Nikolaj Bajbakov

Nikolaj Bajbakov (6.3.1911. - 31.3.2008) je bio sovjetski ministar naftne industrije i nižerangirani član takozvane kavkaške klike. Bajbakov je najvažniji po tome što je bio poslednji živi član vlade neke od velesila koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu i po činjenici da je bio jedini državni dužnosnik SSSR koji je stupio na državnu dužnost u doba Staljina (1940.) i na njoj ostao sve dok ga Mihail Gorbačov nije smjenio (1985.).

Život uredi

Nikolaj Bajbakov je nakon završene srednje škole upisao naftni fakultet u rodnom Baku-u kojeg završava 1931 nakon čega počinje raditi u svojoj struci. Obaveznu vojnu službu Bajbakov služi na Dalekom istoku od 1935 do 1937. godine nakon čega njegova karijera doživljava veoma brzi uspon pod zaštitom Lazara Kaganović tako da već 1940. godine postaje zamenik ministra naftne industrije. Nakon početka Operacije Barbarossa to jest nemačkog napada na SSSR Bajbakov organizira evakuaciju naftne industrije kako ne bi pala u ruke neprijatelja, a potom tokom Bitke za Staljingrad je zadužen za naftnu industriju na Kavkazu. Kratko pred smrt Bajbakov je dao televizijski intervju o tamo kakav je bio ton razgovora pri dobivanju zadatka 1942. Po njegovim rječima Staljin je naredio:

"Bajbakov ti si naš mladi naftni stručnjak, pa stoga za tebe imam jedan iznimno važan zadatak za našu budućnost. Ti ćeš otići na Kavkaz i u slučaju ako nemci osvoje naše naftne bušotine moraš ih dignuti u zrak. Ako ih ne digneš u zrak,a Nemci ih osvoje mi ćemo te streljati također ako ih ti digneš u zrak,a Nemci ih ne osvoje mi ćemo te također streljati."

Po pitanju takvog naređenja Bajbakov će sam reći da je ono bilo potpuno razumno i da bi ga on sam izdao da je bio na Staljinovom mestu.

Nakon Drugog svetskog rata on će biti zadužen za razvoj naftne industrije pri čemu će drastično povećati naftnu proizvodnju SSSR za što biva nagrađen ministarskom pozicijom, a potom i položajem direktora za ekonomsko planiranje SSSR-a. Na ovom drugom položaju će ostati dva desetljeća sve dok ga Mihail Gorbačov nije 1985. godine poslao u penziju.