Nevali Cori je rano neolitsko naselje u gornjem toku Eufrata, u istočnoj Turskoj. Nalazi se na oko 490 nadmorske visine, u blizini strmih obala Kantara Caya, pritoke Eufrata.

Početak naselja se datira na oko 8000 godina pne.. U ovom periodu ( PPN B) grnčarstvo je još bilo nepoznato, ali u Nevali Coriju je pronađeno nekoliko stotina malih figurica (5 cm visokih) od ispečene gline te se one tumače kao žrtve božanstvima. One su ispečene na temperaturama između 500-600° C. Zgrade i kuće u naselju su pravokutnog oblika, te imaju neožbukane kamene zidove i kamene podove od vapnenca. Najveća zgrada ima površinu 16m x 7m. Pravokutni kameni stupovi, 3 m visine, su stavljeni u zidove, a u nekim zgradama u sredini prostorije postoje kameni stupovi koji drže krov kuće. Kamene stele pokazuju reljefe ljudskih ruku. Način gradnje pokazuje sličnosti sa starijim okruglim zgradama koje su pronađene u Göbekli Tepeu.

Naslage ljudskih lubanja su pronađene ispod poda jedne od zgrada.

Stojeće antropomofrne figure od vapnenca iskopane u Nevali Coriju se smatraju najstarijim skuplturama u prirodnoj veličini. Jedna pokazuje gologlavog muškarca sa sikhom. Postoji i statua ptice. Slične statue su pronađene i u Göbekli Tepeu.

1993. je tim njemačkog arheološkog instituta u Istanbulu je iskopao sve što se moglo naći na nalazištu prije nego što je dovršena Atatürkova brana, te neolitsko naselje i mnoga druga nalazišta poplavljena.