Neka mrtvi pokopaju mrtve

Neka mrtvi pokopaju mrtve je Isusova izreka koja se nalazi u kanonskim jevanđeljima po Mateju (8:19-22) i Luki (8:57-63).

Slikovni prikaz Isusove izreke na staklu crkve u Njemačkoj.

Ovom izrekom Isus je poručio kako nema preče obaveze od objave kraljevstva Božjeg.

Izreka uredi

Po Mateju uredi

I pristupivši jedan književnik reče mu: Učitelju! Ja idem za tobom kud god ti pođeš. Reče njemu Isus: Lisice imaju jame i ptice nebeske gnezda; a Sin čovečiji nema gde glave zakloniti. A drugi od učenika njegovih reče mu: Gospode! Dopusti mi najpre da idem da ukopam oca svog. A Isus reče njemu: Hajde za mnom, a ostavi neka mrtvi ukopavaju svoje mrtvace.

– Evanđelje po Mateju, 8:19-22 (prevod Vuk Karadžić)

Po Luki uredi

I dok su išli putem, neko mu reče: ići ću s tobom kud god ti pođeš. Isus mu pak reče: lisice imaju jame i ptice nebeske gnezda, a Sin čovečiji nema gde da nasloni glavu. A jednom drugom reče: hajde za mnom. Ali on reče: Gospode, dozvoli mi da prvo odem i sahranim svoga oca. Reče mu: ostavi mrtve neka sahranjuju svoje mrtvace, a ti idi i objavljuj carstvo Božije. A reče i treći: ja ću za tobom, Gospode; ali mi prvo dozvoli da se oprostim sa svojim domaćima. Isus mu pak reče: za carstvo Božije nije niko ko stavi svoju ruku na plug pa se osvrće natrag.

– Evanđelje po Luki, 9:57-62 (prevod Emilijan Čarnić)

Tumačenja uredi

Isus je često govorio da oni koji slede njegovo učenje imaju „život“, dok je uobičajeno stanje čoveka nazivao „smrću“. U Jovanovom jevanđelju Isus kaže: „Ja sam vaskrsenje i život: koji vjeruje u mene ako i umre, živjeće.“ (Jovan 11:25) Ili: „Ko moju reč sluša i veruje onome me je poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život.“ (Jovan 5:24).

Isus poziva ljude u novi život u kojem više nema smrti. Učenik želi slijediti Isusa nakon što izvrši svoje obaveze, no odluka za Isusa je ili sada ili nije odluka. Isus traži da učenik ne iskaže dužno poštovanje pokojniku i to ocu. Pokopati mrtve je bila jedna od najsvetijih dužnosti Židova. Isus traži da se zbog njega prekinu sve veze i sve brige ovog svijeta i to odmah.[1]

Postoji i tumačenje da otac mladića nije bio mrtav, već na samrti. Isus je učenikovu želju da ostane kraj oca smatrao opravdanjem da se izbegne važnija misija propovedanja evanđelja.[2]

Izvori uredi

Vidi još uredi