Never on Sunday

(Preusmjereno sa Nikad nedjeljom)
Never on Sunday
Ποτέ Την Κυριακή
Režija Jules Dassin
Scenario Jules Dassin
Uloge Melina Mercouri
Jules Dassin
Giorgos Fountas
Muzika Manos Hatzidakis
Montaža Roger Dwyre
Distribucija Lopert Pictures Corporation (1960)
Datum(i) premijere
maj 1960 (1960-05) (Cannes)
Trajanje 91 min.
Zemlja  Grčka
 Sjedinjene Države
Jezik engleski
grčki
ruski
Budžet 150.000 $[1]
Bruto prihod 4 mil. $ (rentals)[2]

Nikad nedjeljom (engl. Never on Sunday; grč. Ποτέ Την Κυριακή) je grčko-američka filmska komedija snimljena 1960. u režiji Julesa Dassina, danas poznata kao najpopularnije ostvarenje grčke kinematografije i jedno od najpopularnijih ostvarenja svjetske kinematografije sa početka 1960-ih.

Glavni lik, koga tumači Melina Mercouri, je Ilya, prostitutka iz grčke luke Pirej, koja je zbog šarma, ljepote, ali i slobodoumnosti postala svojevrsna lokalna znamenitost. Radnja prikazuje kako se sreće sa američkim turistom i klasičnim učenjakom Homerom Thraceom (koga tumači sa Dassin), koji postaje uvjeren kako Ilya predstavlja sve što je loše i iskvareno u suvremenoj Grčkoj, te je nastoji po svaku cijenu "izvesti na pravi put" i uskladiti sa vlastitim idealima antičke Grčke.

Dassin je u film unio dosta autobiografskim elemenata, s obzirom da je kao i protagonist, bio veliki poklonik grčke kulture. Sam je film, za razliku do njega, nastojao dati što pozitivniji prikaz suvremene Grčke, odnosno stranim gledateljima približiti njenu kulturu, jezik i običaje. U tome je imao dosta uspjeha, a čemu je značajno pridonijela pjesma Djeca Pireja Manosa Hatzidakisa koju u filmu izvodi Mercouri. Ona je postala veliki hit, te kasnije osvojila Oscar za najbolju pjesmu. Sam film je premijerno prikazan na Kanskom festivalu gdje je Mercouri dobila nagradu za najbolju glumicu. Dassin i Mercouri su nekoliko godina kasnije postali supružnici u stvarnom životu.

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. Tino Balio, United Artists: The Company The Changed the Film Industry, Uni of Wisconsin Press, 1987 p 127
  2. "All-Time Top Grossers", Variety, 8 January 1964 p 69

Vanjske vezeUredi