Ovo je članak o egipatskom selu. Također v. Naqahdah za fiktivni pojam u univerzumu Stargatea.

Naqada ili Naquada je selo oko 35km sjeverno od Luxora na zapadnoj obali Nila u južnom Egiptu (Gornji Egipat). Nalazi se u blizini nekropola koja potječe iz predinastičkog perioda oko 4400-3000. pne.. Naqada je dala ima široko rasprostranjenoj Naqada kulturi koja je postojala u to doba na tom području kao i drugim nalazištima kao što su Badari, Gerzeh, Hierakonopolis (ili Nekhen) i Qau. Veliki broj artefakata iz Naqade je omogućio datiranje cijele kulture po Egiptu i okolnim oblastima.

Datiranje Naqada kultureUredi

Flinders PetrieUredi

Period Naqada je prvo bio podijeljen od strane britanskog egiptologa Williama Flindersa Petrieja, koji je istraživao nalazište godine 1894., u tri pod-peridoa:

ModernoUredi

Petriejevu kronologiju je zamijenila kronologija Wernera Kaisera iz 1957. Kaiserova kronologija je započela oko 4000. pne., ali su moderne verzije nešto ranije, te izgledaju ovako:

  • Naqada I a-b-c (oko 4400–3500. pne.)
    • obojana grnčarija s crnim vrhom
  • Naqada II a-b-c (oko 3500–3200. pne.)
    • ova kultura je rasprostranjena po Egiptu
    • prva grnčarija od lapora i metalurgija
  • Naqada III a-b-c (oko 3200–3000. pne.)

Naqada u popularnoj kulturiUredi

Ime Naqada, pisano kao Naqahdah (isto tako "Naquahdah" i "Naquadah") [ˈnækwɪdʌ], se koristi u televizijskoj seriji Stargate SG-1 kao naziv za fiktivnu supstancu. Naqahdah je fiktivni, superteški metal. Također se nalazi u originalnom filmu Zvjezdana vrata, mada nikada spomenut imenom, nego samo opisano kao materijal nalik na kvarc.

V. takođerUredi