Otvori glavni meni

Nacionalna Sigurnosna Agencija

(Preusmjereno sa National Security Agency)
Nacionalna sigurnosna agencija

Grb NSA

Osnovana: 4. studenog 1952
Ravnatelj: General pukovnik Keith B. Alexander, USA
Zamjenik ravnatelja: John C. (Chris) Inglis
Proračun: Povjerljivo[1]
Zaposleni: oko 30,000[1]
Admiral Michael S. Rogers, trenutni direktor NSA (2014–).
Glavni stožer NSA Fort Meade, Maryland

Nacionalna Sigurnosna Agencija/Središnja sigurnosna služba (eng. National Security Agency/Central Security Service, NSA/CSS) je američka vladina obavještajna agencija koja nadzire i analizira komunikaciju u državi ali i u inozemstvu. Zadužena je i za zaštitu državnih komunikacija i vladine infrastrukture od sličnih organizacija u svijetu.

Službeno je uspostavljena 4. studenog 1952. godine, kao dio ministarstva obrane. Stvaranje NSA je odobreno u pismu američkog predsjednika Harryja Trumanna 1952. godine. NSA je važna komponenta Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država kojom upravlja direktor Središnje obavještajne agencije. Stožer NSA je u Fort George G. Meade, Maryland, oko 16 km od Washingtona. NSA ima svoj izlaz sa autoputa Baltimore-Washington.

Proračun NSA za električnu energiju prelazi 21 milijun dolara godišnje, što NSA čini drugim najvećim potrošačem struje u saveznoj državi Maryland. Agencija ugovara također i poslove sa privatnim sektorom u poljima istraživanja i opreme, budući da posjeduje prvenstveno napredne tehnologije kriptografije i analize, komunukacijskih hardwarea i softwarea i dr.

Unatoč činjenici da je opisuju kao jednog od najvećih poslodavca matematičara, vlasnika najveće pojedinačne grupe superraučnala, NSA je bila u anonimnosti sve do kraja 20. stoljeća. Dugo vremena vlada SAD čak nije ni priznavala njeno postojanje. Često je NSA akronim predstavljao riječi "No Such Agency" (Ne postoji takva agencija).

Sadržaj/Садржај

Ravnatelji Nacionalne siguronosne agencijeUredi

1952. – 1956. general pukovnik Ralph J. Canine,
1956. – 1960. general pukovnik Semford John A. Samford
1960. – 1962. viceadmiral Laurence H. Frost
1962. – 1965. general pukovnik Gordon A. Blake
1965. – 1969. general pukovnik Marshall S. Carter
1969. – 1972. viceadmiral Noel A. M. Gaylor
1972. – 1973. general pukovnik Samuel C. Phillips
1973. – 1977. general pukovnik Lew Allen, Jr.
1977. – 1981. viceadmiral Bobby Ray Inman
1981. – 1985. general pukovnik Lincoln D. Faurer
1985. – 1988. general pukovnik William E. Odom
1988. – 1992. viceadmiral William O. Studeman
1992. – 1996. viceadmiral John M. McConnell
1996. – 1999. general pukovnik Kenneth A. Minihan
1999. – 2005. general pukovnik Michael V. Hayden
2005. – ? general pukovnik Keith B. Alexander

PatentiranjeUredi

NSA ima mogućnost patentirati otkrića u patentnom zavodu u SAD-u pod tajnim patentima. Za razliku od normalnih patenata, patenti NSA se nikad ne objavljuju. Međutim, ako patentni zavod zaprimi identičnu prijavu od treće strane, tada se otkriva patent NSA, i službeno ga predaje NSA kao patent punog roka upotrebe od tog datuma.

Neke od prošlih elektroničkih (SIGINT) aktivnostiUredi

Ultra
Magija (kriptografija)
Purpurni kod (Purple code)
Projekt VENONA (VENONA project)
Incident u Tonkinškom zalivu
USS Liberti incident
USS Pueblo (AGER-2)
ECHELON

EchelonUredi

 
Dio infrastrukture ECHELONa, Menwith Hill (Velika Britanija)

NSA je u suradnji sa sličnim agencijama u Ujedinjenom Kraljevstvu (Vladin glavni stožer za komunikacije), Kanadi (Zavod za sigurnost komunikacija), Australiji (Obrambeni direktorat za signale)i Novom Zelandu (Vladin ured za sigurnost komunikacija), u skupini poznatoj pod imenom UKUSA, odgovorna, između ostalog, za funkcioniranje sistema ECHELON. Sumnja se također kako su se UKUSA sporazumu priključile i ostale države npr. Njemačka (Bad Aibling).

Echelon je sustav koji je u stanju nadzirati veliki postotak svjetskog telefonskog, faksovnog, i općenito komunikacijskog sustava. Tehnički gledano, usljed tehnološkog napretka skoro sve moderne telefonske, internet, faks i satelitske komunikacije na svijetu se mogu presresti, zabilježiti i analizirati. Operacije sakupljanja informacija, koje NSA nastoji provoditi su u SAD-u, ali i šire dovele do niza kritika usljed strahova da NSA krši prava na privatnost američkih državljana, pa čak i da sudjeluje u ekonomskim izvještajnim aktivnostima kako bi američkim kompanijama osigurala vrijedne poslove. Europski parlament je zato donio dokument u kojima analizira mogućnosti ekonomskog izvještavanja SAD-a i zemalja EU-a.

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi