Narodni muzej historije Azerbejdžana

Narodni muzej historije Azerbejdžana (azer. Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyi) je najveći muzej u Azerbejdžanu, koji se nalazi u Bakuu, u bivšoj palati azerbejdžanskog naftnog magnata i filantropa Hadži Zeinalabdina Tagijeva. Osnovan je 1920. godine i otvoren za posetioce 1921.

Narodni muzej historije Azerbejdžana
Milli Azərbaycan Tarixi Muzeyi
Dvorac Hadži Zeinalabdina Tagijeva, prvo sedište Narodnog muzeja historije Azerbejdžana
Osnovan 1920.
Lokacija H. Z. Tagijeva ulica 4, Baku,  Azerbejdžan
Tip muzeja Historijski muzej

(arheologija, etnografija, numizmatika)

Izlošci 300.000
Direktor Naile Velihanli
Nationalartmuseum.az

Historija uredi

Zgrada Muzeja izgrađena je između 18931902. Italijansko-renesansna zgrada Muzeja je ogromna i zauzima čitav gradski blok. U pojedinim delovima zgrade postoje četiri etaže. Projektovao ju je poljski arhitekt Jozef Goslavski.

Kada je Crvena armija ušla u Baku u aprilu 1920. godine, odmah je konfiskovana rezidencija Tagijeva - kao i drugih bogatih naftnih barona. Rezolucijom Narodnog komesarijata Sovjetskog Saveza, rezidencija je osnovana kao muzej u junu 1920. godine samo dva meseca nakon što su boljševici zauzeli Baku.

U maju 1934. godine, usvojen je poseban nalog za unapređenje nastave istorije i geografije u školama, ili preciznije, za uvođenje „prednosti“ socijalističkog društva njegovih članova kako bi se negovala generacija u ideologiji totalitarnog režim društva.[1] Marksističko razumevanje istorije dostavlja se kroz ustanove istorijskih istraživanja i drugih institucija. Pored toga, stvorene su nove vrste istorijskih i regionalnih muzeja da bi inspirisale nastavu i promociju istorije.

 
Eksponati Muzeja

Mreža muzeja sa istorijskim profilom proširena je u odnosu na novi sistem. Osim toga, mehanizmi sovjetskog zastupanja postali su mnogo jači i glasnici tokom ovog perioda. Štaviše, poznavanje istorije zemlje razvijalo se kroz dostignuća muzeja u istraživanju. Od 1925. do 1960-ih, sve dok Institut za istoriju Akademije nauka nije bio zadužen za arheološki rad, postavljeni su temelji za naučna istraživanja antičkih materijala i kulturnih spomenika na teritoriji Azerbejdžana pod rukovodstvom arheologa Davuda Šarifova, Jevgenija Pakhomova, Isaka Jafar-Zadeha, Movsuma Salamoav, Saleha Gaziieva, Mamadalija Huseinova.[1] Iskopavanja su vršena u Kojaliju, Kabali, Gandži, Karaba Gilanu, Orangali, Mingekeviru i drugim mestima. Zbirka muzeja sastoji se od materijala otkrivenih tokom ovih iskopavanja i iz etnografskih ekspedicija.

Arhitektura uredi

Na drugom spratu rezidencije Tagijev, pored njih se nalaze dve velike dvorane. Jedan se zasniva na orijentalnom dizajnu (mauritanskom), a drugi je u stilu zapadnjačke kulture. Orijentalna soba ima ogromne staklene prozore, pozlaćene lukove, visoko ukrasne zidove, plafone i lustere. Linije u drugoj dvorani su više okomite jedna na drugu - pravougaone.

Prema fotografijama starim oko 90 godina, jedna od najsloženijih soba bila je budoar Tagijevove žene (privatna dnevna soba). Svi pokretni nameštaj i slike u ovoj sobi su nestali. Danas ništa nije ostalo osim okićenog plafona sa mozaikom. Tokom sovjetskog perioda, četiri sloja bele boje su nanošene na visoko cvetne dekoracije na zidovima. Još u glavnim halama rezidencije, originalna boja je izdržala neverovatno dobro posle toliko vremena. Boja je izrađena od fino mlevene ljuske od jaja što je bila i praksa umetnika vizantijskih ikona. Skoro 100 godina kasnije, originalne boje sa svojom suptilnošću i sofisticiranošću nisu ni izbledele niti su uništene.[2]

Odeljenja uredi

Muzej ima više od 2000 eksponata i obuhvata sledeća odeljenja:[3]

  • Odeljenje moderne istorije
  • Odeljenje za etnografiju
  • Odeljenje antičke i srednjovekovne istorije Azerbejdžana
  • Naučno istraživačko odeljenje
  • Laboratorija za restauraciju muzejskih eksponata
  • Zbirka numizmatike
  • Zbirka umetničkih dela
  • Biblioteka

Galerija uredi

Kolekcija numizmatike uredi

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi