Narod protiv (engl. The people versus) popularni je televizijski kviz, proizvod produkcijske kuće Celador (koja je vlasnik licence i za kvizove Želite li da postanete milioner? i Keš taksi (engl. Cash cab). Kviz je emitovan u Velikoj Britaniji na ITV-u od 2000. do 2002. godine.

Pravila kvizaUredi

Kviz je jedinstven po tome što u njemu gledaoci postavljaju pitanja, šaljući ih putem SMS-a, kao i po tome što ne postoji ograničena novčana suma koju takmičar može osvojiti (isti takmičar može učestvovati u više emisija zaredom, sve dok ne da pogrešan odgovor).

Kviz se sastoji iz više rundi (krugova), koji sadrže po pet pitanja. Jedan zatvoreni krug vrijedi (u Srbiji) 100 hiljada dinara, a gledalac koji je poslao pitanje može osvojiti najviše 30 hiljada dinara. Takmičar ima pravo na ukupno tri zamjene pitanja po krugu. Pitanje se zamjenjuje pitanjem iz takmičareve specijalističke oblasti, koju prijavljuje prije snimanja. Pored tri zamjene, takmičaru na raspolaganju stoji i pomoć DALJE, kojom preskače dato pitanje, a koju može iskoristiti u prvom krugu 4 puta, u drugom tri, u trećem dva i u četvrtom jedanput.

"Narod protiv" u SrbijiUredi

Kviz je već emitovan u Srbiji pod imenom Sam protiv svih na RTS-u petkom, a voditelj je bio Ivan Bauer. Emitovanje te serije je prekinuto.

Produkcijska kuća Advantidž (engl. Advantage) otkupila je prava na emitovanje tog kviza i njegovo emitovanje na televiziji B92 počelo je 19. februara 2009. godine. Kviz se emituje četiri puta nedjeljno (od utorka do petka) u 20:00. Voditelj kviza je Miloš Milovanović.