Netflix

(Preusmjereno sa stranice Netfliks)

Netfliks (engl. Netflix) je kompanija koja pruža usluge strimovanja multimedijalnog sadržaja preko preko interneta ili slanjem štampanih DVD izdanja. Usluga je dostupna širom sveta (osim u Kini, Siriji, Severnoj Koreji i na Krimu).[3] Kompanija je osnovana 1997. godine, sa središtem u Los Anđelesu, u Kaliforniji. 2009. godine imala je 10 miliona registrovanih korisnika. Broj DVD pošiljki već je prerastao milijardu.[4] Aprila 2011. godine, kompanija je imala preko 26 miliona korisnika, od čega je većina (23,6 miliona ili 91%) bila iz Sjedinjenih Američkih Država. Marta 2013. godine, broj korisnika bio je 33 miliona, a aprila iste godine — 36,3 miliona. Septembra 2013, broj korisnika dostigao je 40,4 miliona. Trend da je većina korisnika iz Sjedinjenih Američkih Država (31,2 miliona) i dalje je nastavljen.

Netflix
VrstaJavna kompanija
NASDAQ: NFLX
Trenutno sjedišteSjedinjene Američke Države Los Gatos,
Kalifornija, SAD
PredsjednikReed Hastings
Ključne osobeDavid Wells
Neil Hunt
Ted Sarandos
ProizvodiIznajmljivanje DVD i Blu-ray diskova
UslugeVideo na zahtjev
Zaposleni2000
Historija
Osnovana1997[1]
Ekonomija
Prihod $4,37 milijardi[2]
Operativni prihod $228 miliona
Neto dobit $112 miliona
Ostalo
Web stranicaNetflix.com

Usluge Netflixa su od početka 2016. dostupne na području bivše Jugoslavije.

Istorijat

uredi

Netfliks je osnovan 1997. godine u Skots Valiju u oblasti Santa Kruz u Kaliforniji. Nekadašnji saradnici u firmi Pjur Softver, Mark Randolf[5][6] i Rid Hejstings bili su njegovi osnivači. Idejni pokretač bio je Rid Hejstings, u trenutku kada je morao da plati kaznu od 40 dolara zbog kašnjenja sa vraćanjem filma Apolo 13. Hejstings je prethodno bio vlasnik Pjur Softvera koji je prodao za 700 miliona dolara, od kojih je 2,5 miliona uložio u pokretanje Netfliksa. Randolf, sa druge strane, bio je jedan od osnivača firme Majkroverhaus, namenjene prodaji računara. Takođe je bio i potpredsednik za marketing u firmi Borlend Internešonal.

Netfliks je pokrenut 29. avgusta 1997. godine,[7] sa 30 zaposlenih i 925 ostvarenja spremnih za iznajmljivanje. Isplata se u početku vršila na tradicionalan način, ali 1999. godine uveden je sistem mesečne pretplate. Kompanija je izgradila ugled poslovanja po tzv. „flet-fi” (engl. flat-fee) modelu neograničenog iznajmljivanja, bez rokova i sa drugim pogodnostima.

Kompanija je u početku imala gubitke i dva puta je na berzi prodavala deonice. 2000. godine ponuđena je kompaniji Blokbaster za 50 miliona dolara, ali ponuda je odbijena.

Prvi dobici zabeleženi su 2003. godine.

Prodaja diskova je rasla, a 2005. zabeležena je prosečna isporuka od milion DVD izdanja dnevno. 2007. godine isporučeno je milijardito DVD izdanje. Nakon toga, Netfliks prelazi na VOD (engl. video-on-demand (VOD)) sistem preko interneta i prodaja štampanih izdanja opada.

Kompanija ima zapaženu ulogu i u filmskom izdavaštvu. Preko produkcijske kuće Red Enveloup Entertejnment, kompanija je objavila 16 nezavisnih filmova. 2008. godine, produkcijska kuća je ugašena zbog izbegavanja konkurencije Netfliksa sa svojim poslovnim partnerima.

2011. najavljena je nova promena. 18. septembra te godine, izvršni direktor Rid Hejstings objavio je na svom blogu da će se služba štampanih izdanja u potpunosti odovijiti od internet strimovanja i da će joj se dodati nova opcija pošiljki video-igara. Ovako odvojena služba za isporuku štampanih izdanja dobila bi svoj veb-sajt i novo ime Kvikster (engl. Qwikster). Oktobra iste godine ova promena je opozvana.

2012. godine Netfliks je ušao u saradnju sa Federalnom izbornom komisijom (engl. Federal Election Commission (FEC)). Iz ovih razloga, kompanija je dovedena u vezu sa suzbijanjem piraterije na internetu. Stručnjaci za odnose sa javnošću i izvršni direktori negirali su ove tvrdnje. Njihov stav je da internet piraterija podstiče potražnju i da korisnici nakon što se zainteresuju preko piratskih kopija požele da dobiju punu legalnu uslugu.

Početkom 2013. godine objavljeno je da će Netfliks održavati sopstvenu dodelu nagrada pod imenom The Flixies. Sem toga, Netfliks je na svom interfejsu dodao dugme za deljenje sadržaja na Fejsbuku. Novembra te godine najavljeno je da će Dizni i Marvel obezbediti Netfliksu premijerno emitovanje akcione serije sa početkom 2015. godine. Ove godine, takođe je dodan sadržaj emitovan na Američkom kanalu 4, ITV-u i Bi-Bi-Siju.

Netfliks van SAD-a

uredi

Prvi iskorak van granica Sjedinjenih Američkih Država, Netfliks je imao septembra 2010. godine.[8] Prva država na koju je kompanija proširila polje svog delovanja je Kanada, omogućivši prikazivanje sadržaja preko interneta. 2011. godine, polje delovanja prošireno je i na Centralnu i Južnu Ameriku. Sledeće godine (2012), Netfliks dobijaju Velika Britanija i Irska.[9][10] Oktobra 2012. godine zemlje severne Evrope (Norveška, Danska, Švedska, Finska) dobile su mogućnost korišćenja usluga ove kompanije. Holandija je dobila svoje pravo na Netfliks septembra 2013. Najnovija obaveštenja su da će se Netfliks proširiti na Francusku i Nemačku.

Netfliks i igračke konzole

uredi

Novembra 2008. godine, Netfliks je ušao u saradnju sa Majkrosoftom, čime je omogućena povezanost sa Eksboks lajvom. Vlasnici konzole Eksboks 360 sa neograničenim Netfliks nalogom i Eksboks Lajv Gold (engl. Xbox Live Gold) nalogom mogli su da puštaju sadržaj Netfliksa direktno preko konzole.[11] Posebna pogodnost Eksboksa je Party Mode, mogućnost da korisnici umreženi u okruženju virtuelnog bioskopa zajedno prate sadržaj Netfliksa. Novembra 2013, u prodaju je pušten Xbox One, a Netfliks je nedugo nakon toga bio raspoloživ za preuzimanje.

Oktobra 2009, najavljeno je da će ove pogodnosti imati i korisnici Plejstejšn 3 konzole. Ova saradnja je iznedrila slične mogućnosti sa Majkrosoftovom konzolom, ali je dovela do toga da je Soni Plejstejšn 3 2012. godine postao uređaj koji se najviše koristio za praćenje sadržaja sa Netfliksa. Do oktobra 2010. godine, Netfliks aplikacija se koristila preko Blu-rej diska, ali od tog trenutka omogućeno je da se preuzme sa Plejstejšn mreže.[12] Plejstejšn Vita takođe je dobila mogućnost Netfliks aplikacije od februara 2012. Istog dana kada je u prodaju pušten Plejstejšn 4, Netfliks je bio raspoloživ za preuzimanje sa Plejstejšn prodavnice.

2010. godine, Netfliks počinje saradnju i sa Nintendom. Januara te godine najavljeno je da će sadržaj Netfliksa biti dostupan na Wii konzoli, što se ostvarilo nekoliko meseci kasnije. Kao i za prethodne dve konzole, ova usluga nije dodatno naplaćivana. Sa druge strane, Wii konzola nije u mogućnosti da pušta sadržaj HD rezolucija. U početku, puštanje Netfliksa zahtevalo je ubačen poseban disk, ali od oktobra 2010, disk je zamenjen Netfliks aplikacijom koja se preuzimala sa Wii Shop kanala. Godine 2011. Netfliks je omogućen i na Nintendo 3DS konzoli. Bez Netfliksa nije ostao ni Wii U, a od marta 2013, Netfliks je postao ugrađena aplikacija.

Konkurencija

uredi

Uspeh Netfliksa uslovio je pojavu sličnih kompanija kako u Americi, tako i van granica Sjedninjenih Država. Blokbaster video uključio se u Američko internet-tržište 2004, što je otpočelo rat cenama sa Netfliksom. Ranije poskupele opcije na Netfliksu sada su dodatno pojeftinile, a Blokbaster je pratio spustivši cenu mesečne pretplate sa 19,95 američkih dolara na 14,99. Već 2005. kompanije su dogovorile istovetne cene. Konkurencija je konačno prekinuta najavom Dish Network-a da izlazi iz konkurencije sa Netfliksom.[13] Kompanija Koinstar, vlasnica Redboksa, jedna je od konkurentskih firmi Netfliksu. Redboks koristi popularni kiosk-pristup, koji podrazumeva prodavnice štampanih DVD izdanja. Koinstar je najavio da će se udružiti sa Verizonom radi stvaranja zajedničkog projekta. Ovaj projekat se nije pokazao kao takmac Netfliksu zbog manjkavosti u radu. Takođe se pokazalo da konkurenciju Netfliksu može da pretstavlja i Amazon[14]. Amazon je nudio iznajmljivanje sadržaja u Velikoj Britaniji i Nemačkoj, sve dok ovu uslugu nije kupio LoveFilm. Amazon je kasnije kupio LoveFilm, a sadržaj sada strimuje omogućuje preko Amazon instant videa.

Nagrade

uredi

Jula 2013, Netfliks je nominovan na 65. dodeli Emija. Oblast u kojoj je nominovan odnosi se na sadržaj koji se emituje samo preko interneta. Tri njegove serije ukupno su zaradile 14 nominacija. Od ukupno tri nominovane serije (House of Cards, Arrested Development, Hemlock Grove) koje su imale 14 nominacija, tri Emi nagrade odnela je prva sezona serije House of Cards (Kuća od karata). Decembra 2014, Netfliks je zaradio šest nominacija za Zlatni globus, od kojih je House of Cards zaslužila četiri. Robin Vrajt je dobila nagradu za najbolju žensku ulogu i to je prva nagrada koju je kompanija dobila za glumu.

Televizija

uredi

Saradnja Netfliksa sa LG-jem i Viziom najavljena je 2009. godine. Objavljeno je da će sadržaj sa Netfliksa biti dostupan preko ovih HD televizora. Netfliks je iste godine ušao u saradnju i sa Sonijem, kako bi se omogućio pristup Netfliksu sa Sony Bravia HD televizora. Nakon toga, u saradnju sa Netfliksom stupio je i Panasonik. Omogućeno je da Panasonik HD televizori direktno puštaju sadržaj Netfliksa na svojim ekranima. Netfliks je omogućen i na Gugl TV-u, kao i na Samsungovim televizorima, kao aplikacija spremna za preuzimanje.

Ukidanje profila

uredi

2008. Netfliks je najavio ukidanje internet profila. Korisnici sa jednim nalogom mogli su da imaju više profila na osnovu različitih osoba. Ti profili su pružali više mogućnosti, jer je svaki od njih imao svoje prijatelje, preporuke... Čelnici Netfliksa ukidanje ove opcije objasnili su kao olakšavanje korišćenja njihovih usluga.

Skladišta

uredi

Svoje naslove Netfliks čuva na Amazon EC2 klaud sistemu. Glavne kopije se čuvaju na Amazon S3 veb-servisu. Svaki film postoji u 50 verzija sa različitim kvalitetom i rezolucijama. Sve u svemu, Netfliks poseduje preko jedan petabajt podataka, koji se čuvaju na Amazonu.

Vidi još

uredi

Reference

uredi
 1. http://www.netflix.com/MediaCenter?id=5380#rhastings
 2. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-25. Pristupljeno 2015-04-21. 
 3. „Netflix launches in 130 new countries, including India and Russia”. VentureBeat. Pristupljeno 1. 7. 2016. 
 4. „Netflix delivers 1 billionth DVD”. MSNBC. 25. 2. 2007. Arhivirano iz originala na datum 2010-09-03. Pristupljeno 2015-04-21. 
 5. „Marc Randolph LinkedIn Profile”. Pristupljeno 31. 10. 2011. 
 6. Robin Voters. „Marc Randolph Techcrunch”. Pristupljeno 31. 10. 2011. 
 7. Kar, Dejvid (3. 10. 2013.). „Netflix Inc.”. The New York Times. Pristupljeno 3. 10. 2013. 
 8. Novak, Piter (22. 9. 2010.). „Netflix launches Canadian movie service”. CBC News. Pristupljeno 2. 7. 2012. 
 9. Netflix to provide service to the UK, Ireland. Primljeno 25. 10. 2011.
 10. Vitorovič, Lili (20. 8. 2012.). „Netflix Reaches 1 Million Membership Milestone in UK, Ireland”. The Wall Street Journal. Pristupljeno 18. 10. 2012. [mrtav link]
 11. „Netflix Online Movie Rentals — Rent DVDs, Classic Films to DVD New Releases”. Netflix.com. Pristupljeno 21. 11. 2008. 
 12. „Netflix on PS3 without disc”. Hexus.net. 19. 10. 2010.. Pristupljeno 29. 6. 2011. 
 13. „Blockbuster Abandons Plans for Netflix-Like Streaming Service”. PC Magazine. Pristupljeno 6. 10. 2012. 
 14. Fišer, Ken (19. 6. 2005.). „Netflix sees a bright future, sans Amazon competition”. arstechnica.com. Condé Nast. Pristupljeno 25. 4. 2014. 

Spoljašnje veze

uredi