Ni jedan manje (tradicionalni kineski: 一个都不能少pinyin: Yīgè dōu bùnéng shǎo) je kineski igrani film snimljen u režiji Zhang Yimoua i premijerno prikazan 1999. godine. Po žanru je socijalno angažirana drama, a protagonistica, čiji lik tumači Wei Minzhi, je 13-godišnja djevojčica iz zabačenog siromašnog sela koju lokalni učitelj, u nedostatku kvalificiranih kadrova, angažira da ga privremeno zamijeni i vodi školu. Radnja prikazuje kako ona, motivirana skromnom, ali za tadašnje prilike dragocjenom plaćom, uporno nastoji zadržati sve učenike, a kada jednog od nih siromašni roditelji pošalju u grad kako bi pokušao zaraditi, ona za njim kreće u potragu.

一个都不能少
Wei Minzhi u sceni filma
RežijaZhang Yimou
ProducentZhang Yimou
ScenarioShi Xiangsheng
UlogeWei Minzhi
Zhang Huike
MuzikaSan Bao
FotografijaHou Yong
MontažaZhai Ru
StudioGuangxi Film Studio
Datum(i) premijere
7. 9. 1999 (1999-09-07) (Venecija)
Trajanje106 min.
Zemlja Kina
Jezikmandarinski

Ni jedan manje je Zhang Yimouu, koji je dotada slavu stekao prije svega kostimiranim dramama, predstavljao jedno od rijetkih ostvarenja radnjom smještenom u suvremenu Kinu. Zhang Yimou, kome su po vlastitim riječima uzor predstavljali italijanski neorealisti i iranski režiser Abbas Khiarostami, je inspiraciju pronašao u burnim ekonomskim promjenama kroz koje je prolazila tadašnja Kina, odnosno sve većem jazu između rastućih i prosperitetnih gradova i sela koja su ekonomski i kulturno nazadovala, a što se, između ostalog, odrazilo i kroz kolaps obrazovnog sistema, zbog ogromnog broja učenika koji su napuštali školu kako bi pokušali zaraditi za život. Yimou je u filmu inzistirao na što većem realizmu, te je za glumce angažirao naturščike.

Film se originalno trebao prikazati na Kanskom festivalu, ali je odluka organizatora da ga ne stave na natjecateljski program, navodno zbog uvjerenja da je riječ o propagandom filmu, razbjesnila Yimoua koji ga je povukao iz konkurencije. Umjesto toga je prikazan na venecijanskoj Mostri gdje je trijumfirao i osvojio Zlatni lav.

U Hrvatskoj je distribuiran u videotekama pod naslovom Svatko je najvažniji.

Vanjske veze uredi