Nauke o Zemlji (takođe poznato pod nazivom geonauke), je termin koji okuplja i odnosi se na sve nauke koje su povezane sa izučavanjem planete Zemlje. Ovo je praktično specijalan slučaj udruživanja nauka o planeti pošto je Zemlja jedina planeta na kojoj je poznato da postoji život. U naukama o Zemlji zastuplenjeni su i redukcionistički i holistički pristupi. Ove nauke udružuju fiziku, geologiju, geografiju, matematiku, hemiju i biologiju kako bi izgradile kvantitativno razumevanje različitih osnovnih delova ili sfera Zemljinog sistema.

Nauke o Zemlji spadaju su prirodne nauke koje se bave izučavanjem Zemlje. Ovo je posebna nauka koja se bavi proučavanjem planeta na kojoj živimo, njene strukture (građe), sastava, nastanka, fizičkih karakteristika, aspektima menjanja i prirodnim fenomenima. Osnovne discipline Nauka o Zemlji su fizika, matematika i hemija koje imaju zadatak da prouče i razumeju osnovne delove - sfere. Kao i u mnogim naukama Zemlja se izučava sa dva aspekta: eksperimentalno i teorijski.

Primena Nauka o Zemlji uključuje istraživanja i eksploataciju mineralnih i hidrokarbonatnih resursa, kartografiju, meteorološke pojave i predviđanja vulkanskih erupcija. Nauke o Zemlji su povezane sa naukoma o životnoj okolini kao i sa planetarnom astronomijom.

Nauke o Zemlji uredi

Neke od interdisciplinarnih oblasti povezanih sa geonaukama su: meteorologija, geohemija, geofizika, fizička geografija, mineralogija, klimatologija i paleoklimatologija.