Njitranska Kneževina

(Preusmjereno sa stranice Nitranska kneževina)

Nitranska kneževina (slov. Nitrianske kniežatstvo = "Njitranska kneževina", Nitriansko = "Njitranska", Nitrava = "Njitrava") bila je slovenska država nastala u VIII veku na prostoru današnje Slovačke, Mađarske i Austrije. Prestonica joj je bila Nitra, u kojoj je knez Pribina (825-830, oko 840-861) 828. godine podigao prvu hrišćansku bogomolju među Zapadnim i Istočnim Slovenima. Smatra se pretečom Slovačke, a njen simbol/grb bio je dvostruki krst, koji je i danas glavni elemenat grba Slovačke (i grba Mađarske). Moravski knez Mojmir I (830-846) 833. godine potiskuje Pribinu i ujedinjuje dve kneževine pod imenom Velikomoravska kneževina.

Nitranska kneževina, 9. vek
Nitranska kneževina, 11. vek
Spomenik knezu Pribini u Nitri

Nezavisna kneževina uredi

Kneževina nastaje u VIII veku na prostoru nizije i pobrđa koje se danas prostire na tromeđi:

Kneževina se aktivno uključuje u sukob Karla Velikog sa Avarima, koji konačno bivaju slomljeni oko 800. godine. Neposredno iza toga se u istorijskim izvorima pojavljuje jedini poznati knez Pribina (825-833), koji 828. godine u Nitri podiže prvu crkvu među Zapadnim i Istočnim Slovenima, kao i druge građevine, kako u samoj Nitri, tako i u dolini Vaha, Oravi i Spišu. Sukob između moravskog kneza Mojmira I (830-846) i Pribine okončava se 833. godine Mojmirovom pobedom. On je tada ujedinio dve kneževine i stvorio Velikomoravsku kneževinu, dok je Pribina prebagao Francima, od kojih je na upravu dobio prostore južno od Nitranske kneževine, tzv. Blatensko ili Blatno Kneževstvo sa sedištem u Blatnogradu na Blatnom jezeru, odnosno Blatnoj reci u današnjoj Mađarskoj.

Zavisna kneževina uredi

Posle stvaranja Velikomoravske kneževine, Nitranska kneževina je u njoj ostala kao zasebna oblast kojom je upravljao princ prestolonaslednik. Ovakav sistem održao se i posle sloma Velike Moravske sve do 1108. godine, kada je kneževina rasformirana. U tom periodu nalazila se u sastavu:

Vidi još uredi

Eksterni linkovi uredi