Ningchengopterus

Ningchengopterus je rod pterosaura pterodaktiloida iz ranokredske Formacije Yixian u Kini. Poznat je iz jednog neodraslog primjerka, holotipa CYGB-0035, gotovo potpunog skeleta na kojem su također vidljivi meki dijelovi, kao što je letna membrana i malo krzna. Nomenklaturni tip je N. liuae. Naziv roda odnosi se na okrug Ningcheng u Unutrašnjoj Mongoliji; naziv vrste dat mu je u čast skupljača fosila, gđice Liu Jingyi.[1]

Ningchengopterus
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Rod: Ningchengopterus
Lü J., 2009

Ovaj rod karakteriziraju lubanja koja je neznatno duža od ukupne dužine svih leđnih i krsnih pršljenova, 50 zuba (uključujući i gornju i donju vilicu), kratki pršljenovi sredine vrata, ramena kost i lopatica po dužini jednake kostima zapešća krila, lakatna i bedrena kost jednake dužine prvoj i trećoj falanzi krila. Sličan omjer falange krila 2 falangi krila 1 kod Ningchengopterusa i Eosipterusa ukazuje na to da je Ningchengopterus možda bio u bližem srodstvu sa pterosaurima iz porodice Ctenochasmatidae. Međutim, također bi mogao ukazivati na to da je kod nekih pterosaura postojao izometričan rast prve dvije falange krila.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Lü J. (2009). „A baby pterodactyloid pterosaur from the Yixian Formation of Ningcheng, Inner Mongolia, China”. Acta Geologica Sinica 83 (1): 1–8. DOI:10.1111/j.1755-6724.2009.00001.x.