Nogometni izgredi Široki Brijeg-Sarajevo 2009.

Nogometni izgredi uoči neodigrane utakmice Široki Brijeg-Sarajevo, odnose se na nerede u Širokom Brijegu, u nedjelju 4. listopada 2009. To je bio najveći zabilježeni nogometni izgred u Širokom Brijegu ikad, kao i najveći izgred od neovisnosti BiH.

Okolnosti uredi

Utakmica Široki Brijeg Sarajevo je od strane županijskog MUP-a ocijenjena kao utakmica srednjeg rizika. Toj ocjeni je pridonijela i činjenica da dotadašnji susreti ta dva kluba to ni nisu bila po zabilježenim izgredima. MUP-u je prijavljen dolazak oko 150 navijača FK Sarajevo. Međutim, došlo ih je znatno više (oko 600). Dio policijskih snaga je bio poslan u Mostar zbog najrizicnije utakmcije Zrinjski-Velež, na kojoj pak nisu zabilježeni izgredi.

Tučnjava pred stadionom uredi

Nerede su iza sjeverne tribine stadiona Pecara su navodno zapoceli pripadnici navijačke skupine Horde zla koji su u tri autobusa doputovali u hercegovacki gradić.

Kako se moglo vidjeti prema snimkama nadzornih kamera, amaterskih i policiskih snimaka pripadnici Hordi zla su napali i pokušali demolirati stadion i benzinsku crpku koja se nalazi u neposrednoj blizini, ali su ih u tome spriječili policija i domaći navijači.

Reakcije ostalih medija uredi

U Bihaću, Sarajevu, Zenici, Tuzli i drugim vecim gradovima BiH održan je Marš solidarnosti povodom smrti Vedrana Puljića.

Materijalna šteta, stradali i uhićenja uredi

Uhićeno je 7 pripadnika Hordi zla kao i jedan Širokobriježanin. Federalni ministar pravosuđa Mirsad Kebo u povodu toga došao Široki brijeg te su uhićeni Sarajlije oslobođeni i pušteni sljedeći dan. To je izazavalo revolt stanovnika Širokog Brijega.

U neredima je stradao sarajevski navijac Vedran Puljić. Ubojstvo je navodno priznao Oliver Knezović, koji se sam predao. Osiguranje suda čak je Knezoviću odobrilo jesti u hodniku što je on navodno iskoristio priliku za bijeg. Prema riječima uhapšenog Knezović nije trčao kada je pobjegao, već se samo "išetao" iz zgrade. U tom trenutku u zgradi se nalazilo oko dvadesetak pravosudnih policajaca. Zbog bijega su suspendirani policajci Ivan Barić i Marinko Barbarić. Oni su dali svoj iskaz, kao i još sedam do osam sudskih policajaca za koje se također sumnja da su odgovorni zato što je zakazalo osiguranje Knezovića. Kasnije je objavljeno je da je Knezović pucao iz policajskog pištolja od kojeg je stradao Vedran Puljić. Dnevni list par dana poslije objavljuje slike Knezovića kako puca iz pištolja.

Pored poginulog Puljića, još je 6 pripadnika Hordi zla ozlijeđeno u neredima.

Reakcije u Sarajevu uredi

Usmrćeni navijac Vedran Puljić pokopan je u Sarajevu bez vjerskih obilježja.Na njegovu pogrebu je bilo više od 7000 Sarajlija s predstavnicima navijackih skupina nogometnih klubova FK Sarajevo, Velež, Željeznicar, Travnik, Rudar, Slavija.

Na pokopu, koji je uz diskretan policijski nadzor prošao bez velikih govora i religijskog obreda, bili su i izbornik reprezentacije BiH Miroslav Blažević Ćiro, kapetan reprezentacije Emir Spahić, reprezentativac Džemo Berberović, bivši igrač BiH Sergej Barbarez.

Izvori uredi