Ne-ličnost

(Preusmjereno sa stranice Ne-osoba)
Klasičan primjer sovjetske "ne-ličnosti" : nekadašnji narodni komesar Nikolaj Ježov retuširan sa službenih fotografija nakon što je pao u nemilost 1930-ih.

Ne-ličnost ili ne-osoba (engleski: Unperson) u najširem smislu označava osobu koja postoji ili postojala, ali koju se u nekom društvu ili državi tretira kao da ne postoji ili nije postojala. U još širem smislu se pod time podrazumijevaju osobe kojima se iz različitih razloga niječe status ljudskog bića, odnosno smatraju se životinjama ili "bezvrijednom gamadi" čije eksploatiranje ili uklanjanje nije suprotno zakonima, moralu ili običajima.

U svom užem smislu se pod time podrazumijevaju osobe u totalitarnim državama koje su nekada uživale vlast, ugled ili slavu, ali su potom pale u nemilost te bile uklonjene kao državni neprijatelji. Osim njihovog fizičkog uklanjanja (likvidacije, zatvaranja, egzila), vlast nastoji ukloniti svako sjećanje na njihovo postojanje koje bi moglo kompromitirati "nepogrešivost" režima i njegove ideologije. Zato se svaki trag njihovog postojanja uklanja iz javnih spisa, a njihovo spominjanje pod prijetnjom strogih sankcija zabranjuje čak i u svakodnevnom govoru.

Klasičan primjer takve prakse pruža Orwellov roman 1984 čijem protagonist Winston Smith radi u odjelu Ministarstva istine zaduženom za uklanjanje "problematičnih" pojedinaca iz javnih spisa. Za njih se koristi izraz novogovorska riječ unperson.

V. također

uredi