Neprijatelj (film, 2011)

(Preusmjereno sa stranice Neprijatelj (film iz 2011))

Neprijatelj je srpski film iz 2011. godine. Režirao ga je Dejan Zečević, a scenario su zajedno sa njim napisali Đorđe Milosavljević i Vladimir Kecmanović. Film je rađen u koprodukciji Srbije i Bosne i Hercegovine, uz manjinske koproducente iz Hrvatske i Mađarske. Sniman je na lokacijama na planini Kozari i u Beogradu. Finansiranje filma su pomogli Ministarstvo kulture Republike Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i opština Prijedor.

Neprijatelj
Žanrdrama
triler
horor
RežijaDejan Zečević
ProducentTihomir Stanić
Deneš Sekereš
Damir Teresak
Nikolina Vučetić
ScenarioĐorđe Milosavljević
Dejan Zečević
Vladimir Kecmanović
UlogeAleksandar Stojković
Vuk Kostić
Tihomir Stanić
Slavko Štimac
Ljubomir Bandović
MuzikaNemanja Mošurović
FotografijaDušan Joksimović
MontažaMarko Glušac
StudioBalkan film
Biberče
Tivoli Film
Maksima Film
Datum(i) premijere
6. 3. 2011 (2011-03-06) (FEST)
Trajanje108 min.
ZemljaSrbija
Jeziksrpski
Budžet1.200.000 evra

Film je svoju premijeru imao 6. marta 2011. godine na beogradskom Festu.

Radnja uredi

Godina 1995, 7. dan mira nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Inženjerska jedinica deminira granicu između Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Svaki od vojnika nosi svoj teret ratnih iskustava i trauma, svaki se suočava sa strahovima na sopstveni način. Jedni skloni autodestrukciji, drugi srećni što su živi, treći katatonični posle doživljenih trauma, četvrti okrenuti molitvama, peti šali i smehu tamo gde im mesto i nije, neki snovima o povratku porodici, a neki okrvavljenih ruku i krišom napunjenih džepova pokušavaju se prikriti.

Kao i na samom početku tek završenog rata, dovoljna je jedna iskra ludila, da se pokrene “perpetum mobile” sukoba i nasilja među prijateljima.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Aleksandar Stojković Cole
Vuk Kostić Čaki
Tihomir Stanić Daba
Ljubomir Bandović Sirovina
Marija Pikić Danica
Slavko Štimac Vesko
Dragan Marinković Lik
Goran Jokić Faruk
Stefan Bundalo Guzica
Vladimir Đorđević Sivi
Duško Mazalica Jovica
Vladan Cvetković Komadant IFOR-a

Kritike uredi

Dubravka Lakić:[1]:

Zečevićevim junacima, prema zamisli scenariste Milosavljevića, dogodio se, šejtan lično. I to civil. Otelotvoren u liku hromog Dabe (ubedljiv Tihomir Stanić), čoveka za koga se ne zna ni ko je ni odakle je, niti se zna da li je u pitanju odavno psihički poremećena osoba, ili ga je ratna nesreća dovela u zazidanu rupu... Sve ovo deluje filmski privlačno i intrigantno, što jeste slučaj u prvom delu filma, kada se gledalac upoznaje sa filmskim junacima... Danica je jedini ženski lik, nejasno postavljena, nedorečena i pomalo nakalemljena. Drugi deo filma je znatno slabiji. Tu je jasno da sistem „organizovanog haosa“ ne može da funkcioniše na duže, da pravila igre realno-nerealno nisu jasno uspostavljena, jer je prosečnom bioskopskom gledaocu povremeno potrebna diskretna smernica kako ne bi završio u potpunoj konfuziji, što mu se u slučaju ovog filma može dogoditi. U drugom delu filma izlaze na videlo manjkavosti scenarija i dijaloških linija, koje se često svode na isprazno filozofiranje na temu tvorca univerzuma, dobra i zla, života i smrti, uz upotrebu stereotipa, što filmu oduzima snagu i čini da i sami glumci posustaju... Ako će se po čemu trajnije pamtiti ovaj film, onda je to sigurno po fotografiji Dušana Joksimovića, koja je tvrda, bez mnogo boje, uznemiravajuće hladna, načvršći je element u gradnji psihološke drame.

Reference uredi

Vanjske veze uredi