Nikola Gruevski

Nikola Gruevski (makedonski: Никола Груевски; rođen 31. avgusta 1970. u Skoplju) je predsednik stranke VMRO-DPMNE od maja 2003. Prethodno je bio potpredsednik iste partije. Od septembra 2002. godine je bio poslanik u Skupštini Republike Makedonije (Sobranie na Republika Makedonija).

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski

Biografija
Datum rođenja 31. 8. 1970. (1970-08-31) (dob: 53)
Mesto rođenja Skoplje
Veroispovest Pravoslavac
Politička partija VMRO-DPMNE
Supružnik Borkica Manceva
Potomstvo Anastasija i Sofija
Diploma sa Univerzitet u Skoplju,
Univerzitet u Prilepu
Mandat(i)
6. Premijer Makedonije
27. avgusta 2006. — 15. januar 2016
Prethodnik Vlado Bučkovski
Naslednik (v.d) Emil Dimitriev

Od decembra 1999. do septembra 2002. godine, Nikola Gruevski je bio ministar finansija u vladi Ljupča Georgijevskog (Ljubčo Georgievski). Prethodno je bio ministar bez resora i ministar za ekonomiju, kao i guverner u Svetskoj banci i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj – EBRD. Takođe, bio je predsednik Državne komisije za hartije od vrednosti i predsednik brokerske asocijacije Republike Makedonije.

Od 28. jula 2006. do 15. januara 2016. godine Nikola Gruevski bio je premijer Republike Makedonije, nakon čega je podneo ostavku zbog velike političke krize.

Deda Nikole Gruevskog, Nikolaos Grujos (Γρούιος) borio se u Grčko-italijanskom ratu i njegovo ime je upisano u spomenik poginulima u balkanskim i svetskim ratovima u mestu Ahalada u prefekturi Florin.

Nikola Gruevski je 1994. godine diplomirao na Ekonomskom fakultetu Bitoljskog univerziteta „Kliment Ohridski”. Sem ovog, ima i diplomu londonskog Instituta za hartije od vrednosti. Nikola Gruevski je 11. decembra 2006. godine magistrirao na ekonomskom fakultetu pri univerzitetu Sv. Đirilo i Metodije u Skoplju.

Dana 17. aprila 2014, opozicija je objavila dokumente i vremena snimljenih telefonskih poziva, optužujući premijera, za uzimanje mita sa ciljom da ubrza nelegalne prodaje banke.[1] Navodni počinjeni prestupi od strane premijera u okviru korupcije i organizovanog kriminala se odnose u slučaju prodaje akcija "Makedonske banke" i prihvatanje 1,5 miliona u gotovini od strane premijera. Opozicija je takođe dostavila dokaze o prihvatanju novca, pokazujući zaptivka VMRO-DPMNE i potpis bivšeg sekretara stranke u 2006. Ovaj slučaj isto tako važi i za utaju poreza. SDSM je podnela zahtev za forenzičko ispitivanje snimka, koje je obavljeno u Beogradu od vještaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Gruevski je oštro odbacio optužbe.

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi