Nerf (zaštitni znak u glavnim gradovima kao NERF) je brand igračaka koji je stvorio Parker Brothers i trenutno je u vlasništvu Hasbroa. Većina igračaka je različita pješačka oružja, s ostalim Nerf proizvodima, uključujući kugle za sportove poput nogometa, košarke i bejzbola. Najznačajnije od igara su pušci za pištolj (za koje se Hasbro naziva "blasters") koji pucaju na streljivo napravljenu od Nerf pjene. Budući da su mnoge takve stvari izdane tijekom 1970-ih, Nerfovi proizvodi često imaju svijetle neonske boje i mekane teksture slične vrhunskoj Nerf kuglici. Slogan, koji se često koristi od oglašavanja u 1990-ima, jest "To je Nerf ili Nothin '!". Godišnji prihodi pod markom Nerf iznose približno 400 milijuna USD.

Logo Nerfa

Nerf materijal uredi

Prema većini entuzijasta i šire javnosti, Nerf se zalaže za "ne-širenje rekreacijske pjene". To podupire i činjenica da su pikado napravljene od krutog, spužvastog staničnog materijala. Kako bi se proizveo, poliesterska smola reagira s drugim spojem u prisustvu CO2 iz druge reakcije. To je plin koji stvara otvorene džepove unutar poliuretana koji zauzvrat čine materijal mekom i laganim. Međutim, ne postoji takav akronim koji je naveden na bilo kojem od patenata za blastere i / ili druge proizvode u liniji Nerf proizvoda, tako da je ova urbana legenda dugo dokazana lažnom; umjesto toga je backronim.

Povijest uredi

Parker Brothers izvorno je razvila Nerf, počevši od poliuretanske pjene od 102 cm. Godine 1969., tvrtka iz New Yorka, izumitelj igre iz Minnesote, došla je u tvrtku s odbojkaškom igrom koja je bila sigurna za unutarnju igru, a nakon pažljivog proučavanja, Parker Brothers odlučio je eliminirati sve osim pjene. Godine 1970. Nerfova kugla predstavljena je kao "prva službena zatvorena kugla na svijetu", naziv "Nerf" kao pojam glasa za habanje od pjene koja se koristi u off-road utrkama. Marketing slogani obećali su da je moguće "Baciti u zatvorenom prostoru, ne možete oštetiti svjetiljke niti prolomi prozore. Ne možete povrijediti bebe i stare ljude". Neki od prvih televizijskih reklama za kugle bili su zajedničke promocije u kombinaciji pića General Foods 'Kool-Aid, s kojima su Micky Dolenz, Davy Jones i Michael Nesmith iz Monkeesa svirajući loptice na dnevnoj sobi (Kool-Aid sponzorirao 1969. -70 Subota ujutro ponovo u serijalu serije Monkees 1966-67). Lopta ispunila snažnu potrošačku potrebu, a do kraja godine prodano je više od četiri milijuna Nerf kuglica. Kuglu od četiri inča (102 mm) slijedila je velika verzija pod nazivom "Super Nerf Ball". Ubrzo nakon toga, 1972. godine, košarkaška igra pod nazivom "Nerfoop" i Nerf nogomet pridružili su se obitelji, a potonji su brzo postali Nerfov najpopularnija lopta. Tvrtka je nastavila dodavati Nerf liniji sve dok nisu predali kontrolu nad Kenner Products, sestrinskom tvrtkom, 1991. godine, kada je Hasbro stekao Nerf liniju kroz akviziciju tvrtke Tonka. Tijekom 1990-ih i ranih 2000-ih, robna marka Nerf služila je pod podružnicama OddzOn i Larami prije no što Hasbro preuzme potpunu kontrolu nad markom.

Tijekom godina Nerf je nastavio širiti liniju, dodavajući nove izglede postojećim proizvodima, s kasnijim linijama Nerf proizvoda koji se kreću od sportskih kuglica i pjenastih pikamarskih bljeskalica do video igara i pribora. U veljači 2013. Hasbro je najavio puštanje na tržište "Nerf Rebelle", pod-liniju usmjerenu na djevojke. Prvi proizvod, Heartbreaker pramac, objavljen je u jesen 2013. U studenom 2013, POW! Knjige su objavile Ultimate Nerf Blaster Book. Napisao je Nathaniel Marunas, knjiga ističe povijest Nerf-a i daje detalje o svakom N-Strikeu, Dart Tagu i Vortex blasteru proizvedenom u vrijeme izdavanja knjige.

Vanjske veze uredi