Newtonova skala

(Preusmjereno sa stranice Njutnova skala)

Njutnova skala je temperaturna skala koju je osmislio Isak Njutn oko 1700. godine. Razmišljajući o problemu toplote, razvio je prvu kvalitativnu temperaturnu skalu, koja je sadržala oko dvadeset referentnih tačaka, od „hladnog zimskog vazduha“ do „užarenog uglja u kuhinjskoj vatri“. Ovaj pristup je bio prilično grub i problematičan, pa je Njutn ubrzo postao nezadovoljan njime. Znao je da se većina supstanci širi kada je zagrejana, pa je uzeo posudu sa lanovim uljem i merio promene u zapremini sa svojim referentnim tačkama. Otkrio je da se zapremina lanovog ulja povećala 7,25 % kada je ono zagrejano od temperature snega koji se topi do temperature ključale vode.

Posle određenog vremena, definisao je „nulti stepen toplote“ kao temperaturu topljenja snega, a "33. stepen toplote“ kao temperaturu ključanja vode. Njegova skala je, samim tim, prethodnik Celzijusove skale, s obzirom da su definisane preko istih temperaturnih referenci. Verovatno je da je Celzijus znao za Njutnovu skalu kada je osmislio svoju. Njutn je svoj merni instrument nazvao "termometar".

Stoga, jedinica ove skale, Njutnov stepen, jednaka je (približno 3.03) kelvina ili stepena Celzijusa i ima istu nulu kao i Celzijusova skala.

Konverzija temperatura uredi

Reference uredi

  • Grigull, U. (1984), „Newton's temperature scale and the law of cooling”, Heat and Mass Transfer 18 (4): 195–199, DOI:10.1007/BF01007129 .

Vanjske veze uredi