Neustrijska marka

Neustrijska marka ili Neustrijske marke je naziv za specijalne upravne jedinice - marke Zapadne Franačke koje su u 9. vijeku stvorili karolinški vladari na području, odnosno granici bivšeg merovinškog kraljevstva Neustrija. Ispočetka su postojale dvije marke - jedna koja je čuvala franačke teritorije od Bretonaca - Bretonska marka - i jedna koja je čuvala franačke teritorije od Nordijaca, a koju je 861. stvorio kralj Karlo Ćelavi, a koja se zvala Normanska marka.

Bretonska marka je prvi put stvorena pod Merovinzima u 6. ili 7. vijeku sa sjedištem u današnjem Le Mansu pod imenom ducatus Cennomanicus i od njega je kasnije nastalo Vojvodstvo Maine. O njoj ima relativno malo podataka, iako se zna da je jedan od markgrofova bio legendarni vitez Roland.

Bretonska marka je obnovljena 861. godine, a prvi markgrof je bio Robert Jaki, poginuo u borbi s Vikinzima pet godina kasnije. Iste godine je stvorena i Normanska marka. One su objedinjene 911. godine pod markgrofom Robertom, budućim kraljem Francuske. Iste godine je Charles Glupi Normansku marku prepustio vikinškom, odnosno normanskom vođi Rolou od čega je nastala pokrajina Normandija. Ostatak Neustrijske marke je inkorporiran u francusku državu, odnosno podijeljen na niz manjih lena godine 967.

Popis markgrofova uredi

Normanska marka Bretonska marka
  • 886 – 888 Odo
  • 888 – 911 Robert, ujedinjene marke
Ujedinjena marka

Izvori uredi

  • Smith, Julia M. H. Province and Empire: Brittany and the Carolingians. Cambridge University Press: 1992.
  • Guillotel, Hubert. "Une autre marche de Neustrie." Onomastique et Parenté dans l'Occident médiéval. Edited Christian Settipani and Katharine S. B. Keats-Rohan. 2000.