Nenad Milosavljević

(Preusmjereno sa stranice Neša Galija)

Nenad Milosavljević, poznatiji kao Neša Galija, srpski je pevač, muzičar i kompozitor. Rođen je 6. februara 1954. godine u Nišu. Najpoznatiji je kao frontmen srpske rok grupe Galija, poznate na teritoriji bivše Jugoslavije.

Nenad Milosavljević
Lični podaci
Drugo imeNeša Galija
Datum rođenja6. 2. 1954. (1954-02-06) (dob: 70)
Niš, NR Srbija, FNRJ
Zanimanjepjevač, kantautor, muzički producent
Muzički rad
ŽanrRock, progressive rock, blues rock, folk rock
Instrumentvokali, akustična gitara, usna harmonika
Diskografska kućaPGP-RTS, PGP-RTB, Raglas
Ostalo
Službene stranicewww.galija.rs

Karijera uredi

Kao mlad, bio je pod velikim uticajem hipi pokreta. Svirao je po parkovima i plažama Jadranske obale, svirajući poznate rok pesme na akustičnoj gitari i harmonici. Godine 1974. svirao je na Omladinskom festivalu u Subotici. Takođe je svirao na Beogradskom proleću, i počeo je da piše muziku za pozorišne predstave. Pisao je muziku za pozorište Treća polovina. Počeo je da svira u grupi Dva Lustera, a 11. aprila 1977. godine je imao koncert u Narodnom pozorištu u Nišu.

Nedugo zatim, promenili su ime grupe u Galija. Dve godine potom su objavili svoj prvi album „Prva plovidba“, sa bratom Nenada Milosavljevića, Predragom, kao novim članom grupe. Ukupno su objavili trinaest studijskih albuma, i postali jedna od poznatijih grupa na rok sceni nekadašnje Jugoslavije, kao i u Srbiji. Tokom kriznih vremena 1990ih, Nenad Milosavljević i grupa Galija su bili povezivani sa Socijalističkom partijom Srbije, i njenim bivšim režimom. Sa bratom Predragom Milosavljevićem je jedan od osnivača rok grupe Galija. Grupa je osnovana 1976. godine.[1]

Krajem 2008. godine, Neša Galija je sa svojim saradnicima aranžirao, producirao i komponovao tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije za Milicu Milisavljević Dugalić. Isti album ,, Nečujna zvona je na festivalu Sunčane skale proglašen za najbolji album etno muzike na Balkanu.

Neša Galija je marta 2013. sa pesmom Ruža od baruta učestvovao na takmičenju Beosong 2013, na kome je u polufinalu bio osmi sa 1.495 SMS glasova. Pobedu je odnela grupa Moje 3.

22. januara 2015. godine na manifestaciji Balkan Music Awards u Beogradu, odlukom balkanskih medija dodeljena mu je Balkanska muzička nagrada.

Diskografija uredi

Komponovao je muziku za film Zona Zamfirova.[2]

Reference uredi

  1. Ilustrovana Politika Arhivirano 2011-08-28 na Wayback Machine-u Pristupljeno na dan 5. 5. 2012.
  2. Galija slavila sa prijateljima Pristupljeno na dan 5. 5. 2012.

Spoljašnje veze uredi