Neretvanska trupica

Trupica ili trupa, zbog svoje autohtonosti u delti Neretve, poznata i kao Neretvanska trupica, tradicionalno je plovilo u ovoj najjužnijoj dolini u Hrvatskoj.

Povijest uredi

Stotinama godina, sve do početka 1970-ih godina XX. stoljeća trupice su bile osnovno "osobno" prijevozno sredstvo u dolini Neretve, za razliku od lađa, koje su bile svojevrsno "teretno" prijevozno sredstvo.

Ime vuče iz izvornog oblika kada su bile jednostavni izdubljeni "trupci" (debla), kao i mnoga slična plovila širom svijeta, a duž hrvatske obale nakada poznat kao copula.

Građa uredi

Trupice su duge oko 4 metra i široke oko 60 cm, imaju ravno dno, napravljene od drvenih dasaka, premazanih katranom, a služi seljacima delte Neretve za odlazak u njihova polja okružena mnogobrojnim močvarnim kanalima i rukavcima Neretve i prijenos manjih tereta. Da bi se zaštitile od sunca u ljetnim mjesecima na njeno dno se stavlja sijeno. Trupica je lagana barka tako je dvoje ljudi može prenijeti uhvativši je za njene krajeve.

Obično se njome upravlja veslajući stojećki jednim veslom, veslajući naizmjenično s obje strane trupice. Vrlo rijetko je imala sasvim malo jedro na jarbolu u prednjem dijelu. Jedro je obično bilo kvadratno ili trapezoidno.

Lokalni poljoprivrednici i danas koriste lađe i trupe za prijevoz proizvoda cijelom dolinom, kanalima do tržnica uz rijeku Neretvu.

Zanimljivosti uredi

  • Do posebnog izražaja korisnosti trupica došlo je za vrijeme velikih poplava u Metkoviću u siječnju[1] i u prosincu[2] 2010., kada su zbog plitkog gaza uz lađu bile najčešće prijevozno sredstvo kroz ulice Metkovića s desne strane Neretve.

Reference uredi

  1. „Trupom kroz Metković”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-18. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „Najveća poplava od 1959.”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-18. Pristupljeno 2014-07-26. 

  Napomena: Ovaj tekst (ili jedan njegov dio) ili slika preuzet je sa službenih mrežnih stranica Grada Metkovića. Vidi dopusnicu www.metkovic.hr.