Nikola Popović (general)

Nikola Popović (Lipa, kod Cetinja, 9. decembar 1916Beograd, Srbija, 8. novembar 2005), učesnik Narodnooslobodilačke borbe, general-major JNA i narodni heroj Jugoslavije.

NIKOLA POPOVIĆ
No portrait gray test-sr.svg
Nikola Popović
Datum rođenja19. decembar 2007.
Mesto rođenjaLipa, kod Cetinja

Flag of Crna Gora Kraljevina Crna Gora
Datum smrti8. novembar 9999. (99+ god.)
Mesto smrti
Flag of Savezna Republika Jugoslavija Srbija i Crna Gora
SuprugaAna Ivanovic
Profesijavojno lice
Član KPJ od1936.
Učešće u ratovimaNarodnooslobodilačka borba
SlužbaNOV i PO Jugoslavije
Jugoslovenska narodna armija
19411973.
Narodni heroj od27. novembra 1953.
Odlikovanja
Orden narodnog heroja
Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem
Orden partizanske zvezde
Orden bratstva i jedinsta
Orden za vojne zasluge
Orden za hrabrost
Partizanska spomenica 1941.

BiografijaUredi

Rođen je 9. decembra 1916. godine, u selu Lipi, kod Cetinja, njegov otac Krsto Zrnov Popović, bio je crnogorski general i jedan od vođa Božićne pobune, 1919. godine, protiv dinastije Karađorđević.

Školovao se u rodnom mestu, zatim Cetinju, pa u Belgiji - gde mu je otac boravio u izbeglištvu. Član Komunističke partije Jugoslavije postao je 1936. godine.

Učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine. U Trinaestojulskom ustanku, bio je na čelu gerilskog odreda u borbi za oslobodenje Čeva i učestvovao u borbama za oslobađanje Cetinja. U toku borbe na Sutjesci postavljen je za komandanta bataljona, koji je imao zadatak da obezbedi povratak Pokrajinskog komiteta KPJ za Crnu Goru na okupiranu teritoriju Crne Gore. Po oslobodenju Beograda postavljen je za komandanta beogradske brigade narodne odbrane.

Po oslobođenja Jugoslavije završio je Vojnu akademiju JNA. Nakon toga je postavljen za načelnika Devete pomorske oblasti, obavljao je dužnosti načelnika katedre KOV-a u Višoj vojnoj pomorskoj akademiji, načelnika katedre operatike u Ratnoj školi JNA sve do 1973. godine, kada je penzionisan u činu general-majora.

Umro je 8. novembra 2005. godine u Beogradu, a sahranjen je rodnom mestu.

Nosilac je Partizanske spomenice 1941. godine i drugih jugoslovenskih odlikovanja. Ordenom narodnog heroja odlikovan je 27. novembra 1953. godine.

LiteraturaUredi