Lista likova serije Law & Order

(Preusmjereno sa stranice Nick Falco)

Zakon i red je poznat po mnogim izmjenama u glumačkoj postavi. Zanimljiva činjenica je da nijedan od 6 početnih glumaca više nije u seriji. Chris Noth je svoju ulogu Mikea Logana tumačio u Zločinačkim nakanama, a Dann Florek je tumačio Donalda Cragena u Odjelu za žrtve. Iako su neki glumci ostajali i više sezona, redovita izmjena glumaca samo povećava popularnost serije. Neki smatraju da redovita izmjena glumaca pridonosi duljini serije jer redovito uvodi nova lica i pridonosi dinamičnosti serije.

No, pet glumaca su iznimke. Tih pet glumaca svoje likove su tumačili skoro 10 sezona, a neki i više. Tih pet glumaca i njihovi likovi su:

Orbach i Markerson su imali i prijašnje nastupe u seriji prije nego su se pridružili glumačkoj postavi. Orbach je tumačio branitelja u jednoj epizodi, a S. Epatha Markerson majku koja je tugovala za djetetom. Steven Hill je zadnji član početne postave koji je napustio seriju, iako nije bio u pilot epizodi.

Postoje određene glasine da je lik Adama Schiffa temeljan na tadašnjem okružnom tužiocu Okruga New York Robertu M. Morgenthau koji je i u dobi od 89 godina obnašao tu funkciju.

Dana 2. travnja 2008. službeno je objavljeno da će Jesse L. Martin napustiti seriju 23. travnja, a zamijenit će ga Anthony Andreson u ulozi detektiva Kevina Bernarda.[1] Tijekom emitiranja 20. sezone 2010. godine, objavljeno je kako će, nakon 16 godina, S. Epatha Merkerson (Anita Van Buren) napustiti seriju po završetku 20. sezone.[2]

Pregled uredi

Lik Glumac Pozicija Sezone
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Max Greevey George Dzundza Viši detektiv (narednik) Glavni
Mike Logan Chris Noth Niži detektiv Glavni
Donald Cragen Dann Florek Šef postaje (kapetan) Glavni Gost Gost Gost
Ben Stone Michael Moriarty Izvršni pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Paul Robinette Richard Brooks Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni Gost Gost
Adam Schiff Steven Hill Okružni tužitelj Glavni
Phil Cerreta Paul Sorvino Viši detektiv (narednik) Glavni
dr. Elizabeth Olivet Carolyn McCormick Psiholog Gost Glavni Gost Gost Gost
Lennie Briscoe Jerry Orbach Viši detektiv Glavni
Anita Van Buren S. Epatha Merkerson Šef postaje (poručnik) Glavni
Claire Kincaid Jill Hennessy Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Jack McCoy Sam Waterston Izvršni pomoćnik okružnog tužitelja (sezone 5-17)
okružni tužitelj (sezone 18-20)
Glavni
Rey Curtis Benjamin Bratt Niži detektiv Glavni Gost
Jamie Ross Carey Lowell Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni Gost
Abbie Carmichael Angie Harmon Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Ed Green Jesse L. Martin Niži detektiv (sezone 10-16)
Viši detektiv (sezone 17-18)
Glavni
Nora Lewin Dianne Wiest Privremeni okružni tužitelj Glavni
Serena Southerlyn Elisabeth Röhm Pomonik okružng tužitelja Glavni
Arthur Branch Fred Dalton Thompson Okružni tužitelj Glavni
Joe Fontana Dennis Farina Viši detektiv Glavni
Alexandra Borgia Annie Parisse Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Nick Falco Michael Imperioli Niži detektiv Glavni Gost
Nina Cassidy Milena Govich Niži detektiv Glavni
Connie Rubirosa Alana de la Garza Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Cyrus Lupo Jeremy Sisto Niži detektiv (sezona 18)
Viši detektiv (sezone 18-20)
Glavni
Michael Cutter Linus Roache Izvršni pomoćnik okružnot tužitelja Glavni
Kevin Bernard Anthony Anderson Niži detektiv Glavni

Likovi uredi

Glavni uredi

Maxwelle Greevey uredi

Zakon i red
Maxwelle "Max" Greevey
O liku
Vrijeme u seriji1990. - 1991.
Prethodniknitko
NasljednikPhil Cerreta
Prvi nastup"Svima omiljeni trgovački putnik"
Posljednji nastup"Priznanje"
(Igrao ga nepotpisani dubler)
Igra gaGeorge Dzundza

Maxwelle "Max" Greevey (George Dzundza) je detektiv za ubojstva koji radi na Manhattanu u Odeljenju 27. Stanice. Karijeru je započeo u 1960 kada je bio partner Donaldu Cragenu. Na početka serije je unapređen u čin narednika i dobio novog partnera Mikea Logana, s Cragen je postao njihov kapetan. On je vrlo blizak sa Loganom, čak i dok ima autoritet nad njim, i daje svom mlađem partnera savjete i nekoga u koga može da ima povjerenja.

Greevey sretno je oženjen svojom suprugom Marie, s kojom ima troje djece. On je konzervativni irski katolik i ponekad gleda s' visine na ljude, čak i na žrtve ubojstava, čiji je način života u sukobu sa njegovim uvjerenjima. Na primjer, zbog njegovog protivljenja pobačaju neugodno mu je da istražuje bombaški napad na kliniku za porodično planinarenje, što uzrokuje neke tenzije s Loganom, koji je pro-izbor. Međutim, čini se da je najmanje tolerantan za preljubu, uz napomenu da on sam nikad nije varao svoju ženu.

