Fudbalski golman

(Preusmjereno sa stranice Nogometni vratar)

U fudbalu, svaka ekipa na terenu ima isključivo jednog golmana, čija je glavna uloga čuvanje gola. Jedini je igrač kojem je dozvoljeno igrati rukom ili dlanom, u za to predviđenom prostoru, šesnaestercu. U toku utakmice svaka ekipa mora imati golmana na golu, bez obzira na stanje na terenu. Uzroci gubitka golmana mogu biti:

  • isključenje golmana: tada će golman s klupe zameniti nekog igrača, te potom stati na gol. Ako su sve zamene izvršene, jedan od igrača će stati na gol.
  • povrede golmana: zameniće se povređeni golman sa zdravim golmanom ako nisu sve zamene potrošene. Ako su, pak, zamene potrošene, jedan od igrača s terena će stati na gol.
Golman u akciji.

Rukovanje loptom uredi

 
Lav Jašin u utakmici Argentina – SSSR, 1961.

Za razliku od ostalih igrača na terenu, golmani smeju dirati loptu bilo kojim delom tela, uključujući ruke i dlanove. No, i za njih postoje ograničenja:

  • Korišćenje ruku je dozvoljeno isključivo u vlastitom šesnaestercu.
  • Golmani se ne smeju koristiti rukama ako primaju loptu od saigrača direktno iz auta ili ako im saigrač dodaje loptu nogom.
  • FIFA nalaže da se, zbog živosti igre, golmanu ne dozvoljava držanje lopte u rukama duže od šest sekundi.
  • Nakon što ispuste loptu iz ruku, ne smeju je ponovno uzimati u ruke dok je ne dotakne protivnik ili im je saigrač vrati glavom ili prsima. Ako se golman prekrši ovo pravilo, sudija će dodeliti indirektan udarac.

Oprema uredi

Golmani moraju nositi opremu koja ih jasno razlikuje od saigrača, protivnika, te sudija na terenu. Većina golmana koristi i rukavice koje služe za zaštitu dlanova i bolje rukovanje loptom.

Golmanova uloga u igri uredi

Iako mogućnost igre rukama daje prednost golmanu, oni su inače kao i svaki drugi igrač na terenu. Pravila nalažu da fudbalski tim mora imati golmana, no nije nužno da golman bude na golu, već on može igrati i u napadu. Neki golmani su čak postizali golove, najčešće kada bi njihova ekipa bila u rezultatskom minusu, te u situaciji da imaju prekid ili korner pred protivničkim golom. Onda bi golmani izlazili i pokušali postići pogodak. Najpoznatiji primer takvog golmana bio je Jimmy Glass, koji je svojim golom u sudačkoj nadoknadi spasio svoju ekipu od ispadanja. Drugi način postizanja golova je iz prekida ili jedanaesteraca. Najbolji izvođač udaraca u istoriji fudbala bio je Rogério Ceni, ujedno i golman s najviše postignutih golova ikad.

Svetski poznati fudbalski golmani uredi