Nikola Selaković

Nikola Selaković (30. april 1983, Užice) srpski je pravnik i političar, funkcioner Srpske napredne stranke i aktuelni ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije.

Nikola Selaković
Biografija
Datum rođenja 30. april 1983.
Mesto rođenja Užice (SFRJ)
Državljanstvo Srpsko
Narodnost Srbin
Veroispovest Pravoslavna
Politička partija Srpska napredna stranka
Diploma sa Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu
Mandat(i)
Ministar pravde i državne uprave
Trenutna funkcija
Funkciju obavlja od 27. jula 2012.
Izbori 6. maj 2012.
Predsednik Vlade Ivica Dačić
Prethodnik Snežana Malović

Biografija uredi

Završio je Šestu beogradsku gimnaziju i Pravni fakultet gde radi kao asistent na predmetu Uporedna pravna tradicija. Godine 2010. upisao je doktorske studije na Pravnom fakultetu.

Tokom studija, pored akademskog uspeha, tri puta je pobeđivao na takmičenju u besedništvu na Pravnom fakultetu (2004, 2005. i 2007). Takođe, bio je član tima na međunarodnom takmičenju iz oblasti Međunarodnog javnog prava „Philip C. Jessup International Law Moot Court Competition", a 2007. godine dobio je prvu nagradu Alan Votson fondacije za projekat „Dušanov zakonik i pravni transkripti“.

Osnivač je, a u periodu od 2011. do 2012, bio je i predsednik Srpskog kulturnog kola „Despot Stefan Lazarević“. Od 2010. godine predsednik je Instituta „Oratoria“ — Cenar za retoriku. Takođe, od 2003. godine je član, a od 2005. godine sekretar Kluba ljubitelja antičkog i rimskog prava „Forum Romanum“ Pravnog fakulteta.

Od 2005. do 2009. godine bio je angažovan u Rektoratu Univerziteta u Beogradu, kao osoba odgovorna za organizaciju svih važnijih dešavanja. Na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2009. postaje saradnik u nastavi na predmetu Uporedna pravna tradicija i predmetu Nacionalna istorija države i prava, a 2010. izabran je za asistenta na tim predmetima.

Pored srpskog jezika, vlada engleskim i solidno govori francuski i italijanski, a poznaje i osnove grčkog i starogrčkog jezika.

Politika uredi

U politiku aktivno ulazi 2008. godine, kada, prilikom osnivanja Srpske napredne stranke (SNS) postaje njen član. Član je Glavnog i Izvršnog odbora i predsednik je Pravnog saveta Stranke. U septembru 2012. izabran je za člana Predsedništva SNS.

U julu 2012. godine izabran je za ministra pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije. Istovremeno, postaje član Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi