"Narodni list" je tjedni časopis koji od 1862. izlazi u Zadru.

Prvi broj zadarskog "Narodnog lista" izišao je 1. ožujka 1862. godine. Tada je izlazio na talijanskom jeziku pod nazivom "Il Nazionale", a imalo je i Prilog k Narodnom listu na hrvatskom jeziku.

Od 1869. godine tiskaju se usporedo "Narodni list" i "Il Nazionale", a od 1876. godine "Narodni list" izlazi samo na hrvatskom jeziku. Na stranicama "Narodnog lista" vodeći hrvatski intelektualci provodili su program Narodne stranke, zalagali se za udruženje Dalmacije s Hrvatskom, kao i za uvođenje hrvatskog jezika u javni život.

Prvi urednik "Narodnog lista" bio je ugledni humanist, povjesničar i znanstvenik Natko Nodilo. Uz njega tadašnji napredni intelektualci koji su pisali u "Narodnom listu" bili su: Mihovil Pavlinović, Miho Klaić, Kosta Vojnović, Ivan Danilo i drugi. Nakon Nodilova odlaska iz uredništva,"Narodni list" uređuje Lovro Matić, potom i niz uglednika toga doba, od kojih je naznačajnije spomenuti Jurja Biankinija koji list u potpunosti uređuje na hrvatskom jeziku. Godine 1920. dolazi do nasilnog ugasnuća "Narodnog lista", zbog poznatog Rapallskog ugovora i skorašnje vlasti talijanskih fašista u Zadru.

Nakon Drugog svjetskog rata, 1946. godine u Zadru ponovno izlazi "Narodni list". Kako se u to doba u Zagrebu nakratko pojavio dnevnik s istim nazivom, zadarski "Narodni list" prisiljen je privremeno promijeniti naziv u "Glas Zadra". Nakon prestanka izlaženja zagrebačkog glasila, "Narodni list" ponovno dobiva svoje povijesno ime kojeg nosi do današnjih dana više od trinaest desetljeća. Od 1994. godine, "Narodni list" se tiska kao tjednik u tiraži od 10.000 primjeraka.

Eksterni linkovi uredi