Greevey također krije otvoreno nepovjerenje prema liječnicima, koje je započelo nakon što mu je liječnik pogrešno dijagnosticirao operiraciju tumora na mozgu. Nakon što je tražio drugo mišljenje, saznao je da je to zapravo subduralni hematom i oporavio se ubrzo nakon toga. Greevey nosi Smith & Wesson Model 36 revolver kao svoje oružje na dužnošću. On ga je izvlačio nekoliko puta tijekom serije, ali nikad nije pucao. Greeveyov partner prije Logana je ubijen na dužnosti tijekom prometnog zaustavljanja.

Greevey je ubijen ispred svoje kuće na ženine oči dok je popravljao auto.

Michael Logan uredi

Zakon i red
Michael "Mike" Logan
O liku
Vrijeme u seriji1990. - 1995. (Zakon i red)
2005. - 2008. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Prethodniknitko (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
NasljednikRey Curtis (Zakon i red)
Zachary Nichols (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Prvi nastup"Svima omiljeni trgovački putnik" (Zakon i red)
"Stresna pozicija" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Posljednji nastup"Ponos" (Zakon i red)
"Posljednje pomast" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Igra gaChris Noth

Michael "Mike" Logan (Chris Noth) se prvi put pojavio u seriji "Zakon i red" u pilot epizodi. On se pojavio u svakoj epizodi počevši od prve sezone 1990. godine sve do Nothove smjene iz serije 1995 godine, što je objašnjeno time da je Logan dobio otkaz.

Nakon pojavljivanja filmu, Logan se kao gost pojavio u seriji "Zakon i red: Zločinačke nakane", u epizodi "Stresna pozicija" , Logan je kasnije postao član glavne postave, počevši od prve epizode 5. sezone, "Rast", koja je izvorno emitirana 25. rujna 2005.

Logan je potom napustio seriju u 21. epizodi 7. sezone, "Posljednja pomast", koji izvorno emitirana 17. kolovoza 2008. godine. Logan je u toj epizodi rešio slučaj koji nije bio rešen i suprotstavio se pomoćniku tužitelja Terri Dryver, a ona je posle toga željela njegovu glavu i Logan je ponovo dobio otkaz.

Donald Cragen uredi

Glavni članak: Donald Cragen

Donald Cragen (Dann Florek) je bio kapetan 27. stanice (od 1. do 3. sezone serije "Zakon i red") sve dok nije prešao u Odjel za žrtve (od 1. do 15. sezone serije "Zakon i red: Odjel za žrtve"). U 11. epizodi 15. sezone Odjela za žrtve je otišao u penziju.

Benjamin Stone uredi

Zakon i red
Benjamin "Ben" Stone
O liku
Vrijeme u seriji1990. - 1994.
Prethodniknitko
NasljednikJohn McCoy
Prvi nastup"Svima omiljeni trgovački putnik"
Posljednji nastup"Stari prijatelji"
Igra gaMichael Moriarty

Benjamin "Ben" Stone (Michael Moriarty) je postao izvršni pomoćnik okružnog tužitelja 1985. godine, nakon što je osudio varalicu i ubojicu Philipa Swanna, koji nekoliko godina kasnije podiže tužbu protiv Stonea kada je valjanost suđenja dovedena u pitanje (Swann je bude proglašen krivim i poslat natrag u zatvor). Stoneovi pomoćnici su bili Paul Robinette i Claire Kincaid.

Kao strog i nepopustljiva šef, Stone može biti neko s' kim se vrlo teško radi u pilot epizodi, detektivi Max Greevey i Mike Logan, su rekli da Stone "jede POT-pve za ručak." Ipak, Stone je obično prilično tih, te je sklon korištenju bezopasnih riječi kao što su "gospodine" kojima prijenosi svoj prezir na ljude koje tuži. Stone se posljednji put u seriji pojavio u epizodi "Stari prijatelji". Epizoda oslikava slučaj reketiranja u kojem je glavni svjedok, čiji je iskaz Stone dobio nakon što je zaprijetio da će je poslati u zatvor, je ubila ruska mafija.

On se osjećao odgovornim za njezinu smrt, pa je podneo ostavku.

Paul Robinette uredi

Zakon i red
Paul Robinette
O liku
Vrijeme u seriji1990. - 1993., 1996., 2005. - 2006.
Prethodniknitko
NasljednikClaire Kincaid
Prvi nastup"Svima omiljeni trgovački putnik"
Posljednji nastup"U vinu istine"
Igra gaRichard Brooks

Paul Robinette (Richard Brooks) je odrastao u Harlemu i i završio je pravni fakultet. Paul je imao priliku da radi na Wall Streetu, no odlučio se da radi u okružnom tužiteljstvu, gdje je osjetio da bi mogao da napravi razliku. On je radio sa Benom Stoneom (Michael Moriarty). Kao tinejdžeru mentor mu je bio zamjenik zapovjednika policije William Jefferson, koji ga je nadahnuo da postane pravnik. U pilot epizodi "Svima omiljeni trgovački putnik", on i Stone su otkrili da je Jefferson korumpiran i da se urotio da ubije gradskog vijećnika.

Robinette zagovara rasnu jednakost kroz jednaki tretman, uključujući jednake kazne i ne podnosi rasizam, on ne saosjeća sa crnim ljudima koji krše zakon. Insistira da crni ljudi dobiju jednake mogućnosti kao i bijeli. Međutim, brojni Afroamerikanci su u neskladu sa svojom ulogom u pravosudnom sustavu, stvarajući i ponavljajući osjećaj dubokog unutarnjeg konflikta za čovjeka.

