Nokturno u crnom i zlatnom

Nokturno u crnom i zlatnom: raketa u padu
Whistler-Nocturne in black and gold.jpg
James McNeill Whistler, 1875.
ulje na platnu , 60,3 × 46,6 cm
Umjetnički institut, Detroit, Michigan

Nokturno u crnom i zlatnom: raketa u padu, slika Jamesa McNeilla Whistlera iz 1875. g. koja se smatra vrhuncem Whistlerove umjetnosti i jednom od prvih slika moderne umjetnosti.

OpisUredi

Whistler je na slici prenio boje londonskih magli koje snažno kuju neuredne terase Chelsea, kod mosta Battersea, te stvaraju jedinstvenu sliku Londona. Odabran je trenutak noćnog vatrometa iznad vrtova Cremornea s konfetama zlatnih i crvenih mrlja preko tamnih tonova ultramarin plave, bjelokosno bijele, smeđe i zelene. Whistler je smatrao prodorne uljene boje analogne glazbenim tonovima, i otuda joj potječe naziv.

KritikeUredi

Britanski kritičar John Ruskin, autor petoknjižnog djela „Moderni umjetnici“ koje zastupa umjetničko vjerno prikazivanje prirode, izdao je negativnu analizu Whistlerove slike opisavši umjetnika kao prevaranta koji naplatio 200 gvineja za "bacanje kante boja u lice publike[1]". Uslijedila je građanska tužba za klevetu koja je završila na sudu i gdje je Whistler morao braniti sliku tvrdeći kako je ona djelo dugogodišnjeg rada i razvoja umjetnika. Iako je pobjedio, proces ga je financijski uništio, ali je Whistler postao umjetničkim herojem. Slika je inspirirala tzv. estetski pokret u Engleskoj i jako su je cijenili francuski impresionisti.

IzvoriUredi

LiteraturaUredi

  • 30,000 Years of Art: The story of human creativity across time and space, Phaidon Press Inc., 2007., New York, str. 895. ISBN 978-0-7148-4789-4