Natascha Kampusch

Natascha Kampusch (Nataša Kampuš, rođena 17.2. 1988.) je tinejdžerka iz Austrije, koja je postala poznata po tome što je oteta 1998. i držana u zatvoreništvu duže od osam godina. Od otmičara, Wolfganga Priklopila, je pobegla 23.8.2006.

Otmica uredi

Kampusch je napustila svoj dom u Bečkom okrugu Donaustadt 2.3. 1998. kada je krenula u školu, ali se nije vratila kući. Svedok je tvrdio da je video kako ulazi u beli minibus sa zamračenim staklima, te je policija pretresla oko 700 vozila u potrazi za devojčicom. Policija je pričala i sa otmičarem, koji je objasnio da to vozilo koristi za prevoz šuta zbog građevinskih radova u svojoj kući, te da je to jutro bio sâm kući.

Zatvoreništvo uredi

Držana je u veoma maloj tajnoj sobi u gradu Strasshof an der Nordbahn, oko pola sata vožnje od Beča. Soba ima oko 5 m² (dimenzije 2,78 m dužina x 1,81 m širina x 2,37 m visina). Prostorija nije imala dnevno svetlo, prozore, a sa čeličnim vratima i kupatilom.

Prvih godina otmice, otmičar devojci nije dozvoljavao da napušta sobu, ali ju je kasnije puštao i u dvorište, pa jer nekoliko puta napustila i kuću, pod pretnjom da će, ako od nekoga zatraži pomoć, ta osoba biti ubijena.

Priklopil je devojci davao knjige, obrazovanje i pristup televizoru.

Bekstvo uredi

Kampusch se pojavila 23.8.2006. u javnosti. Ona je čistila i usisavala otmičarev automobil, BMW 850i u bašti. U 12:53 sati, Priklopil je dobio telefonski poziv na svoj mobilni telefon, te se odaljio od Kampusch zbog zvuka usisivača. Kampusch je ostavila usisivač uključen i pobegla iz dvorišta. Trčala je kroz dvorišta i ulicu nekih 200 metara, tražeći od prolaznika da zovu policiju, ali se niko nije obazirao. Nakon pet minuta, pokucala je na prozor jedne kuće i predstavila se, te je ukućanin pozvao policiju.

Priklopil se, nakon što je saznao da policija traga za njim, ubio skočivši pod voz blizu stanice Nordbahnhof u Beču.

Dana 6.9. 2006. austrijska TV-stanica ORF je emitirala eksluzivni intervju s Nataschom Kampusch, koji je nekoliko sati kasnije emitiralo 400 TV-stanica širom svijeta.