Neželjena baština

Neželjena baština, dugometražni dokumentarni film o sudbini spomenikâ narodnooslobodilačkomu ratu u Jugoslaviji u vremenu nakon raspada Jugoslavije. Film je režirala i scenarij napisala Irena Škorić. Premijerno je prikazan 18. kolovoza 2016. na Sarajevo Film Festivalu.

Neželjena baština
RežijaIrena Škorić
ScenarioIrena Škorić
MuzikaIvo Josipović
FotografijaBranko Cahun, Darko Krakar i Robert Krivec
MontažaSilvije Magdić
StudioArtizan Film
Datum(i) premijere
18. 8. 2016 (2016-08-18) (Sarajevo)
Trajanje100 min
Zemlja HRV

Radnja uredi

Od 1945. do 1990. podignuto je na tisuće spomenika narodnooslobodilačkomu ratu u Jugoslaviji. Svaki spomenik obilježava neki događaj iz borbe jugoslavenskih partizana tokom Drugoga svjetskog rata. Neki su bili vrlo visoke umjetničke vrijednosti, a njima su se nastojale afirmirati antifašističke vrijednosti kroz obrazovni proces, političke skupove i turističke projekte. Promjenom društvenih vrijednosti i nastankom novih političkih okolnosti devedesetih godina 20. stoljeća u Hrvatskoj je srušena i devastirana polovica od ukupnog broja, odnosno oko tri tisuće spomenika. Među srušenim spomenicima našla su se i međunarodno priznata umjetnička djela. O njihovoj sudbini govore svjedoci rušilačkih napada, eksperti, umjetnici i političari, kao i oni koji su građu spomenika pretvorenih u otpad prodavali kao sekundarnu sirovinu. Istodobno se govori o društvu koje se odreklo svoje povijesti i vrijedne umjetnosti.

Nagrade i priznanja uredi

  • Prva nagrada za najbolji dokumentarni film, 6. Balkan New Film Festival (BaNeFF), Stockholm
  • Nagrada za najbolji dokumentarni film, Ischia film festival, Ischia
  • Posebno priznanje, Accolade global film competition, San Diego
  • Nagradu za najbolju fotografiju, San Giò Verona Video Festival, Verona
  • Nagrada publike, Forteca International Film Festival, Perast
  • Zlatna nagrada za najbolji film u kategoriji povijesne i arheološke tematike, WorldFest-Houston International Film Festival, Houston

Eksterni linkovi uredi