Nekropole stećaka u Hodovu

Nekropole stećaka u Hodovu nalaze se na području naselja Hodovo, opština Stolac, Bosna i Hercegovina.

Lokacija uredi

Naselje Hodovo nalazi se oko 10 km sjeverozapadno od Stoca. Sastoji se od nekoliko zaselaka, od kojih je zaselak Brdo najveće, a udaljen je od Hodova oko 1,5 km. U tom zaseoku se nalaze četiri značajne nekropole sa stećcima

Istorija uredi

U doba srednjeg vijeka, od 9. do 15. stoljeća, područje šire okoline Stoca pripadalo je srednjovkjekovnoj župi Dubravi, oblast Hum. U sastav bosanske države ulazi 1326. godine , u vrijeme Stjepana II Kotromanića. Nekropola u Hodovu pripadala je teritoriju kojim su vladali potomci vojvode Stjepana Miloradovića iz vojvodske obitelji Hrabrena-Miloradovića u 15. i 16. stoljeću. Hrabreni-Miloradovići su pripadali vlaškom rodu Hrabrena i katunarskoj i vojvodskoj obitelji Miloradovića. Rodonačelnik obitelji Miloradovića je bio Milorad, koji je živio u drugoj polovici 14. stoljeća. Njegov sin Stjepan živio je od druge polovice ili kraja 14. do sredine 15. stoljeća.

Arheologija uredi

Četiri nekropole sa stećcima Hodovo, obišao je i obradio Šefik Bešlagić ranih 60-ih godina 20. stoljeća, a materijal je objavljen 1970. godine. Konzervatorski radovi na nekropolama nisu obavljani. Nekropole su proglašene za nacionalni spomenik BiH.

  • Arheološko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu kod Boškailovih kuća (Glavica i Haremi), zaselak Brdo [1]

Od 52 spomenika 23 ih je ukrašeno raznovrsnim motivima izvedenim u plitkom reljefu. Najčešći ukras su frizovi od povijene linije sa trolistovima i motiv tordirane trake, zatim arkade, štit sa mačem, luk i strijela, ljudske figure, stilizirane biljke sa spiralama i grozdovima, te rozete, jabuke i kružni vijenci. Na jednom stećku je natpis:[2]

+ A SIJE LEŽI PAVKO RADOHNIĆЪ. OVI KAMI USIJEKOH NA SE ZA ŽIVOTA. MOLJU VI SE, BRATIO I GOSPODO, NEMOJTE MI KOSTI PRJETRESATI.

Stećci su nastali u periodu 14.-15. vijek. Na lokalitetu se nalazi i 5 tumula iz vremena ilirskog plemena Daorsi.

  • Arheološko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu kod Boškailovih kuća (Radan krst), zaselak Brdo[3]

Na ovom malom porodičnom groblju je 8 stećaka, od toga 1 sljemenjak sa postoljem, 5 sanduka, 1 ploča i 1 krstača sa pločom.

  • Arheološko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Perića njiva u zaseoku Perići, [4]

Tu se nalazi 14 spomenika, od čega 2 sljemenjaka i 12 sanduka. Ni jedan nema postolja za razliku od spomenika na drugim nekropolama u Hodovu. Stećci su dobro klesani i dosta dobro očuvani.

  • Arheološko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Pogrebnice u zaseoku Brdo, [5]

Na nekropoli je 28 stećaka, od čega je 7 sljemenjaka, 19 sanduka i dvije ploče. Spomenici su dobro obrađeni. Na cijeloj gornjoj polovini stranice, čak i preko štita, urezan je u tri reda natpis bosanskom ćirilicom:

+V` IME OCA I SI(N)A I SVETOGA DUHA ASE KAMI ST(E)PANA TRJEDANOVIĆA + ASE PISA JA DI(JAK`) NAPOVIĆ`(ili NAPOVIŠT).

Jedan kamenorezač je sjekao spomenik, a dijak Napovišt je ugravirao tekst i to tek kad je spomenik donesen na svoju definitivnu lokaciju.

Literatura uredi

  • Šefik Bešlagić, Anali Historijskog instituta Jugoslavenske akakdemije znanosti i umjetnosti u Dubrovniku, godina XII, Dubrovnik, 1970., 113-163. - Stećci Hodova
  • Marko Vego , Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1964. - Zbornik srednjovjekovnih natpisa iz Bosne i Hercegovine II
  • Alojz Benac-Đuro Basler-Borivoj Čović-Esad Pašalić-Nada Miletić-Pavao Anđelić -Sarajevo, 1966- KULTURNA ISTORIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Reference uredi

  1. „Arheološko područje Crkvina”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  2. „Marko Vego: Zbornik srednjovjekovnih natpisa Bosne i Hercegovine II - r.b.: 51-52”. Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine . Sarajevo. Pristupljeno 9. 2. 2017. 
  3. „Arheološko područje Radan krst”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  4. „Arheološko područje Perića njiva”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016. 
  5. „Arheološko područje Pogrebnice”. kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 9. 2016.