Nevjerni elektor

Nevjerni elektor (engl. Faithless elector) je izraz koji se koristi u kontekstu američke politike i označava člana Elektorskog kolegija koji se tokom formalnog biranja predsjednika i potpredsjednika, ne izjasni za kandidatsku listu koju su podržali glasači koji su ga bili izabrali u Kolegij. Pod time se mogu podrazumijavati elektori koji prilikom formalnog glasanja biraju drugu osobu za predsjednika ili potpredsjednika, ili se u jednom ili dva takva slučaja suzdrže. U svim tim slučajevima se smatra da su izigrali povjerenje svojih birača, pa se zato kolokvijalno zovu "nevjernim" elektorima.

  Američke države koje svojim zakonima kažnjavaju ili diskvilificiraju članove Elektorskog kolegija koji na izborima glasaju suprotno volji glasača su označene crveno.[1]

Slučajevi nevjernih elektora su prilično rijetki u američkoj historiji, najčešće zbog toga što kandidatske liste za članstvo u Elektorskom kolegiju u pravilu sastavaljaju vodeće stranke po američkim državama, i to u pravilu od svojih najuglednijih i najpouzdanijih članova ili simpatizera. Kada neki od elektora "nevjerno" glasa, to je ponekad rezultat slučajnog spleta okolnosti, ali najčešće je riječ o tzv. protestnom glasanju, kada je elektor uvjeren da neće naškoditi svojoj matičnoj stranci. Usprkos toga, zbog teoretske mogućnosti zloupotrebe, odnosno mijenjanja ishoda izbora suprotno volje birača, pojedine američke države su donijele zakone kojima se za "nevjerno" glasanje uvode sankcije u obliku kratkih zatvorskih kazni ili novčanih globa, odnosno "nevjerni" glasovi automatski proglašavaju nevažećim, a "nevjerni" elektori diskvalificiraju i zamjenjuju "vjernima".

Izvori uredi

  1. „THE ELECTORAL COLLEGE”. National Conference of State Legislatures. 

External links uredi