Nomen nescio (skraćeno N.N.) je latinski izraz koji se koristi da označi anonimnu ili neodređenu osobu. Dolazi od latinskih reči nomen – "ime", i nescio – "ne znam" (od nescire – "ne znati"), i doslovno znači "ne znam ime". Prevodi se i kao "ime nepoznato".

U nekim zemljama, poput Srbije,n u pravosudnoj i policijskoj terminologiji, N.N. lice ili N.N. učinilac se koristi za imenovanje osobe koja još uvek nije identifikovana. Tako je na primer moguće podneti krivičnu prijavu protiv N.N. lica. Jedna od upotreba ovog izraza je zaštita identiteta osobe prilikom izveštavanja nekom zločinu. U Holandiji, policija osumnjičenom koji odbije da kaže svoje ime daje N.N. broj. U Nemačkoj, i Belgiji, N.N. se često može videti u planu predavanja za kurs na univerzitetu, što znači da će kurs biti održan ali se još uvek ne zna ko će biti predavač; u ovom slučaju se skraćenica ponekad interpretira kao nomen nominandum – "ime će tek biti objavljeno".

N.N. se često skoristi u ispisima rezultata šahovskih partija, ne samo kada je učesnik partije zaista nepoznat, već i kada se slabiji igrač sreće sa majstorom, na primer u simultankama.

Vidi još uredi