Otvori glavni meni

Napad na redakciju lista Charlie Hebdo

Napad na redakciju lista Charlie Hebdo odigrao se 7. januara 2015. oko 11 sati po srednjoevropskom vremenu kada su dva maskirana napadača, od strane francuskih vlasti naknadno identificirani kao braća Saïd (r. 1980) i Chérif Kouachi (r. 1982), naoružana s automatskim puškama, sačmaricom i ručnim bacačem raketa, u središtu Pariza upala u redakciju satiričkog časopisa Charlie Hebdo. Tom prilikom su otvorili vatru na zaposlenike i članove redakcije, kao i pripadnike policije koji su pokušali intervenirati, prije nego što su uspjeli pobjeći automobilom. Tokom napada je poginulo najmanje 12 ljudi, uključujući dva policajca, kao glavnog urednika Stéphanea "Charba" Charbonniera te trojica vodećih karikaturista.

Napad na redakciju lista Charlie Hebdo
Lokacija 11. arondisman Pariza, Francuska[1]
Koordinate 48°51′33″N 2°22′13″E / 48.859246°N 2.370258°E / 48.859246; 2.370258
Datum 7. januar 2015
11:00 CET
Meta zaposlenici lista Charlie Hebdo
Vrsta napada lančana pucnjava
Oružje Kalašnjikov i sačmarica[2]
Mrtvih 12
Ranjenih 10
Počinitelji dva naoružana napadača

MotiviUredi

Postoje dvije glavne interpretacije motiva napada. Prema izjavama svjedoka napadači su tvrdili da im je cilj bio "osvetiti proroka Muhameda", odnosno da su povezani sa jemenskom salafističkom organizacijom Al-Kaida u Arabiji, čiji su vođe prije dvije godine Charbonniera stavili na vrh javnog popisa za likvidaciju zbog toga što je Charlie Hebdo u nekoliko navrata objavio karikatura na račun proroka Muhameda. Druga verzija tumačenja jest da se napad odigrao zbog karikature ISIL-ovog lidera Abu Bakra al-Bagdadija, objavljene nekoliko sati prije masakra.[3][4]

PosljediceUredi

Napad je izazvao ogroman šok u Francuskoj, kao i u međunarodnoj zajednici, uključujući spontane, a kasnije i organizirane demonstracije kojim se izražavala podrška preživjelim članovima redakcija i izražavala pravo na slobodu izražavanja; u nekim dijelovima muslimanskog svijeta se, međutim, mogle čuti stavovi kojim se napada podržava ili pronalazi razumijevanje za motive napadača. U međuvremenu je u Francuskoj otpočela široka policijska akcija hvatanja počinitelja, koju je sljedeći dan zakomplicirao sličan incident u kome je napadač, također naoružan automatskom puškom, ubio policajku u pariškom predgrađu Montrouge. 9. januara 2015. su braća Kouachi, nakon višednevnog bijega, locirani u tvornici u naselju Dammartin-en-Goële gdje su uzeli taoca, ali su na kraju likvidirani od strane policijskih snaga. Dok je trajala ta opsada, 33-godišnji Amedy Coulibaly, za koga policija tvrdi da je bio izveo napad u Montrougeu, je uzeo taoce u jevrejskoj trgovini u pariškom naselju Porte de Vincennes i prijetio njihovim ubistvom ukoliko braća Kouachi ne budu puštena. Ta je opsada završila istovremeno kao i ona u Dammartin-en-Goëlleu, pri čemu su i Coulibaly i četvoro taoca ubijeni.

ŽrtveUredi

Ubijeni:

Ranjeni:

Tri osobe na sastanku redakcije su ostale neozlijeđene; dva člana osoblja Sigolène Vinson (fr) i Laurent Léger (fr); te Gerard Gaillard, gost. Karikaturistica, koja je zakasnila na sastanaka, te pod prijetnjom smrću dala kod za ulazak u zgradu, bila je Corinne "Coco" Rey, također neozlijeđena tokom napada.[27][28][29]

Napad na Charlie Hebdo je predstavljao najgori teroristički napad u Francuskoj od 1961. godine kada su za vrijeme alžirskog rata za nezavisnost pripadnici desničarske organizacije OAS podmetnuli bombu vlak u Vitry-Le-Françoisu pri čemu je poginulo 28 ljudi.

