New York Knicks

New York Knicks je košarkaški klub, lociran u New Yorku, SAD. Igraju u NBA ligi.

Historija kluba uredi

Utakmica Knicksa, koju su odigrali 1. novembra 1946.godine, u tada Basketball Association of America (BAA), protiv Toronto Huskiesa u Torontu, je prva klupska, službena utakmica kluba i NBA liga je bilježi kao prvu službenu utakmicu NBA lige.

Od svog nastanka, Knicksi nikada nisu mijenjali prebivalište.

U prvoj deceniji postojanja bili su jako respektabilna ekipa, te su igrali u 3 uzastopna NBA finala (1951, 1952, 1953), ali nisu uspjeli osvojiti titulu.

1955, 1956. i 1959. godine su uspjeli ući u doigravanje, ali su ispali u prvom krugu.

Sljedećih 7 godina je bio veoma težak period za Knickse, te su redovno završavali zadnji u diviziji.Tada su se desili i neki od najtežih poraza u historiji kluba, kao što je poraz od Los Angeles Lakersa, rezultatom 162-100. Još jedan crni događaj, iz tog perioda, je 100 primljenih poena, od jednog igrača (Wilt Chamberlain).

Šampionske godine uredi

Kao naznaka boljih vremena, u tom periodu (1964), Knicksi na NBA draftu, biraju Willis Reeda, koji na kraju sezone dobija nagradu NBA Ruki godine. Nakon Reeda, u klub dolazi trener Red Holzman, koji od mladih igrača, kao što su Bill Bradley i Walt Frazier, stvara ekipu za doigravanje. 1969. godine klup dovodi pojačanje Dave DeBusscherea, i tim, tu sezonu završava sa omjerom 54-28. Po prvi put, od 1953, prolaze prvi krug i gube konferencijsko finale od Boston Celticsa.

U sezoni 1969-70, Knicksi idu do, timskog, rekordnog omjera 60-22. U doigravanju te sezone, u NBA finalu pobjeđuju Lakerse, i osvajaju prvu titulu NBA prvaka.

Odlučujući momenat NBA finala se desio u sedmoj utakmici . Naime, iako teško povređen, , Willis Reedpred, je pred sami početak utakmice, vidno hramljući ušao na teren. Postigao je dva prva pogotka za Knickse i sjeo na klupu. Iako više nije ulazio u igru, njegova hrabrost inspirisala je ostatak tima i pobjedili su 113-99.

Dresovi svih igrača iz startne postave, te sezone, su izloženi na počasnom mjestu u dvorani Madison Square Garden, a njihovi brojevi povučeni iz upotrebe (Walt Clyde Frazier #10, Willis Reed #19, Dave DeBusschere #22, Bill Bradley #24, i Dick Barnett #12).

Poslije prve titule, Knicksi su krenuli sa uspješnim nizom, najprije finale konferencije i poraz od Baltimore Bulletsa, potom ( uz pojačanje Earl Monroe) NBA finale i poraz od Los Angeles Lakersa. 1972 ponovo Lakersi u finalu, ali ovaj put su Knicksi uspješniji i osvajaju drugu NBA titulu. Još jedna uspješna sezona i konferencijsko finale, 1973, gdje gube od Celticsa u 5 utakmica.

Iste godine Reed je najavio oproštaj od košarke, nakon čega klub pada u prosječnost.

Ewing era uredi

U sljedećih nekoliko sezona prosjećnosti, i kada bi uspjeli ući u završnicu, ispadali su u prvom ili drugom krugu.

Na NBA draftu, 1985 godine, Knicksi imaju pravo prvog izbora, te biraju centra Patrick Ewinga, koji je u prvoj sezoni imao prosjek od 20 poena i 9 skokova po utakmici.i i dobio nagradu NBA Ruki godine. Klub, ipak, nije obezbjedio doigravanje.

Od 1988 do 1993. godine su redovno nastupali u završnicama, a čak 4 puta ispadali od Bullsa. Zadnje godine u finalu konferencije.

Odlaskom Michael Jordana iz Bullsa, ukazala se prilika Knicksima za osvajanje konferencijske titule i odlazak u NBA finale 1994. Uspjeli su, ali su izgubili NBA finale u 7 utakmica od Houston Rocketsa 90-84.

U sedmoj, odlučujućoj utakmici,podbacio je jedan od najvažnijih igača, John Starks. Pogodio je mizernih 2 šuta od 18 pokušaja, ali ga trener Pat Riley ipak nije mijenjao, iako je na klupi imao dobrih šutera.

Sljedeće 4 sezone redovno su ispadali u drugom krugu doigravanja.

U skraćenoj sezoni (zbog štrajka igrača) 1998-99, postali su prva ekipa, koja je kao osmoplasirana u konferenciji, došla do NBA finala. Izgubili su 4-1, od San Antonio Spursa.

2000. godine su izgubili konferencijsko finale, nakon čega je Ewing napustio Knickse.

Loša uprava uredi

Knicksi su dovođenjem preplaćenih igrača, lošim razmjenama igrača i pogrešnim izborima igrača na draftu, doveli do jako slabih rezultata i enormnog trošenja novca.

Kao primjer loše uprave, možemo navesti 2005-06 sezonu, gdje je klub za prekoračenje platnog limita, platio kaznu od preko 60 miliona dolara.

Iako, već godinama, troše najviše para u ligi, u periodu 2002-06. su samo jednom ušli u doigravanje, i ispali u prvom krugu.

Knicksi u Kući slavnih košarke uredi

Treneri Knicksa u kući slavnih uredi

Penzionisani brojevi uredi

Ostali značajni pojedinci uredi

Eksterni linkovi uredi