Kao rezultat toga, Robinette podsjeća na rasizam kroz cijelu seriju. U prvoj sezoni, u epizodi "Van polusvetlosti", Stone pita Robinettea šta on misli o sebi da je "crni pravnik ili pravnik crnac". Robinette isprva smatra sebe onim drugim, sve dok nije napustio ured tužioca da bi postao advokat.

Adam Schiff uredi

Zakon i red
Adam Schiff
O liku
Vrijeme u seriji1990. - 2000.
PrethodnikAlfred Wentworth
NasljednikNora Lewin
Prvi nastup"Svima omiljeni trgovački putnik"
Posljednji nastup"Idi s' bogom"
Igra gaSteven Hill

Adam Schiff (Steven Hill) je okružni tužitelj iz New Yorka, a diplomirao je na Univerzitetu "Columbia", gdje je radio na predmetu Prava. Karijeru je započeo kao P.O.T. 1973. On je pragmatičan demokrata, ali bez obzira na političke sklonosti, njemu nikad ne smetaju njegovi kritičari niti nekooperativne sudije. Politička uvjerenja ponekad pomute njegove odluke u vezi s određenim slučajevima kao što su smrtne kazne, međutim, on ima moralne primjedbe na smrtnu kaznu, nakon što je napisao kratak protestni govor 1971. godine, ali ne zazire da ga traži od tužilaca, ako birači žele da se takva kazna izvrši. On je također pro-izboran.

Dok je često strog i nepopustljiv u svom profesionalnom ponašanju, Schiff ima prijateljske odnose sa suradnicima. Imao je blizak odnos sa Benjaminom Stoneom, i bio je tužan što je dao ostavku kada je svjedok kog je pokušao da zaštiti je ubijen. Njegov odnos sa Stoneovim nasljednikom, Jack McCoyem više je problematičan, pošto je McCoy okrutan i nekonvencionalan, a njegov uobičajeno nepoštovanje pravila suđenja povremeno privuče Schiffu loš publicitet. Njih dvojica na kraju dolze do toga da vole i poštuju jedan drugog.

Schiff ima mnogo prijatelja među njujorškom elitom, uključujući i moćne političare, sudije i poslovne ljude. Tijekom serije serije, međutim, za mnoge od tih prijatelja je dokazano da su korumpirani ili da skrivaju tajne. Političar koji je prvi zatražio da se kandidira za okružnog tužitelja, Edward Vogel, je kasnije pokušao da iskoristiti svoj odnos da se poništi suđenje ubojice njegovog sina kako bi se izbjeglo da se homoseksualnost njegovog sina otkrije. U drugom slučaju, jedan od njegovih najbližih prijatelja, sudiha Edgar Hynesa, je počinio samoubojstvo nakon što je uhvaćen kako uzima mito. Za drugog, Carla Andertona (Robert Vaughn), je otkriveno da boluje od bipolarnog poremećaja i da pokušava da organizuje nepravednu kaznu za njegovog unuka, koji je ubio svoju polusestru u maničnom stanju, da bi sakrio svoje stanje. Nekad čvrsto prijateljstvo je uništeno, kada je Anderton hteo da se osveti i podupiranjem Schiffovog protivnik u primarnim izborima, a Schiff je naknadno ponovo izabran za okružnog tužitelja.

Schiff je napustio tužilaštvo da bi radio u inostranstvu na projekt holokausta sa Simonom Wiesenthalom i da bi istražio švajcarske banke iz Drugog svjetskog rata.

Philip Cerreta uredi

Zakon i red
Philip "Phil" Cerreta
O liku
Vrijeme u seriji1991. - 1992.
PrethodnikMax Greevey
NasljednikLennie Briscoe
Prvi nastup"Priznanje"
Posljednji nastup"Tačka gledišta"
Igra gaPaul Sorvino

Philip "Phil" Cerreta (Paul Sorvino) se pridružio 27. stanici nakon što je narednik Max Greevey (George Dzundza) ubijen. Greeveyov partner, Mike Logan (Chris Noth), je u početku bio vrlo kritičan prema Cerreti, koji je prvobitno doveden da vodi istragu ubistva Greeveyva i stoga ga Logan vidi kao uljeza. U kasnijim epizodama, međutim, njih dvojica razvijaju blizak radni odnos.

Kao i većina likova detektiva u seriji tokom prve sezone, i Ceretta nosi revolver Smith & Wesson Model 36 kao svoje policijsko oružje. U jednoj epizodi, on napominje da nikada nije pucao iz svog oružja na dužnosti u čitavoj svojoj karijeri sprovođenja zakona.

Cerreta je otišao na tajni zadatak da posreduje u dogovoru trgovcem oružjem Georgeom Lobranom (Mark Margolis) kako bi se slomio kolumbijski kartel s' drogom koji je naručio ubistvo. Međutim, tokom preprodaje, hiperaktivni diler iz panike puca Cerreti u stomak. Cerreta preživljava, ali metak je oštetio neke nerve i oslabio noge. Verujući da više ne može da obavlja funkciju uličnog policajca, Cerreta nerado govori Loganu da više ne mogu da rade zajedno. Cerreta prihvata posao za stolom koji mu je šef detektiva ponudio u 110. stanici.

Cerretu je nasledio Lennie Briscoe (Jerry Orbach).

