Nicki Minaj

(Preusmjereno sa stranice Niki Minaž)

Onika Tanya Maraj (Saint James, Port-of-Spain, Trinidad i Tobago, 8. prosinca 1982.),[1] poznatija po svom umjetničkom imenu Nicki Minaj, američka je pjevačica i reperica koja je postigla slavu nakon što je potpisala ugovor za Lil Wayneovu diskografsku kuću Young Money Entertainment.

Nicki Minaj
Nicki Minaj u studenome 2018. godine.
Lični podaci
Ime po rođenjuOnika Tanya Maraj
Drugo imeFlamingos
Datum rođenja8. prosinca 1982.
Mjesto rođenjaSaint James, Port-of-Spain, Trinidad i Tobago,
PrebivališteNew York City, New York, SAD
ZanimanjeReperica, pjevačica, spisateljica tekstova
Muzički rad
Period aktivnosti2007. − danas
ŽanrHip hop, R&B, pop
InstrumentČešalj i čaše
Ostalo
Službene straniceSlužbena stranica

Životopis uredi

Nicki je po svojim roditeljima podrijetlom Indijka i Afroamerikanka. Do svoje pete godine živjela je sa svojom bakom u Trinidad i Tobagu. Poslije toga se preselila u Queens, New York. Njen otac je bio alkoholičar i ovisnik o drogi. Minaj je rekla da je njen otac jednom htio i ubiti njenu majku podmetanjem požara u kući. Nicki je pohađala osnovnu školu Elizabeth Blackwell Middle School 210 i srednju školu LaGuardia. Na LaGuardii speciliziranoj za glazbu, Nicki je završila dramski program.

Glazbena karijera uredi

2004-2009: Početak karijere i miksani albumi uredi

Nicki je započela karijeru 2004. godine pjevanjem pratećih vokala i refrene za repere iz New Yorka. U 2008. godini Nicki izdaje svoj drugi mixtape Sucka Free. U srpnju se pojavila i u časopisu XXL dajući kratak pogled života do sada. Kasnije te iste godine na Underground Music Awards proglašena je najboljim ženskim izvođačem godine.

U travnju 2009. godine Nicki izdaje još jedan mixtape Beam Me Up Scotty. Dobila je pozitivne kritike od MTV-a i BET-a. Nakon premijere, njezin mentor Lil Wayne potpisao je da Young Money bude u suradnji s Universal Motown Records. Ona je sudjelovala na debi albumu We Are Young Money koji je objavljen 21. prosinca 2009. godine. Album se prodao u 142.000 primjeraka u prvom tjednu, s kojim su dostigli 9. mjesto na Billboard 200. Njezino repanje se pojavilo na albumu od tri singla. BedRock koji je izdan u studenom 2009. godine i dosegao je 2. mjesto na Billboard Hot 100 i 2. mjesto na Hot R&B/Hip-Hop Songs. Treći singl s albuma jeRoger That koji je objavljen u ožujku 2010. godine i dosegao 56. mjesto na Hot 100, 15. mjesto Hot R&B/Hip-Hop Songs i 6. mjesto na Hot Rap Songs.

2009-sadašnjost: Suradnje i debitantski album uredi

Prije nego što je izdala svoj prvi solo album (osim miksanih albuma), pjeva u 18 pjesama drugih izvođača, uključujući Up Out My Face (Remix) s Mariah Carey, My Chick Bad s Ludacrisom, Lil' Freak s Usher-om, Woohoo s Christinom Aguilerom i Letting Go (Dutty Love) sa Seanom Kingstonom. Zatim u siječnju 2010. godine izdaje još jedan miksani album pod nazivom Barbie World.

Nakon toga Nicki izdaje svoj prvi singl Massive Attack koji je objavljen 13. travnja 2010. godine. Pjesmu pjeva sa Seanom Garrettom, koji je i producirao tu pjesmu zajedno s Alexom Da Kidom. Video spot za singl snimljen je 16. ožujka u pustinji blizu Lancaster-a, Kalifornija s redateljem Hypom Williamsom. Singl nije bio uspješan zauzeo je 22. mjesto na US Bubbling Under Hot 100 Singles chart i 65. mjesto na Hot R&B/Hip-Hop Songs chart. Pjesma se nije našla na njenom debitanskom albumu.

Objavila je svoj prvi službeni singl Your Love. Našao se na 14. mjestu na Billboard Hot 100, 7. mjesto na Hot R&B/Hip-Hop Songs chart. Ta pjesma joj je postigla najuspješniji uspeh dosad. Nicki je postala prva ženska izvođačica bez pratnje koja se našla na prvom mjestu liste Rap Songs od 2002. godine. Objavila je preko Twitter-a da će njezin debitantski album Pink Friday biti objavljen 23. studenog 2010. godine. On je iznjedrio 6 singlova. Godine 2011. objavljeno je da ce nastupati na turneji Britney Spears.

Diskografija uredi

Glavni članak: Diskografija Nicki Minaj

Nagrade i nominacije uredi

  • 2008. Underground Music Awards
    • Female Artist of the Year (Osvojila)
  • 2010. BET Awards[2]
    • Best Female Hip-Hop Artist (Osvojila)
    • Best New Artist (Osvojila)
    • Best Group (Young Money) - (Osvojila)
    • Best New Artist (Young Money) - (Nominirana)
    • Viewer's Choice: "BedRock" (Young Money feat. Lloyd) (Nominirana)
  • 2010. BET Hip Hop Awards
    • Rookie of the Year (Osvojila)
    • Made You Look (Osvojila)
    • People's Champ (Osvojila)
    • Hustler of the Year (Nominirana)
    • Lyricist of the Year (Nominirana)
  • 2010. MOBO Awards
    • Best International Act (Nominirana) [4]
  • 2010. Grammy Awards
    • Najbolja rap izvedba od dua ili grupe za "My Chick Bad" (Ludacris featuring Nicki Minaj) (Nominirana)

Izvori uredi

  1. Nicki Minaj... Tmz.com. Preuzeto 2. rujna 2011.
  2. „Best Group | Nominees”. BET Awards 10 Official Site. BET. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-07. Pristupljeno July 19, 2010. 
  3. „Teen Choice Awards 2010: Second (Giant) Wave Of Nominees Announced!”. Hollywood Crush. MTV. June 28, 2010. Pristupljeno July 19, 2010. 
  4. „Nominations Announced for the MOBO Awards 2010!”. MOBO. September 9, 2010. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-14. Pristupljeno September 12, 2010. 

Vanjske veze uredi