Naronska biskupija

Naronska biskupija je naslovno biskupsko središte Katoličke crkve u Hrvatskoj. Obnovljena je 27. kolovoza 1948.[1]

Naronska biskupija
Latinski naziv Dioecesis Naronensis
Status naslovno biskupsko središte
Datum uspostave 530.
Datum promjene statusa obnovljena 27. kolovoza 1948. kao naslovno središte
Obred rimski
Država gdje se nalazi Hrvatska
Biskup Helmut Dieser
Stanje od 30. svibnja 2013.

Povijest uredi

Biskupija Narona drevno je biskupsko središte rimskog naselja Narona, tadašnje provincije Dalmacije, koje se nalazilo na širem području današnjeg grada Metkovića. Biskupija je bila sufragan tadašnje Salonitanske biskupije.

Narona je u VI. stoljeću postala sijelo biskupije, kada se u povijesnim spisima spominje njezin biskup Marcel koji je prisustvovao Saborima u Saloni 530. i 533. godine. Narona je imala najmanje tri crkve iz ranokršćanskoga razdoblja: najveća, možda episkopalna, bila je bazilika na mjestu današnje crkve Sv. Vida, te bazilika na lokalitetu Erešove bare i bazilika u vodovodu, na trasi vodovoda prema Korčuli, ispod ceste Vid – Ljubuški.

Biskupija se vjerojatno ugasila uslijed zapuštanja grada Narone u kasnom šestom stoljeću.

Današnja Naronska biskupija obnovljena je 1948. godine kao naslovna biskupija kada je papa Pio XII. imenovao pomoćnog biskupa iz austrijskog Graza Lea Pietscha naslovnim biskupom Naronske biskupije.

Nakon njegove smrti, 1981. godine, papa Ivan Pavao II. uzdignuo je Naronsku biskupiju u nadbiskupiju imenovavši naslovnim nadbiskupom britanskog nadbiskupa Johna Bulaitisa, tada postavljenog za apostolskog nuncija u Republici Kongo, Srednjoafričkoj Republici i Čadu, a poslije i u Iranu, Koreji, Mongoliji, te u Albaniji.

Današnju titulu naslovnog biskupa Naronske biskupije nakon smrti nadbiskupa Bulaitisa, papa Benedikt XVI. dodijelio je pomoćnom biskupu njemačke biskupije Trier Helmutu Dieseru.

Biskupi uredi

  • Marcel (Marcellus, episcopus ecclesiae Naronitanae) (530. - 533.), biskup

Naslovni biskupi uredi

  • Leo Pietsch (27. kolovoza 1948. - 30. rujna 1981.), naslovni biskup
  • John Bulaitis (21. studenog 1981. - 25. prosinca 2010.), naslovni nadbiskup
  • Helmut Dieser (od 24. veljače 2011.), naslovni biskup

Izvori uredi