Dr. Elizabeth Olivet uredi

Zakon i red
Dr. Elizabeth Olivet
O liku
Vrijeme u seriji1991. - 1997., 1999., 2002. - 2009. (Zakon i red)
1999. - 2001., 2013. (Zakon i red: Odjel za žrtve)
2006. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prethodniknitko (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Nasljednikdr. Emil Skoda (Zakon i red)
dr. George Huang (Zakon i red: Odjel za žrtve)
dr. Paula Gyson (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Priznanje" (Zakon i red)
"Ili samo liči na to" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Za Bona" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Dan -Noć II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Tražilica ljudskih organa" (Zakon i red)
"Smrtonosna ambicija" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Za Bona" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Dan -Noć II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaCarolyn McCormick

Dr. Elizabeth Olivet (Carolyn McCormick) je uvedena kao klinički psiholog koji obavlja posao konsultanta u 27. stanici i uredu Okružnog tužiteljstva na Manhattanu. Ona je obično zadužena za razgovore sa osumnjičenima za ubistva iz kojih bi procenila da li su ili nisu zdravi, a time pomaže javnom tužitelju u formiranju psihološkog profila.

U svom prvom pojavljivanju, nju je unajmljila stanica da uteši detektiva Mikea Logana, kada je njegov partner Max Greevey ubijen pred kućom. Nakon stjenovitog početka, ona pomaže Loganu da se nosi s gubitkom, i njih dvoje stvaraju usku vezu. Lik se pojavljuje u nekoliko epizoda nakon toga.

Dr. Olivet ne nudi jednostavne odgovore na složenije slučajeve. Ova tendencija dovodi do nekih frustracija kod Bena Stonea, a pogtovo kod njegovog nasljednika, Jacka McCoya, čije joj strategije procesuiranja ponekad koče dijagnozu. Ona takođe radi uglavnom u korist milosrdnih, koji su uključeni u psihoterapije u mentalnim institucijama.

U epizodi "Bespomoćni" iz 1992. godine, Dr. Olivet je zlostavljao i silovao ginekolog, dr Alex Merritt. Iako je Merritt na kraju je uhapšen, Dr. Olivet su ostali emocionalni ožiljci koji nikada nisu u potpunosti izlečeni. Nekoliko godina kasnije, dok je razgovarala s Loganom 2006. u Zločinačkim nakanama, u epizodi "Za Bona", rekla je da je zasnovala obitelj.

Lik je otpisani iz serije 1997. godine, da bi dr. Olivet pokrenula privatnu praksu. Nju je zamjenio dr. Emil Skoda. 2002. godine, ona se vraća na rad s javnim tužiteljem.

Dr. Olivet se kasnije pojavila u nekoliko epizoda serije "Zakon i red".

Leonard V. Briscoe uredi

Zakon i red
Leonard V. "Lennie" Briscoe
O liku
Vrijeme u seriji1992. - 2004. (Zakon i red)
1999. - 2000. (Zakon i red: Odjel za žrtve)
2001. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
PrethodnikPhil Cerreta (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
NasljednikJoe Fontana (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Chris Ravell (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Tačka gledišta" (Zakon i red)
"Ili samo liči na to" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Otrov" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Gnusni producent" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"U.S." (Zakon i red)
"Pravo -I deo-" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Otrov" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"41 pucanj" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaJerry Orbach

Leonard V. "Lennie" Briscoe (Jerry Orbach) se prvi put pojevio u epizodi "Tačka gledišta" u seriji "Zakon i red".

U epizodi "Virus" je rečeno da je njegov dautm rođenja 2. januar 1940. To je rekao njegov nadređeni, kapetan Donald Cragen (Dann Florek), a godinu dana kasnije, poručnik Anita Van Buren (S. Epatha Merkerson) preuzima 27. stanicu. Bricoe je ranije bio detektiv u 116. stanici u Queensu.

Briscoe se pridružio stanici nakon što je bivši partner detektiva Mikea Logana (Chris Noth), narednik Phil Cerreta (Paul Sorvino) ranjen dok je bio na tajnom zadatku i nakon toga prebačena na posao u drugu stanicu.

Nakon što je Logan prebačen na Staten Island 1995. godine, detektiv Rey Curtis (Benjamin Bratt) postaje Briscoev novi partner. Četiri godine kasnije, Curtis odlazi u prevremenu penziju da bi se brinuo za svoju ženu koja pati od multipl skleroze, a njega zamenjuje Ed Green (Jesse L. Martin).

Lennie odlazi u penziju na kraju 14. sezone, u epizodi "U.S." i postaje istražitelj tužilaštva na početku "Suđenja pred porotom".

Lik se poslednji put pojavio u epizodi "41 pucanj" Suđenja pred porotom neposredno pred smrt Jerryja Orbacha.

Anita Van Buren uredi

Zakon i red
Anita Van Buren
O liku
Vrijeme u seriji1993. - 2010. (Zakon i red)
2002. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
PrethodnikDonald Cragen (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Zločinački nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Nasljedniknitko (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Dometi" (Zakon i red)
"Značka" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Gumena soba" (Zakon i red)
"Značka" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaS. Epatha Merkerson

Anita Van Buren (S. Epatha Merkerson) se pridružila glavnoj postavi 1993. u epizodi "Dometi", nasledivši Donalda Cragena (Dann Florek) na mestu zapovednika 27. Stanice nakon što je Cragen prebačen u Odjel za borbu protiv korupcije. Kroz njeno pojavljivanje u seriji, ona nadgleda rad detektiva, kao što su Lennie Briscoe, Mike Logan, Rey Curtis, Ed Green, Joe Fontana, Nick Falco, Nina Cassady, Cyrus Lupo, i Kevin Bernard. Kada joj detektivi prave greške, Van Burenova se fokusira na spašavanje istrage umesto da se fokusira na svoje neuspehe.

