Nivhgi

(Preusmjereno sa stranice Nivhi)

Nivhgi ili Giljaci (нивхгу ili ?), domorodački su narod Ruskog dalekog istoka, koji živi na ušću rijeke Amur i na obližnjem otoku Sahalin.

Nivhgi su vijekovima bili vazali Mandžurskog carstva, a od Mirovnog sporazuma u Nerčinsku 1689. godine služili kao posrednici između Mandžuraca, Rusije i Japana.

Nivhgi su dosta pretrpjeli od kozaka i od carističke Rusije koja je njihovu domovinu na Sahalinu pretvorila u kažnjeničku koloniju. Nakon rusko-japanskog rata, dio Nivhga na Sahalinu je 1905. godine potpao pod japansku vlast i tamo ostao do 1945. godine.

Dio Nivhga koji je ostao pod Rusijom je kasnije, u sovjetsko doba, dobio vlastitu Giljačku Autonomnu Oblast. Sovjeti su Nivhge često voljeli navoditi kao narod koji je pod njihovom vlašću napravio najveći napredak, odnosno prešao "direktno iz kamenog doba u socijalizam".

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Nivhgi, koji uglavnom žive na Sahalinu, se bore protiv planova za eksploataciju nafte koja bi poremetila ekološku ravnotežu i njihov tradicionalni način života.

Literatura uredi

  • Anton Čehov: "Ostrov Saxalin" Eng. transl. Brian Reeve, Cambridge 1993.
  • Bruce Grant: "In the Soviet House of Culture" , Princeton 1995.
  • Lev Shternberg: "The Social Organization of the Gilyak", Seattle 1999.

Eksterni linkovi uredi