Nodosaurus ("kvrgavi gušter") bio je rod ankilosaura biljoždera iz perioda kasne krede, čiji su fosili pronađeni u Sjevernoj Americi.

Nodosaurus
Historijska restauracija skeleta vrste Nodosaurus textilis, 1921.
Status zaštite

Status zaštite: Izumrli ({{{kada}}}) (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Ornithischia
Podred: Ankylosauria
Porodica: Nodosauridae
Rod: Nodosaurus
Marsh, 1889.
Vrsta: N. textilis
Marsh, 1889.

Otkriće i sistematika uredi

U Wyomingu i Kansasu su otkrivena dva nepotpuna primjerka, bez lubanja. Na istoku SAD-a pronađeno je mnogo raznih koštanih ploča koje bi vrlo lako mogle pripadati (i vjerojatno pripadaju) rodu Nodosaurus. Bio je jedan od prvih oklopljenih dinosaura otkrivenih u Sjevernoj Americi. Naziv mu je dao Othniel Charles Marsh 1889. godine.

Porodica Nodosauridae, jedna od podgrupa skupine Ankylosauria, dobila je naziv prema Nodosaurusu, koji se u većini slučajeva svrstava u nju. Međutim, M. Vickaryous et al. (2004.) smatraju da nema dovoljno ostataka kako bi se on pravilno svrstao, pa taj rod stavljaju pod "Ankylosauria incertae sedis."

Opis uredi

Ovaj nodosaurid bio je dug između 4 i 6,1 m. Pripadao je taksonu Ornithischia i imao je koštane ploče koje su mu pokrivale tijelo, a moguće je da je imao i bodlje sa strane tijela. Te dermalne ploče bile su raspoređene duž tijela, sa užim pojasima preko rebara koji su se izmjenjivali sa širim pločama između njih. Te šire ploče su također bile pokrivene ravnomjerno raspoređenim koštanim kvržicama, po kojima je Nodosaurus dobio naziv.[1]

Imao je četiri kratke noge, stopala sa pet prstiju, kratak vrat i dug, ukočen rep bez zadebljanja na kraju. Glava mu je bila uska, sa šiljastom njuškom, snažnim čeljustima i malenim zubima.[1] Možda se hranio mekim biljkama, budući da nije mogao žvakati žilave, vlaknaste biljke; moguće je i da se ipak hranio žilavim biljkama koje bi uspio probaviti u svom ogromnom probavnom traktu uz pomoć gastrolita.

Smatra se da Nodosaurus, pošto nije imao zadebljanje na kraju repa koje bi inače služilo kao toljaga, nije imao dobru aktivnu obranu. Kada je bio ugrožen, vjerojatno bi se spustio na tlo tako da su samo njegova oklopljena leđa bila izložena, slično kao današnji ježevi.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Palmer, D., ur. (1999). The Marshall Illustrated Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals. London: Marshall Editions. str. 158–159. ISBN 1-84028-152-9. 
  • Cretaceous Dinosaurs of the Southeastern United States, David T. King Jr.