Nick Stokes

(Preusmjereno sa stranice Nik Stouks)

Nicholas "Nick" Stokes je izmišljeni lik forenzičara koji je bio jedan od protagonista američke TV-serije CSI: Crime Scene Investigation. Bio je jedini od glavnih likova koji se kontinuirano pojavljivao tokom svih petnaest redovnih sezona, iako ne i u njenom finalu Immortality.

Nick Stokes
lik iz CSI: Crime Scene Investigation
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Zadnje pojavljivanje"The End Game"
Tumač/ica ulogeGeorge Eads
PrebilavlišteLas Vegas
San Diego
Informacije
Zanimanjekriminalist
Rođenje
Smrt
Trajanje2000-2015
Sezone1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15

Stokes se rodio 1971. godine u Dallasu kao najmlađe od sedmoro djece u relativno imućnoj poroiici. Odrastao je u skladnoj porodici i imao uglavnom sretno djetinjstvo; prilikom školovanja se isticao kao uspješni igrač američkog fudbala te školovao na univerzitetu Texas A&M. Nakon diplome se zaposlio u Dallaskoj policiji, a potom u njenom kriminalističkom laboratoriju. U Las Vegas se preselio iz želje za stručnim usavršavanjem, odnosno većim profesionalnim izazovima u tom gradu.

Stokes se često navodi kao najčvršći i najuravnoteženiji dio kriminalističkog tima, ali zato prikazuje emocionalnu slabost kada su u pitanju slučajevi koji se tiču male djece. Zbog markantnog fizičkog izgleda se sugerira da uživa veliki uspjeh kod žena, ali sve ljubavne veze prikazane uz seriji sticajem okolnosti izazovu katastrofalne posljedice po njemu bliske ljude.

Stokes na kraju napušta Las Vegas nakon što je dobio posao diraktora Kriminalističke laboratorije u San Diegu.