IzvoriUredi

  1. Andrew Marszal (7. 1. 2015). "Charlie Hebdo shooting: 'several terror attacks' foiled in recent weeks, says Francois Hollande". The Telegraph. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/france/11330241/Charlie-Hebdo-shooting-several-terror-attacks-foiled-in-recent-weeks-says-Francois-Hollande.html. 
  2. "En DIRECT Attaque à Charlie Hebdo : "C'est un attentat terroriste", dit François Hollande" (francuski). lesechos.fr. 7. 1. 2015. http://www.lesechos.fr/politique-societe/societe/0204060137070-en-direct-fusillade-au-siege-de-charlie-hebdo-1081010.php. 
  3. Webb, Sam (7. 1. 2015). "Charlie Hebdo Paris shooting: Cartoon mocking ISIS leader was final tweet before gunman attacked". London: Daily Mirror. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/charlie-hebdo-paris-shooting-cartoon-4934256. 
  4. Washington Times Staff (7. 1. 2015). "Charlie Hebdo mocked Islamic State’s al-Baghdadi in last tweet before attack". Washington, D.C.: The Washington Times. http://www.washingtontimes.com/news/2015/jan/7/charlie-hebdo-abu-bakr-al-baghdadi-mocked-last-twe/. 
  5. Attentat de Charlie Hebdo, l'un des policiers tués demeurait en Normandie. 7 January 2015 www.tendanceouest.com in French (Google translated)
  6. "En Direct. Massacre chez "Charlie Hebdo": 12 morts, dont Charb et Cabu". Le Pointlanguage=francuski. http://www.lepoint.fr/societe/en-direct-fusillade-a-charlie-hebdo-selon-i-tele-et-20-minutes-07-01-2015-1894629_23.php. 
  7. "Les dessinateurs Charb et Cabu seraient morts" (francuski). L'Essentiel. 7. 1. 2015. http://www.lessentiel.lu/fr/news/france/story/22976860. pristupljeno 7. 1. 2015. 
  8. 8,0 8,1 "Charlie Hebdo attack: All 12 victims are named". The Independent. http://www.independent.co.uk/news/world/europe/charlie-hebdo-attack-all-12-victims-are-named-9965864.html. pristupljeno 9. 1. 2015. 
  9. "Attaque à "Charlie Hebdo": Une policière raconte Ahmed, "un superbe collègue, toujours volontaire"". 20 Minutes. http://www.20minutes.fr/societe/1513131-20150108-attaque-charlie-hebdo-policiere-raconte-ahmed-superbe-collegue-toujours-volontaire. pristupljeno 9. 1. 2015. 
  10. "Charlie Hebdo terror attack: Sickening moment 'policeman executed by militants as he held up hands in surrender". Mirror. http://www.mirror.co.uk/news/world-news/charlie-hebdo-terror-attack-sickening-4935314. 
  11. "Charlie Hebdo attack: What we know about the three gunmen". http://www.news.com.au/world/europe/charlie-hebdo-attack-what-we-know-about-the-three-gunmen/story-fnh81p7g-1227177847039. 
  12. Polly Mosendz. "Police Officer Ahmed Merabet Shot During Charlie Hebdo Massacre". Newsweek. http://www.newsweek.com/officer-shot-during-charlie-hebdo-massacre-identified-297603. 
  13. "" On va continuer à dessiner " répondent les caricaturistes algériens après l’attentat contre Charlie Hebdo". Le Monde. 8. 1. 2015. http://www.lemonde.fr/afrique/article/2015/01/08/on-va-continuer-a-dessiner-repondent-les-caricaturistes-algeriens-apres-l-attentat-contre-charlie-hebdo_4552130_3212.html. pristupljeno 9. 1. 2015. 
  14. "Mustapha Ourad, une des victimes de la tuerie de "Charlie Hebdo"". Le Matin. 8. 1. 2015. http://www.lematindz.net/news/16188-meziane-ourad-une-des-victimes-de-la-tuerie-de-charlie-hebdo.html. pristupljeno 9. 1. 2015. 
