Nina Janković - Dičić (Šabac, 20. april 1988) je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica, važi za jednu od najtalentovanijih glumica mlađe generacije, a po mnogima se ubraja najlepše Srpkinje!

Nina Janković
glumica
Biografske informacije
Rođenje20. april 1988.
Šabac, Srbija
SupružnikMateja Dičić
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumica
Godina Naziv Uloga
2010. Montevideo, bog te video! Valerija
2011. Pevaj, brate! Beca
2011. Igra istine Ana
2011. Cvat lipe na Balkanu Lana
2012. Montevideo, bog te video! (TV serija) Valerija
2012. Jagodići Aleksandra Bogdanović
2012-2014 Budva na pjenu od mora Tijana
2014. Povratak u Oz Glinda
2014-2015 Jagodići: Oproštajni valcer Aleksandra Bogdanović
2015. Bićemo prvaci sveta Ljubica Otašević
2016. Vere i zavere Inge
2016. Nemoj da zvocaš Trudnica Maša
2016. Ubice mog oca Jelena
2018. Apsurdni eksperiment Jelena
2018. Pet forenzičarka Žana

Spoljašnje veze

uredi

Nina Janković Dičić je srpska glumica. Rođena je 20. aprila 1988. godine u Šapcu. Živi i radi u Beogradu.

2011. godine je završila Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dragana Petrovića Peleta. Njen diplomski rad je bila predstava „Greta strana 89“. Na trećoj godini studija je debitovala u filmu „Montevideo, bog te video“. Bila je Valerija, ekscentrična beogradska umetnica koja želi da zavede dva najbolja druga. Za potrebe filma, Nina se obnažila. Za ovu ulogu je osvojila „MTV Movie Award“ za najbolju glumicu.

2011. godine je glumila u serijama: „Pevaj, brate“, „Igra istine“ i „Cvat lipe na Balkanu“. 2012. godine je ponovo bila Valerija u seriji koja obuhvata tri sezone: „Montevideo, bog te video“, „Na putu za Montevideo“ i „Montevideo, vidimo se“. Posebnu pažnju je privukla scena u kojoj se Nina ljubi i mazi sa koleginicom Daninom Jeftić. Iste godine je učestvovala u snimanju serija: „Jagodići“ i „Budva na pjenu od mora“. 2013. godine se sa koleginicom Tamarom Dragičević pojavila u emisiji „Kabare“ i izvele su numere: „Dodirni mi kolena“ i „Mili moj“. 2014. godine je pozajmila glas Dorotinoj prijateljici Glindi u 3D kompjuterski animiranom filmu „Povratak u Oz“. Opet joj je dodeljena uloga Aleksandre Bogdanović u seriji „Jagodići: Oproštajni valcer“. Imala je sporednu ulogu u američkom filmu „Novembarski čovek“ (The November man“) u kome glumi Pirs Brosnan (Pierce Brosnan). 2015. godine je bila Ljubica Otašević u filmu „Bićemo prvaci sveta“ i Nina u filmu „Honey night“. Odbila je ulogu u seriji „Čizmaši“ jer je trebala da snima ljubavne scene sa Miodragom Mišom Dragičevićem koji je rođak njenog supruga. 2016. godine je imala jednu od glavnih uloga u seriji „Vere i zavere“ koja je rađena na osnovu istoimenog romana književnika Aleksandra Tišme. Takođe je glumila Danicu u filmu „Dnevnik mašinovođe“, Mašu u humorističkoj seriji „Nemoj da zvocaš“ i forenzičarku Jelenu u seriji „Ubice moga oca“. Igrala je u sledećim pozorišnim predstavama: „Ana Karenjina“, „Leptiri su slobodni“, „Mizantrop“, „Veliki talas“, „Prljave ruke“, „Upoznaj mog tatu“, itd.

Nina govori engleski, ruski i španski jezik.