Navua (engl. Navua River) je rijeka na Viti Levuu, najvećem otoku Fidžija.

Navua
Navua River
Rafting na gornjem toku Navue
Lokacija
KontinentiOceanija
RegijeMelanezija
Države Fidži
PokrajineSerua
GradoviNavua
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
  – koordinate
Tuvutau
oko 700 m
18°4′10″S177°46′35″E
Ušće
  – aps. visina
  – koordinate
  – vrsta
kod gradića Navua
0 m
18°15′21″S178°9′1″E
delta
Dužina65 km
PritokeWaionamoli, Veinuqa, Wainikoroiluva, Wainikovu
Hidrologija
Slivpacifički
Ulijeva se uTihi ocean
Ekologija
Broj vrsta2 endemske ribe
17 endemskih ptica
1 endemska palma
Zaštićene zoneGornja Navua
(ramsarsko područje br. 1612,
615 ha, od 11. 4. 2006)
Građevinarstvo
MostoviMost Navua (Queens Road)
Transport
Plovnost8,0 km

Hidrografija uredi

Navua izvire na jugoistočnim padinama Tuvutaua (898 m), planine poznate i pod imenom Mount Gordon. U svom gornjem toku teče prema istoku, između planina Tikiturua (927 m) na sjeveru i Lokalevua (623 m) na jugu, primajući pritom brojne pritoke. Na kraju svoj istočnog smjera, Navua slijeva prima svoju najveću pritoku Wainikoroiluvu i zatim zavija udesno prema jugu. Desetak kilometara uzvodno i nizvodno od ovog zavoja, rijeka prolazi kroz kanjon dubok 75 m i širok od 5 do 25 m. Kanjon završava kod sela Nakavua i potom slijedi ravničarski kraj riječne delte, površine od oko 30 km².

Širina korita u ravničarskom dijelu kreće se od 100 do 200 m, čineći rijeku plovnom posljednjih 8,0 km, ali samo za manje brodove. Plovnost je dodatno ograničena gradnjom grednog mosta kod naselja Calije, za put Queens Road. Glavno ušće nalazi se kod Navua, gradića udaljenog 40 km zapadno od glavnog grada Suve. Na krajnjoj desnoj obali smješteno je selo Vunibau, a ispred ušća nalaze se otočić Nukuwakaya i koraljni greben Naitata. Navua ima i sporedno ušće kojeg stvara rukavac Deuba (ili Ndeumba), smješteno oko 3,0 km zapadnije i približno jednake širine, ispred kojeg je koraljni greben Cakaurakawa. Između dva ušća pruža se uvala Drekeilobi.

Flora i fauna uredi

Kanjon rijeke obrastao je bujnom vegetacijom i sadrži značajnu floru i faunu, uključujući obilje nestajuće endemske sago palme (Metroxylon vitiense). U riječnim vodama identificirane su najmanje dvije endemske slatkovodne ribe (Redigibius leveri i Schismatogobius chrysonotus), a šume kanjona su stanište za 17 endemskih vrsta ptica.

Zaštićeno područje Gornja Navua uredi

Gornji tok rijeke s kanjonom, površine 615 ha, od 11. aprila 2006. zaštićen je kao ramsarsko područje. Zbog relativne nepristupačnosti, priroda lokaliteta je u gotovo netaknutom stanju, iako rastuća drvna industrija predstavlja ekološku prijetnju. Okolno zemljište je u vlasništvu autohtonih porodica, a u njihovo ime područjem upravlja Domovinski odbor (engl. Native Land Trust Board) koji ga je dao u zakup privatnoj kompaniji Rivers Fiji Ltd za ekoturizam i rafting. Kompanija između ostalog osmišljava programe obuke i obrazovanja kako bi se razvio daljnji održiv ekoturizam, te koristi tradicionalno znanje mještana o rijeci i njezinim sistemima kao temelj za dugoročno očuvanje i održivu upotrebu prirodnih resursa. U prikupljanju dragocjenih ekoloških podataka, fidžijskoj vladi pomaže i Međunarodna organizacija za vlažna područja (engl. Wetlands International).

Literatura uredi

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Navua (rijeka)