Za gotovo celo vreme trajanja serije, Van Burenova nosi revolver Smith & Wesson Model 36 kao svoje službeno oružje. U epizodi 20. sezone "Saveznjaci" vidi se da nosi Glock.

Van Burenova je poznata po svojoj žilavosti, ali često plaća cenu za to. U jednoj epizodi ona je ranjena, a ranio ju je pljačkaš koji ju napao kod bankomata, a ona ubija partnera pljačkaša, za koga se ispostavilo da je mentalno retardirani tinejdžer. Ona je istražena, i oslobođena optužbi od strane Biroa za unutrašnju kontrolu. Jednom je skoro izgubila posao kada je tužila Odjel za promociju belkinje s manje staža umesto nje. Njena tužba postaje takav problem spoticanja u odjelu za koji joj je šef detektiva rekao da će morati da podnese ostavku u timu zbog sredstava koja trebaju da bi se priveo pedofil. Sudija je na kraju odbacio njenu tužbu u vezi diskriminacije.

Tokom slučaju ubistva, Van Burenova saznaje da je slučaj koji je doveo do njenog unapređenja u poručnika nečasna analiza otisaka prstiju jednog laboranta. Veštak, prijatelj Van Burenove je falsifikovao izveštaje i na suđenju je govorio da je radio ono što je Van Burenova htela. Ništa nije pokrenuto protiv Van Burenove, ali je skandal još progoni.

Claire Kincaid uredi

Zakon i red
Claire Kincaid
O liku
Vrijeme u seriji1993. - 1996.
PrethodnikPaul Robinette
NasljednikJamie Ross
Prvi nastup"Dometi"
Posljednji nastup"Posttrauma"
Igra gaJill Hennessy

Claire Kincaid (Jill Hennessy) se prvi put pojavila u epizodi "dometi" kao pomoćnik okružnog tužioca u uredu tužiteljstva na Manhattanu. Ona je prikazana kao idealistična, otvoreno feministična i agnostična žena koja postaje sve više razočarana svojim poslom. Ona ima glasan pro-izbor, protivi se smrtnoj kazni i ima ambivalentan osećaj o zabrani droga. Ove politički stavovi često dolaze u sukob sa realnošću pravnog sistema. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Harvard, gde joj je očuh Mac Geller (Len Cariou) bio jedan od profesora.

Tokom 5. i 6. sezone se impliciralo da su Kincaidova i izvršni ADA Jack McCoy (Sam Waterston) imaju seksualni odnos. Međutim, to nije eksplicitno navedeno sve do 9. sezone kada je Claire bila već odavno mrtva jer je poginula u saobraćajnoj nesreći na kraju 6. sezone.

John McCoy uredi

Glavni članak: Jack McCoy

Reynaldo Curtis uredi

Glavni članak: Rey Curtis

Jamie Ross uredi

Zakon i red
Jamie Ross
O liku
Vrijeme u seriji1996. - 1999., 2001. (Zakon i red)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
PrethodnikClaire Kincaid (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
NasljednikAbbie Carmichael (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Uzrok smrti" (Zakon i red)
"41 pucanj" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Škola bajagi" (Zakon i red)
"Pucanj i krivica" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaCarey Lowell

Jamie Ross (Carey Lowell) je uvedena 1996. godine kao bivši advokat koji je završio pravni fakultet na Univerzitetu Kolumbija. Ona dolazi u ured tužilaštva na Manhattnu na mesto pomoćnika okružnog tužioca na kojem je zamenila Claire Kincaid (Jill Hennessy), koja je ubijena u saobraćajnoj nesreći na kraju 6. sezone. Ona u početku ima stenovit odnos s svojim nadređenim Jackom McCoyem (Sam Waterston), jer njegova sklonost kršenja pravila suđenja ide protiv njenog liberalnog idealizma i smisla pravne etike. Dok se njih dvoje nikada nisu savršeno videli oči u oči, oni na kraju narastaju u bliske prijatelje.

Tokom 8. sezone, Rossini lični i profesionalni život je bačena u nered zbog borbe za starateljstvo između nje i njenog bivšeg muža Neila Gordona nad njihovom ćerkom Katie. Tokom naredne godine, brutalne parnice protiv njenog bivšeg supruga (koji je advokat, sa kojim je radila) njoj ostavlja sve manje vremena da posveti svom posalu.

Jamie napušta tužilalštvo u epizodi "Monstrum" 1998. godine da bi se ponovo udala i pronašla posao koji joj daje više vremena da bude sa svojom porodicom. Nju je zamenila Abbie Carmichael (Angie Harmon) na početku 9. sezone, u epizodi "Želja"

Abigail Carmichael uredi

Glavni članak: Abbie Carmichael

Edward Green uredi

Zakon i red
Edward "Ed" Green
O liku
Vrijeme u seriji1999. - 2008. (Zakon i red)
1999. - 2000. (Zakon i red: Odjel za žrtve)
2001. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
PrethodnikRey Curtis (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
NasljednikCyrus Lupo (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Šou oružja" (Zakon i red)
"Ili samo liči na to" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Otrov" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Spaljena legitimacija" (Zakon i red)
"Pravo -I deo-" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Otrov" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaJesse L. Martin

Edward "Ed" Green (Jesse L. Martin) je uveden kao novi niži mlađi partner višem detektivu Lennieju Briscoeu (Jerry Orbach) novi mlađi partner, nasledivši Reya Curtisa (Benjamin Bratt). Greenova spremnost da prekrši pravila da bi uhapsio osumnjičene malo draži njegove nadređene, a on je u početku mislio da je Briscoe prestar da bi efikasno istraživao zločine. Green i Briscoe imaju nekoliko neslaganja o mogućnostima ovog drugog. Kasnije, međutim, Green povećava poverenje i poštovanje prema njegovom partneru, kao i ton njegove neuobičajene istražne metode. On i Briscoe se često šale o svojoj razlici u godinama, kao i u vezi Greenovih Rolexa i Briscoeovih propalih brakova. Greenov broj značke je 3472.

