.

UlogeUredi

ZanimljivostiUredi

  • gradić Roslyn u američkoj saveznoj državi Washington je "glumio" Cicely; tamo je snimljena velika većina od 110 epizoda

Vanjske vezeUredi