Napoleon Zervas

1891. 1957. Napoleon Zervas (grč. Ναπολέων Ζέρβας; 17. maj 1891, Arta - 1957, Atina) bio je oficir grčke vojske i vođa grčkih "četnika" za vreme Drugog svetskog rata.

Napoleon Zervas

Napoleon Zervas u krugu svojih oficira
{{{tekst_uz_sliku}}}

1891. maj 1891.
Mesto rođenja:  ()
1957.    [[]] 1957.
Mesto smrti:  ()

Zervas je organizovao i vodio EDES - (gr. Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος, sr. Narodna Demokratska Grčka Zajednica, alternativni prevod Narodna Republikanska Grčka Liga), gerilsku formaciju protiv nacističke okupacije Grčke. Ranije pristalica Venizelosa, Zervas je bio vođa EDES-a, koju je osnovao kao alternativu komunističkom ELAS-pokretu. Njegove akcije bile su koncentrisane uglavnom na Epir. Učestvovao je ali i u sabotaži mosta u Gorgopotamosu, čime je bilo ozbiljno otežano pojačanje nemačkom afričkom korpu Ervina Romela.

Posle rata Zervas je bio ministar za javni red u vladi Dimitriosa Maksimosa, a u vladi Sofoklisa Venizelosa ministar za rad. Nakon što su njegove jedinice zaratovale sa komunističkim partizanima, stupile su vesti u javnost o njegovim mogućim kontaktima sa nemačkom okupacijom u toku rata, na šta je Zervas bio prinuđen da završi svoju političku karijeru. Takođe bio je optužen od strane levičarskih političara za etničko čišćenje albanske manjine Kamen u Epiru za vreme rata, za koje se smatralo da su podržavali nemačku vojsku. Operacije protiv Kamena bile su naređene od savezničke komande u Egipatu, veliki broj britanskih oficira služili su kao oficiri za vezu radi koordinacije operacija.

U Nerajidi u prefekturi Tesprotiji danas stoji spomenik Napoleonu Zervasu, gde se svake godine slavi njegova pobeda nad nemačkoj vojsci u Nerajidi 1944. godine.

Spoljašnje veze uredi