Never Say Never Again

Nikad ne reci nikad (engl. Never Say Never Again) je film iz 1983. u kojem Šon Koneri, posle 12 godina i filma Dijamanti su večni, ponovo glumi Džejmsa Bonda. Bond je posle povrede noge poslat na odmor koji prekida krađa projektila NATO-a. Reč je o tomahavcima velike razorne moći, a iza svega stoji SPEKTRA koja preti da će bombe lansirati na gusto naseljene oblasti. Njihov stari neprijatelj i jedini čovek koji ih može sprečiti u toj nameri jeste Džejms Bond. Bond ima i zadatak da neutrališe svoje stare neprijatelje-Maksimilijan Largo (Klaus Marija Brandauer) i Ernest Stavro Blofeld (Maks fon Sidou). Bond zavodi Largovu devojku Dominu (Kim Bejsinger), ali će se morati sukobiti sa ubilačkom seks-bombom-Fatima Blaš (Barbara Karera). Bond će uz pomoć svog šarma, Kju-ovog arsenala i starog prijatelja Feliksa Lajtera i Domine pobediti SPEKTRU i svetu ponovo vratiti stari mir.

Never Say Never Again
filmski poster
RežijaIrvin Kershner
ProducentJack Schwartzman
ScenarioLorenzo Semple Jr.
Dick Clement
Ian La Frenais
PredložakThunderball by
Ian Fleming
UlogeSean Connery
Kim Basinger
Klaus Maria Brandauer
Barbara Carrera
Max von Sydow
Bernie Casey
Rowan Atkinson
MuzikaMichel Legrand
"Never Say Never Again"
FotografijaDouglas Slocombe
MontažaIan Crafford
StudioTaliafilm
Producers Sales Organization
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
7. 10. 1983 (1983-10-07)
Trajanje134 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet36 mil. $
Bruto prihod160 mil. $

Film je producirao Kevin Maklori koji je šezdesetih sarađivao na Ijanom Flemingom kao koscenarista Operacije Grom, pri čemu je optužio Fleminga za kršenje autorskih prava. Maklori dobija proces i počinje raditi na filmu Nikad ne reci izvan trougla Metro-Goldvin-Mejer, Junajted artist i Brokoli-Salzman. Film je snimljen iste godine kad i Oktopusi sa Rodžerom Murom. Prvobitno su producenti Oktopusija angažovali Džejmsa Brolina kao zamenu za Mura, ali kada su čuli da je Maklori angažovao Šona Konerija, bili su prisiljeni da nagovore Mura da prihvati ulogu. Naslov filma je igra reči, odnosno šala na račun Šona Konerija koji je nakon filma Dijamanti su večni izjavio da nikad više neće glumiti Bonda.

Radnja uredi

Radnja filma veoma je slična radnji filma Operacija Grom. Bond je u misiji u Južnoj Americi u cilju sabotaže narko šverca. Bond-Šon Koneri uspeva da uđe u bazu i počinje pucnjava. Bond dolazi do talaca tako što ih sve jednog po jednog ubija. Ali, dogodilo se nešto nepredviđeno. Prilikom oslobađanja, talac devojka zabada mu nož u blizini rebara. Kada se to desi Bond stiska zube i radnja se seli u London, gde Em govori bondu o neuspeloj misiji i šalje ga na lekarski pregled gde konstatuju da Bond zbog povreda mora da ide na lečenje. Bond odlazi u bolnicu, a sa druge strane Fatima Blaš dolazi kod Ernesta Stavora Blofelda gde joj objašnjava planove za dalju operaciju. Bond se nalazi na lečenju. Na odmaralištu se nalazi i Fatima Blaš koja se sastaje sa špijunom kojeg treba da ubace u redove NATOa. Bond, slučajno ili namerno, otvara prozor od sobe gde špijun namešta sočiva. Fatima saznaje da je to Bond i šalje ubicu da ga likvidira. U međuvramenu, špijun se domogao raketa i promenio im pravac. One su nestale iz vidokruga NATO-a, a dočepala ih se SPEKTRA. Blofeld šalje video snimak sa upozorenjem da će, ako im ne daju 25% prihoda ukupne potrošnje nafte u svetu, baciti bombe na gusto naseljene oblasti. S druge strane, Bond se suočava sa likvidatorom koji ga juri po celoj bolnici, dok nisu došli do labaratorije, načinivši veliku materijalnu štetu. Bond mu na lice prosipa hemikaliju za koju saznaje da je njegova mokraća. To je onesposobilo likvidatora, a Bonda zamalo dovela do disciplinskog postupka. Saznaje se da su bombe ukradene, a Bond dobija zadatak da likvidira Blofelda i Larga drugog čoveka Spektre. Bond odlazi na Bahame gde se susreće sa Najdželom Smol Fosetom kojeg tumači Rouan Atkinson, gde saznaje sve o Largu. I Fatima je na ostrvu sa Zadatkom da likvidira Bonda. Njih dvoje se upoznaju na najsporedniji način. Posle romanse ona će mu pokazati morske korale. Kada su ušli u vodu Fatima mu stavlja odašiljač koji priziva Ajkule. Bond se jedva izvukao i sada traži pravog krivca...

Uloge uredi

Glumac Uloga
Šon Koneri Džejms Bond
Klaus Marija Brandauer Maksimilijan Largo
Kim Bejsinger Domina Petači
Maks fon Sidou Ernst Stavro Blofeld
Edgar Foks Em
Alek Makauen Kju
Barbara Karera Fatima Blaš
Berni Kejsi Feliks Lajter
Pamela Sejlem gospođica Manipeni
Rouan Atkinson Najdžel Smol Foset
Valerija Lion Gospođa sa Bahama
Miloš Kirek Kovač
Prunela Dži Patriša Firing

Zanimljivosti uredi

  • Ovo je poslednji igrani film u kome Šon Koneri igra Bonda ali je 2005. dao glas za igricu Iz rusije s ljubavlju
  • Prvi film u kome se ne nevodi da je rađen po delu Ijan Fleming
  • Sudska parnica između Fleminga i Maklorija počela je 19. novembra 1963.. Maklori i Fleming su se posle 10 dana nagodili. Tako da se Fleming odrekao prava na film i isplatio mu 50.000 dolara
  • Lik Fatime Blaš napravljen je za film Nikad ne reci nikad. Lik se ne pojavljuje niti u knjizi niti u filmu Operacija Grom. Njen lik stvorio je Ijan Fleming i ona je u stvari trebala da bude dvostruki agant pa se pojavljivala i u radnom scenariu Operacije grom.
  • Čuveni britanski komičar Rouan Atkinson glumi u filmu Najdžela-Smol-Foseta ta uloga je u stvari sporedna komična uloga.
  • Stiven Segal bio je angažovan u filmu ali kao instruktor borilačkih veština ali dok je podučavao Konerija polomio je zglob.
  • Barbara Karera je kategorički odbijala de je zameni dublerka u ljubavnim scenama sa Konerijem.
  • Šon Koneri u svim filmovima o Bondu je nosi periku
  • Ovo je jedini bondov film u kome se ne pojavljuje Scena pucnja iz pištolja
  • Ovo je jedini film u kome se Bond suočava sa protivnikom potem video igre. Reč je o Largu a igra se zove Dominacija