Nakon što su zajedno radili u seriji pet godina, Briscoe se povlači u penziju, a na Greena je više uticalo njegovo penzionisanje, pa mu je trebalo vremena da se zagreje pored svog novog partnera, Joea Fontane (Dennis Farina), čiji je stil je više suprotan od Briscoevog. Međutim, Green kraju prazni neke napetosti između Fontane i poručnika Anite Van Buren (S. Epatha Merkerson).

Pred kraj sezone 15 , Green je ranjen na dužnosti i hospitalizovan je na nekoliko nedelja. U njegovom odsustvu, menjao ga je Nick Falco (Michael Imperioli). Odsustvo Greena iz serije je uvedeno jer je Martin morao da snima film "Rent".

Green je unapređen u višeg detektiv kada je Fontana otišao u penziju. Partnerka mu je postala Nina Cassady (Milena Govich), u odnosu na prigovore Van Burenove, koja je mislila da je Cassadyjeva previše neiskusna da bi bila detektiv odjela za ubistva. U početku, Green izgleda imaj slično mišljenje, ali kako vreme prolazi, njihovo partnerstvo postaje čvrsto i oni postaju opušteniji i prijateljski nastrojeni jedno sa drugim. Njihov odnos je i dalje profesionalan.

Nakon odlaska Cassadyjeve, Greenov sledeći partner je postao Cyrus Lupo (Jeremy Sisto). Reakcija Greena na Lupa je donekle rezervisana u početku, pogotovo jer je prvi slučaj na kom su radili zajedno bio samoubistvo od Lupoovog brata. Green se protivi da Lupo radi na slučaju, ali Van Burenova ga pušta. Međutim, nakon kratkog vremenskog perioda, Greenu izgleda postaje više udobno sa Lupom nego sa ostalim partnerima. Sredinom 18. sezone, Green počinje da ga zove "Loops".

Pred kraj 18. sezone, Green je uključen u pucnjavu koja je dovela do toga da bude optužen i da mu se sudi, iako su sve optužbe kasnije odbačene. Iako ga je Van Burenova uveravala da je dobrodošao natrag u odjel, Green, nezadovoljan što je "prekršio svako pravilo" odlučuje da napusti tim.

Lupu je dat Greenov položaj starijeg partnera, i njemu detektiv Kevin Bernard (Anthony Anderson) iz Biroa za unutrašnju kontrolu, koji je istraživao Greena, postaje novi partner.

Nora Lewin uredi

Zakon i red
Nora Lewin
O liku
Vrijeme u seriji2000. - 2002. (Zakon i red)
2000. - 2001. (Zakon i red: Odjel za žrtve)
2001. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
PrethodnikAdam Schiff (Zakon i red)
Adam Schiff (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
NasljednikArthur Branch (Zakon i red)
Arthur Branch (Zakon i red: Odjel za žrtve)
Arthur Branch (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Prvi nastup"Izdržljivost" (Zakon i red)
"Podsmeh" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Jedan" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Posljednji nastup"Rodoljub" (Zakon i red)
"Kameleon" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Jedan" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
Igra gaDianne Wiest

Pre imenovanja za privremenog okružnog tužitelja, Nora Lewin (Dianne Wiest) je bila profesor prava, koja je često izazvala kritičare da je odbace kao posebnog akademika bez praktičnog iskustva. Lewinovin tužiteljski mandat je definisan kao liberalno usmereni program pravne aplikacije za mnoge značajne krivične predmete, što ju je često dovodilo u političke i pravne dileme. Pošto je idealista, međutim, ona nije spremna da podrije ispravne primene zakona zbog njenog ličnog uverenja. 2001. godine, ona se suočava sa odlukom da li da osudi na smrt jednog 18-godišnjeg ubicu. Dok se ona lično protivi smrtnoj kazni, shvata da će na njen ured gledati kao da je mek protiv zločina, i nerado podleže političkim pritiscima. Mladić je proglašen krivim i poslat na smrtnu kaznu .

Lewinova usko surađuje s Jackom McCoyem i Abbie Carmichael. Njena politička uverenja se često stavljaju u sukob sa oboma, pogotovo s' ovim drugim, nepokolebljivim političkim konzervativcem. Nakon što je Carmichaelova napustila tužiteljstvo, Lewinova nju zamjenjuje sa Serenom Southerlyn, čiji liberalni idealizam više liči na njenu političku filozofiju.

Lewinova ima nećaka, što znači da ima barem jednog brata ili sestru.

Nora Lewin je odlučila da se ne kandiduje za okružnog tužitelja na predstojećim izborima i nju je zamenio Arthur Branch.

Serena Southerlyn uredi

Zakon i red
Serena Southerlyn
O liku
Vrijeme u seriji2001. - 2005.
PrethodnikAbbie Carmichael
NasljednikAlexandra Borgia
Prvi nastup"Ko je pustio pse napolje?"
Posljednji nastup"Nema ljubavi"
Igra gaElisabeth Röhm

Serena Southerlyn (Elisabeth Röhm) je došla u uder okružnog tužiteljstva 2001. godine u epizodi "Ko je pustio pse napolje?" kao pomoćnik okružnog tužitelja, zamenivši Abbie Carmichael (Angie Harmon).