  15. "REPORTAGE. Á Aït Larba, village natal de Mustapha Ourrad, l’Algérien tué à Charlie Hebdo". TSA. 8. 1. 2015. http://www.tsa-algerie.com/2015/01/08/reportage-a-ait-larba-village-natal-de-mustapha-ourrad-lalgerien-tue-a-charlie-hebdo/. pristupljeno 9. 1. 2015. 
  16. Manuel Armand. "Michel Renaud, insatiable voyageur". Le Monde. http://www.lemonde.fr/attaque-contre-charlie-hebdo/article/2015/01/08/michel-renaud-l-insatiable-voyageur_4551225_4550668.html. 
  17. "Charlie Hebdo victims". BBC News. 8. 1. 2015. http://www.bbc.com/news/world-europe-30734762. pristupljeno 8. 1. 2015. 
  18. "Attentat contre "Charlie Hebdo ": Charb, Cabu, Wolinski et les autres, assassinés dans leur rédaction" (francuski). Le Monde. http://www.lemonde.fr/societe/article/2015/01/07/les-dessinateurs-et-journalistes-tues_4550767_3224.html. 
  19. "Jewish cartoonist Georges Wolinski among the dead in Paris terrorist attack". Haaretz.com. 9. 1. 2015. http://www.haaretz.com/jewish-world/jewish-world-news/1.636147. pristupljeno 10. 1. 2015. 
  20. "Jewish cartoonist among victims of Paris terror attack". ynet. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4612722,00.html. pristupljeno 10. 1. 2015. 
  21. "Fearless: Murdered French cartoonists welcomed controversy". Fox News. http://www.foxnews.com/world/2015/01/07/fearless-murdered-french-cartoonists-welcomed-controversy/. pristupljeno 10. 1. 2015. 
  22. "Jewish cartoonist Georges Wolinski among 12 dead in Paris shooting". Jewish Telegraphic Agency. http://www.jta.org/2015/01/07/news-opinion/world/jewish-cartoonist-georges-wolinski-among-12-dead-in-paris-shooting. pristupljeno 10. 1. 2015. 
  23. "Paris attacks: Sydney woman's partner in coma after Charlie Hebdo shooting". The Sydney Morning Herald. http://www.smh.com.au/world/paris-attacks-sydney-womans-partner-in-coma-after-charlie-hebdo-shooting-20150108-12k4av.html. 
  24. Translated text
  25. "En Direct. Attentat à Charlie Hebdo: 12 morts, les terroristes en fuite" (French). France: Le Parisien. 7. 1. 2015. http://www.leparisien.fr/faits-divers/en-direct-paris-fusillade-au-siege-de-charlie-hebdo-07-01-2015-4425881.php. pristupljeno 7. 1. 2015. 
  26. "Charlie Hebdo shootings: ‘It’s carnage, a bloodbath. Everyone is dead’". The Guardian. 7. 1. 2015. http://www.theguardian.com/world/2015/jan/07/charlie-hebdo-shooting-paris-magazine-target-raid. pristupljeno 7. 1. 2015. 
  27. "The Globe in Paris: Police identify three suspects". The Globe and Mail. http://www.theglobeandmail.com/news/world/deadly-shooting-at-french-satirical-newspaper-report/article22329480. 
  28. "Paris rampage live updates: 1 suspect reportedly surrenders; vigils held worldwide". Los Angeles Times. 8. 1. 2015. http://www.latimes.com/world/europe/la-fg-charlie-hedbo-attack-live-updates-20150107-htmlstory.html. 
  29. Alderman, Liz (8. 1. 2015). "Recounting a Bustling Office at Charlie Hebdo, Then a ‘Vision of Horror’". The New York Times. http://www.nytimes.com/2015/01/09/world/europe/survivors-retrace-a-scene-of-horror-at-charlie-hebdo.html. pristupljeno 9. 1. 2015. 

Vanjske vezeUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Napad na redakciju lista Charlie Hebdo