Radila je pod okružnim tužiteljem Norom Lewin (Dianne Wiest) i Arthurom Branchom (Fred Dalton Thompson) i izvršnim pomoćnikom okružnog tužitelja Jackom McCoyem (Sam Waterston). Ona je bila drugi po redu pomoćnik okružnog tužitelja koji je bio u seriji najviše i bila je pune 3tri i u pola četvrte sezone.

Southerlynova se često ne slaže sa McCoyem oko strategija u toku suđenja i slučajeva gde vidi zločin optuženog kao sticaj nesrećnih okolnosti, kao kod beskućnika i rasista. Imala je problema sa Brancom, konzervativcem koji je zamenio Lewinovu na poziciji okružnog tužitelja.

Serena Southerlyn je u epizodi "Nema ljubavi" dobila otkaz zato što je Branch osetio da previše saoseća sa optuženima i da su emocije počele da joj smetaju u rasuđivanju činjenica.

Serenu Southerlyn je zamenila Alexandra Borgia.

Arthur Branch uredi

Zakon i red
Arthur Branch
O liku
Vrijeme u seriji2002. - 2007. (Zakon i red)
2003. - 2006. (Zakon i red: Odjel za žrtve)
2005. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
2001. - 2006. (Zakon i red: Zločinačke nakane)
PrethodnikNora Lewin (Zakon i red)
Nora Lewin (Zakon i red: Odjel za žrtve)
Nora Lewin (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
NasljednikJack McCoy (Zakon i red)
Jack McCoy (Zakon i red: Odjel za žrtve)
nitko (Zakon i red: Zločinačke nakane)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Američki džihad" (Zakon i red)
"Zabluda" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Nestale u sitne sate -II deo-" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Gnusni producent" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Porodični čas" (Zakon i red)
"Nestali" (Zakon i red: Odjel za žrtve)
"Nestale u sitne sate -II deo-" (Zakon i red: Zločinačke nakane)
"Eros u Gornjoj Osamdesetoj" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaFred Dalton Thompson

Arthur Branch (Fred Dalton Thompson) je izabran za okružnog tužioca na Manhattanu 2002. godine, kada je zamenio Noru Lewin (Dianne Wiest).

Branch je ranije bio izvršni pomoćnik okružnog tužitelja.

Njegov pravni i politički konzervativizam ga često dovodi u sukob sa Jackom McCoyem (Sam Waterston), koji je relativno liberalni centristički nastrojen, kao i njegova prethodna pomoćnica Serena Southerlyn (Elisabeth Röhm), a koja je liberalni idealista i feminista. Branch ima malo svađe sa Alexandrom Borgiom (Annie Parisse), koja je konzervativnija u svom stavu nego Southerlynova. Branch ima prijateljski radni odnos s ADA Connie Rubirosom (Alana de la Garza).

Razlon Branchovog odlaska nije dat u seriji.

Joe Fontana uredi

Zakon i red
Joe Fontana
O liku
Vrijeme u seriji2004. - 2006. (Zakon i red)
2005. (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
PrethodnikLennie Briscoe (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
NasljednikNina Cassady (Zakon i red)
nitko (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Prvi nastup"Primer" (Zakon i red)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Posljednji nastup"Osvajači" (Zakon i red)
"Kostur -Nadgrobni spomenik II deo-" (Zakon i red: Suđenje pred porotom)
Igra gaDennis Farina

Lik detektiva Joea Fontane (Dennis Farina) donosi značajno iskustvo iz drugog grada u New Yorku. On potiče iz Male Italijanske četvrti u Chicagu i govori tečno italijanski. Bio je kapetan policije u Chicagu (kao što je bio i sam Farina) pre dolaska u New York. Napustio je svoj posao u Chicagu zbog sukoba s višim po činu, iako on odbija da opiše to šire. Fontana nikada nije bio u braku. Pre partnerstva s Greenom, Fontana je takođe radio u Odjelu za ubistva u Bronxu.

Uz njegovo iskustvo iz Chicaga i pozadinu, Fontanin lik takođe donosi posebnu drugu sliku u prikazu policijskih službenika u seriji. Poznat je zbog jeftinog načina života - on vozi srebrni Mercedes-Benz SL500 i sklon je besprekorno šivenim odelima po meri, a često nosi "svežanj" novčanica od nekoliko hiljadu dolara. To je u početku izazvalo sumnje kod njegovih suradnika, koji su se pitali odakle mu te skupe stvari. Međutim, očito su kasnije zadovoljni njegovom iskrenošću, premda on nikada nije objasnio tačno kako dobija takve velike količine novca. Fontanina sklonost prema fantazijama čak eskalira tokom nekoliko epizoda. U više navrata je oplakivao štetu na odelu povezanu s poslom. U jednoj epizodi, on gazi kroz sneg, traži dokaze, i kaže: "Uh, evo ode dobar par Gucci mokasina". Iako je Fontana prikazan kako obraća veliku pažnju na svoj izgled, on ima svoje granice. U jednoj epizodi, na primer, kada je video ženu koja je umrla nakon što liposukcije, kaže da će radije ići na dijetu "Južna Plaža".

Fontana je prvobitno prikazan kao da ima jako suv smisao za humor, ali to ga je učinilo nepopularanim kod obožavalaca, pa je učinjen malo živahnijim.

Joe Fontana je nakon 16. sezone otišao u penziju.

Alexandra Borgia uredi

Zakon i red
Alexnadra Borgia
O liku
Vrijeme u seriji2005. - 2006.
PrethodnikSerena Southerlyn
NasljednikConnie Rubirosa
Prvi nastup"Znanje"
Posljednji nastup"Osvajači"
Igra gaAnnie Parisse

Alexandra Borgia (Annie Parisse) se prvi put pojavila u epizodi "Znanje", nakon što ju je imenovao DA Arthur Branch (Fred Dalton Thompson) kao zamenu za Serenu Southerlyn (Elizabeth Röhm). Ona je pre svega pomagala Jacku McCoyu, ali takođe sprovodi detaljna istraživanja, strukture, i saslušanja nezavisno od McCoya i Brancha. Pre njenog imenovanja, Borgia je angažovana na mnogim slučajevima droge, što je rezultiralo čestim pohvalama od policajaca i kolega pravnika. Veoma je poštuju kolege zbog njene inteligencije i spretnog načina u pripremi slučaja za gonjenje. Na pitanje detektiva Joea Fontane da li joj je prezime italijansko, odgovorila je da je to iz Italije, Francuske i Španije i da ima rođake u Veneciji. Ona je hrišćanka i redovno ide u crkvu.

Za razliku od njene prethodnice, Borgia se često slaže sa odlukama svojih nadređenih i prati njihova uputstva bez obzira na svoje stavove. Ona ima mnoge paralele sa Abbie Carmichael (Angie Harmon), uključujući i potonji konzervatizam i saradnju sa policijom u razvoju slučaja. Borgia ima sklonost za istraživačkim radom, a tu osobinu deli sa Paulom Robinetteom, protiv koga se borila na sudu u 16. sezoni, u epizodi "Pravo prvorodstva".

U epizodi "Osvajači" Borgia je oteta iz svog stana i kasnije je pronađena ubijena u gepeku napuštenog automobila.

Nicholas Falco uredi

Zakon i red
Nicholas "Nick" Falco
O liku
Vrijeme u seriji2005. - 2006.
PrethodnikEd Green
NasljednikEd Green
Prvi nastup"Objaviti i poginuti"
Posljednji nastup"Nišan"
Igra gaMichael Imperioli

Detektiv Nicholas "Nick" Falco (Michael Imperioli) je bio mlađi partner detektiva Joea Fontane u poslednje četiri epizode 15. sezone nakon što je Fontanin partner Ed Green (Jesse L. Martin) ranjen na dužnosti. Nakon što se Green vratio na dužnost na početku 16. sezone Falco prestaje da se pojavljuje.

U 16. sezoni, u epizodi "Nišan", Falco je osumnjičen za ubistvo svoje devojke, a Fontana i Green su istražili to ubistvo i uspeli da dokažu Falcovu nevinost.

Nick Falco je detektiv koji se najkraće pojavio u seriji.

Nina Cassidy uredi

Zakon i red
Nina Cassidy
O liku
Vrijeme u seriji2006. - 2007.
PrethodnikJoe Fontana
NasljednikCyrus Lupo
Prvi nastup"Slava"
Posljednji nastup"Porodični čas"
Igra gaMilena Govich

Nina Cassidy (Milena Govich) je mlađa detektivka koja je zamenila Joea Fontanu. Pitanja iskustva i pola detektivke postaju u središtu njenog pojavljivanja u seriji, kako se hvata u koštac sa percepcijom njenih kolega, nadređenih, i medija. Gotovo odmah, je spustila glavu jer ima manje iskustva nego njene kolege iz Odjela za ubistva nakon njenog visokog profila pucnjave u kozmetičkom salonu. Dobila je nadimak "Detektivka Kraljica lepote", koji joj smeta i postavlja ton za mnoge sukobe koji prate u seriji.

Na početku 17. sezone je imele skoro neposrednu napetost sa svojim šefom, poručnikom Anitom Van Buren (S. Epatha Merkerson), koja joj navodi da je već imala "probranih" zamena za detektiva Joea Fontanu (Dennis Farina), mnogo starijih i iskusnijih detektiva. U toku sezone, izgleda de Van Burenova prihvatila Cassadyjevu kao detektiva, barem do kraja sezone ("Porodični čas"), tokom koje tenzije isplivavaju na površinu. Cassadyjeva je upropastila ispitivanje jer je izgubila živce i isprovocirala osumnjičenog koji je bio blizu priznanja, a osumnjičeni je, razaren do te mere, bacio stolicu na lažno ogledalo. Van Burenova je kažnjava za neprofesionalno postupanje, čak i nakon osam meseci na poslu, što ukazuje da Cassadyjeva neće imati budućnost u Odjelu za ubistva u 27. Stanici nakon svega.

Nina Cassady je jedini ženski detektiv u seriji.

Consuela Rubirosa uredi

Glavni članak: Connie Rubirosa

Cyrus Lupo uredi

Glavni članak: Cyrus Lupo

Michael Cutter uredi

Glavni članak: Michael Cutter

Kevin Bernard uredi

Glavni članak: Kevin Bernard

Epizodni uredi

Mnogi poznati glumci su gostovali u seriji Zakon i red u nekim epizodama. Najznačajniji gosti bili su: Julia Roberts, James Earl Jones, Samuel L. Jackson, Chevy Chase, Tom Berenger, Laura Linney, Eric Bogosian, Alan King, Gary Busey, Nancy Marchand, Claire Danes, Harry Hamlin, Chris Cooper, William H. Macy, Jennifer Beals,Candice Bergen, Edie Falco, Gary Cole i Stephen Colbert.

Napomena uredi